Najnovije sankcije i zabrane u Kini izbile 212 milijardi dolara iz džepa Apple

Juče nije bio dobar dan ni za Apple, ni za Qualcomm, čije su cene zabeležile pad zbog najave novih sankcija protiv Kine, i zabrane koje je Kina uvela lokalno

Najnovije sankcije i zabrane u Kini izbile 212 milijardi dolara iz džepa Apple

Nakon najava da bi Qualcomm mogao da izgubi milijarde zbog toga što će Huawei od naredne godine da pređe ekskluzivno na Kirin čipsetove, Kina je uvela zabranu korišćenja iPhone telefona za sve svoje državne službenike.

Sve ovo je uticalo na vrednosti deonica dva američka giganta – kompanije Apple i Qualcomm, koje su pale za 5,1% odnosno 7,2% respektivno. Pretočeno u brojke, Apple je izgubio 212 milijardi dolara svoje tržištne vrednosti, piše Bloomberg.

U međuvremenu, kineski SMIC radi punom parom i štancuje Kirin 9000S čipsetove koje koristi Huawei Mate 60, koji je pre neki dan predstavljen u Kini i zabeležio rekordnu prodaju. Huawei je, uprkos sankcijama SAD kupio između 40 i 42 miliona Qualcomm čipsetova, što bi moglo da se promeni uskoro.

Ne treba zaboraviti da je Kina najveće svetsko tržište pametnih telefona po obimu, a gubitak miliona porudžbina za 2024. u jednom regionu je ozbiljan gubitak za bilo koju kompaniju. Iako se Qualcomm i dalje može osloniti na prodaju svojih 5G modema, to možda neće biti dovoljno da ga se nadomeste potencijalni gubici. Sa druge strane se prikrada i Apple koji je najavio svoje 5G modeme za 2025. godinu, što bi mogao da bude još jedan udarac za Qualcomm.

Iako Kirin 9000S možda nije jedan od najboljih kada se porede performanse i energetska efikasnost, posebno u odnosu na Snapdragon 8 Gen 3 koji stiže uskoro, njegovo postojanje nema mnogo veze sa direktnim nadmetanjem sa konkurencijom, već na smanjivanje oslanjanja na američku tehnologiju. Huawei je za sada dokazao da može da pokrene Kirin čipset, uprkos sankcijama zahvaljujući lokalnom proizvođaču poloprovodnika, kompaniji SMIC, a ova vest nije dobro dočekana među zvaničnicima američke vlade koji navodno istražuju ideju o sprovođenju strožih trgovinskih ograničenja za obe kineske kompanije.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Možda vam se svidi