Huawei se vraća proizvodnji čipova, priprema revolucionarni 7 nm procesor?

Huawei priprema “comeback” na tržište 5G mobilnih telefona sa sopstveno dizajniranim procesorima visokih performansi

Huawei se vraća proizvodnji čipova, priprema revolucionarni 7 nm procesor?

Huawei ima prilično ambiciozne planove u pogledu ponovnog pokretanja proizvodnje vrhunskih čipsetova za mobilne uređaje i to već́ ove godine. Ovu tvrdnju potkrepljuje raniji izveštaj agencije Rojters da Huawei planira korišćenje SMIC 7 nm tehnologije proizvodnje kako bi se vratio na tržište SoC visoko integrisanih procesora za pametne telefone. Međutim u čitavoj priči koja deluje kao bajka, postoji problem sa kojim bi se Huawei navodno mogao suočiti: veliki procenat defektnih proizvoda prilikom upotrebe SMIC 7nm proizvodnog procesa.

Trenutne pretpostavke su da je prinos ispravnih čipova u proizvodnji 7 nm čipova kompanije SMIC prilično mali, tačnije oko 50% i još uvek ima mnogo prostora za poboljšanje, tvrde dobro obavešteni analitičar iz ove branše. Iako prvi podaci ne obećavaju puno, Huawei je prilično rešen i spreman da uloži mnogo u ovaj projekat kako bi vratio svoje čipove u igru oko mobilnih telefona.

Savremeni mobilni SoC sadrži na desetine milijardi tranzistora i prilično su veliki. Na primer, Apple A16 Bionic se sastoji od 16 milijardi tranzistora i radi na maksimalnih 3.46 GHz. Huawei ima takmičarsku istoriju sa kompanijama Apple i Samsung kada su u pitanju njihovi „flegšip“ pametni telefoni i neosporna je činjenica kako je u prošlosti razvio zaista napredne SoC procesore. Ne znamo šta tačno Huawei planira da uradi u ovom trenutku, ali smo prilično sigurni da želi da napravi nešto što je dovoljno konkurentno vrhunskim procesorima u trenutno vodećim pametnim telefonima svojih rivala.

Huawei Kirin se vraća na velika vrata?

Sa druge strane SMIC nikada do sada nije zvanično najavio svoju tehnologiju klase 7 nm, ali proces o kome se u ovom slučaju priča, mogao bi biti njegova N+1 tehnologija koju je dizajnirao kao jeftiniju alternativu TSMC N7 i koji je u proizvodnji od početka 2021. Tipično, za proizvodni proces u ovom primeru znači da jeftinije dizajnirani čipovi nisu namenjeni za proizvodnju kompleksnih SoC rešenja sa velikim matricama i velikim brojem integrisanih različitih uređaja. Zbog toga ovaj tip čipova tj SoC rešenja za pametne telefone koji sadrže milijarde tranzistora obično su veliki i kompleksni čipovi, tako da njihova proizvodnja pomoću N+1 procesa može predstavljati veliki izazov ili drugim rečima, može se očekivati velika stopa škarta u proizvodnji.

Ne treba odbaciti mogućnost da su SMIC i Huawei zajedničkim snagama dizajnirali potpuno novi proizvodni proces, koji je optimizovan za mobilne SoC čipove visokih performansi. Iako bi stopa prinosa ispravnih čipova na početku bila mala, pretpostavka i to prilično izvesna je da će obe kompanije intenzivno raditi na tome da ga smanje i tokom vremena poboljšaju stopu prinosa koja garantuje njihovu komercijalnu isplativost ugradnje na telefonima.

U ovom trenutku Huawei i SMIC se nalaze na crnoj listi američke vlade i pod sankcijama visoko tehnološkim kineskim kompanijama uvedenih 2020. godine. Iako Huawei nema pristup procesnim tehnologijama kompanija TSMC ili Samsung Foundry, dok sa druge strane SMIC ne može da dobije napredne alate za pravljenje čipova upotrebom 14 nm FinFET tranzistora bez prethodnog dobijanja dozvole od vlade SAD. Međutim, SMIC još uvek ima dovoljno dobru opremu koju može iskoristiti za razvoj tehnologije koja bi na kraju rezultirala mogućnošću da napravi čipove u 5 nm procesnoj tehnologiji. Iako će verovatno u početku biti skuplji od konkurentskih koje proizvodi TSMC, koristeći EUV alate, oni će i dalje obavljati svoj primarni posao, prenosi tomshardware.

