Huawei Mate 60 Pro ima duplo više kineskih čipova od prethodne generacije

Sa Huawei Mate 60 Pro, kineska kompanija je stavila efektivnost američkih sankcija pod znak pitanja, a novi telefon dolazi sa mnogo više domaćih čipova nego pre

Huawei Mate 60 Pro ima duplo više kineskih čipova od prethodne generacije

Premijera Huawei Mate 60 Pro i nije bila prava pompezna premijera. Telefon je prikazan bez mnogo buke i najava, ali se sve drugo u vezi sa njim pretvorilo u veliki trn u oku Amerike.

Huawei Mate 60 Pro u Kini košta manje od 1000 dolara, a analitičari kažu da se očekuje da bude prodato 15 miliona komada. Odmah nakon premijere, Huawei Mate 60 Pro je otvorio sezonu sa rekordnim prodajnim brojkama, posebno zato što je stigao sa novim Kirin 9000S čipsetom koji pravi lokalni SMIC.

Nedugo nakon premijere, TechInsights je otvorio telefon i objavio da Huawei Mate 60 Pro ima dve trećine čipova koji su napravljeni u Kini. Pre ovoga, broj kineskih čipova kod prethodnih modela je bio samo jednu trećinu.

Upravo TechInsight je objavio da SMIC stoji iza Kirin 9000S čipa, što je izazvalo ozbiljne reakcije među predstavnicima Ministarstva trgovine SAD koji žele strože sankcije, jer tvrde da ih je SMIC prekršio. Ministarstvo trgovine je izrazilo želju da se utvrdi poreklo i struktura čipa, kako bi se tačno utvrdilo ko je i kada prekršio sankcije koje su na snazi već nekoliko godina.

Informacije o modernim čipovima koji dolaze iz Kine pokrenule su negativan trend pada vrednosti akcija američkih kompanija, što je posebno pogodilo Apple i Qualcomm.

Trenutna situacija je takva da su SAD želele da ostave Kinu na 14 nm proizvodnom procesu, ali im to očigledno nije pošlo za rukom, iako i sa 7 nm proizvodnim procesom, oni i dalje kasne dve generacije u odnosu na SAD i ostatak sveta.

Kako Reuters prenosi, jedan problem koji SMIC trenutno ima je „prinos“ čipova, odnosno efikasnost proizvodnog procesa, o čemu smo pričali već nekoliko puta, a koji sada jedva prebacuje 50%. Ovo je znatno manje od industrijske norme od 90%, pa je pitanje da li sa trenutnim kapacitetima SMIC može da zadovolji potrebe kompanije Huawei za čipovima.

U međuvremenu, vlada Kine je najavila fond od preko 40 milijardi dolara, koji za cilj ima da stimuliše proizvođače alata za poluprovodnike, kako bi se dodatno obezbedila nezavisnost od tehnologija koje danas kontrolišu pre svega Holandija i Japan.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (3)
  1. Nenad Djokic

    Браво за Кинезе , стварно је више доста Америчком монополу ,има и других који хоће и знају да направе нешто добро

  2. Dovla_sheen


    View image at the forums

    Huawei Mate 60 Pro ima duplo više kineskih čipova od prethodne generacije​
    Sa Huawei Mate 60 Pro, kineska kompanija je stavila efektivnost američkih sankcija pod znak pitanja, a novi telefon dolazi sa mnogo domaćih čipova nego pre

    Kompletan članak: https://benchmark.rs/vesti/uredaji/...vise-kineskih-cipova-od-prethodne-generacije/

    Tražili su - neka sad gledaju... Čitav svijet bi kontrolisali i tome se mora stati na put. Bravo za Huawei i SMIC!

  3. pavlecom

    Inace navedeni "prinos" u clanku tj yield rate wafera (% dobrih cipova na njemu) je sigurno mnogo bolji nego sto iznosi rojters. Huawei je 'jos '21 ulozio mnogo i u fabriku fotorezistora od kojih najvise zavisi yield rate. Jos uvek nije ni potvrdjeno da li SMIC proizvodi te cipove a kamoli % yield rate-a.

Pridruži se diskusiji
Komentari su zatvoreni.
Možda vam se svidi