Za Kinu je to veoma bitna stvar, skoro državni interes jer ako Huawei može da vrati svoje mobilne čipove u proizvodnju, to bi predstavljalo značajnu pobedu. Zemlja je potrošila mnogo godina i značajne količine novca da podigne na noge domaću industriju čipova. SMIC je skoro uspeo da razvije proizvodne tehnologije klase 7 nm i 5 nm, ali nikada nije mogao da dobije EUV opremu za razvoj još naprednijih proizvodnih tehnologija. Štaviše, bez pristupa savremenim DUV alatima, njegova sposobnost da pravi čipove klase 14 nm i 7 nm je ravna nuli.

U međuvremenu, lavovski deo prihoda kompanije SMIC i dalje dolazi od čipova napravljenih na 40 nm i starijim tehnologijama, tako da ograničenja koja su nametnuli SAD, Japan i Holandija, teško da su finansijski uticala na SMIC. Ostaje da vidimo koliko sve ove glasine imaju utemeljenja u realnosti i hoće li Huawei uz snažnu podršku kineske države uspeti da prevaziđe sva tehnološka ograničenja nametnuta sankcijama američke vlade. Tako bi na kraju izašli kao pobednici, a što bi dalo novi zamah kineskoj industriji poluprovodnika i značajno izmenilo odnos snaga u ovoj prilično bitnoj oblasti ekonomije u budućnosti.

Šta vi mislite, da li Huawei ima snage, pameti i resursa da iznese jedan ovakav projekat i izvrši pravu malu revoluciju na tržištu poluprovodnika? Pišite nam u komentarima.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (9)
  1. sdnenad

    100% sam siguran da Kina, a i Huawei kao strateški važna kompanija imaju snage da osvoje bilo koji proizvodni proces. Uveren sam da u nekom srednjem roku (10-ak godina) odnose i pobedu u ovoj trci.

  2. smith_bre

    Mogu, samo prvo da pokradu....

  3. NevisStarShine

    Mogu, samo prvo da pokradu....

    LOL, onda batali i sve što prave Apple i Microsoft :) Dakle, nemoj da koristiš ništa jer "kradu".

  4. Dovla_sheen


    View image at the forums

    Huawei se vraća proizvodnji čipova, priprema revolucionarni 7 nm procesor?​
    Huawei priprema “comeback” na tržište 5G mobilnih telefona sa sopstveno dizajniranim procesorima visokih performansi

    Kompletan članak: https://benchmark.rs/vesti/uredaji/...cipova-priprema-revolucionarni-7-nm-procesor/

    Nije samo stvar u tome može li Huawei to da iznese već je to strateški cilj države Kine i kad se tako sagledaju stvari onda i Huawei sa svojim iskustvom, kao dio te priče, može baš daleko da dogura. Kina na ovom polju jednostavno ne može i neće da odustane. Jedna od najznačajnijih privrednih grana je u pitanju i jedna od grana gdje kinezi kaskaju. Geopolitička situacija je takva da kaskanje nije opcija. Doći će dan da Kina postane nezavisna potpuno i u toj priči.

  5. Lanikor

    Kad otvorim ovu temu, kao da citam komentare na Blicu...

    Elem, krenuli su i Ameri, Nemci i Japanci da ulazu, bice jeftinih cipova po svacijem ukusu, milina za nas obicne smrtnike.

  6. NevisStarShine

    Kad otvorim ovu temu, kao da citam komentare na Blicu...

    Elem, krenuli su i Ameri, Nemci i Japanci da ulazu, bice jeftinih cipova po svacijem ukusu, milina za nas obicne smrtnike.

    Koliko su samo Intel i Samsung uložili u svoje fabove a dobili katastrofalne rezultate. Samo pomisao da će S24 biti opet Samsung Exynos ljude trigger-uje svaki put.

    Kina bi bila luda da se ne bavi ovime.

  7. Lanikor

    Svake godine svi imaju katastrofalne rezultate i opet svi mlate kes nekako, ne bih se ja brinuo za Amere, Kineze i ostalu "bracu".

  8. Zlatan_ibro

    ok malo deep da bude. zar mislite da apple, google, ms ne kradu i ne koriste nase uredjaje da npr low level mining u pozadini a da mi ne znamo. svaki uredjaj koji ima procesor i internet konekciju rudali li rudari a mi kao end consumer smo samo tool za end game koji su postavili. oni se medjusobno komataju zbog cattle koju kontrolisu tipa social networs itd. malo li je ?!

  9. fingon82

    Svako ko ne krade znanje i tehnologije je budala osudjena na propast.

Pridruži se diskusiji
Komentari su zatvoreni.
Možda vam se svidi