Intel izbacio novi Wi-Fi 7 drajver ali problemi sa AMD i Windows 10 sistemima ostaju nerešeni

Intel tvrdi da novi Wi-Fi 7 drajver rešava probleme na pojedinim sistemima, ali problem sa AMD platformom i ograničenom funkcionalnošću sa Windows 10 operativnim sistemom i dalje ostaje.

Intel izbacio novi Wi-Fi 7 drajver ali problemi sa AMD i Windows 10 sistemima ostaju nerešeni

Ne znamo da li ste upoznati, ali skrećemo vam pažnju na činjenicu da Wi-Fi 7 ne radi na Windows 10 operativnom sistemu zbog drajvera i izostanka podrške za rad  sa 6 GHz opsegu frekvencija. Pored toga na prvim Wi-Fi 7 uređajima je primećena tendencija da Intelovi Wi-Fi 7 adapteri ne rade dobro na računarima baziranim na konkurentskoj AMD platformi.

Zbog svega toga je Intel pre nekoliko dana izbacio novu verziju drajvera 23.30.0 za svoje Wi-Fi 7 bežične kartice i to za Windows 10 i Windows 11 operativne sisteme. Pokušao je da reši probleme koje smo prethodno naveli, pre svega u domenu proširenja bežičnog propusnog opsega za Intel BE200/BE202 adaptere. Novi drajveri se mogu preuzeti odmah sa Intelove stranice za podršku.

Sa novim drajverima za Wi-Fi 7, Intelove BE200/BE202 kartice, podržavaju maksimalni propusni opseg prilikom transfera podataka na talasnoj dužini od 6 GHz i to na Windows 11 operativnom sistemu. Na žalost i dalje ostaje ograničenje funkcionisanja na Windows 10 verziji,

Wi-Fi 7 ne radi na Windows 10, već je ekskluziva Windows 11 OS-a

Pominje se da pojedene napredne funkcije još uvek nisu uključene jer ih čak ni Windows 11 ne podržava na sistemskom nivou, ali glavno je da radi funkcija proširenog opsega frekvencija sa Wi-Fi 6E standardom koji  pokriva dodatni opseg talasnih dužina od 320 MHz/4K QAM.

Mnogi korisnici su na novim sistemima sa Wi-Fi 7 podrškom su iskusili probleme sa nekompatibilnošću u radu sa AMD platformom, a što je Intel na početku vešto i sa očiglednom namerom prećutao. Sada je prilično nejasno izjavio kako je rešio probleme rada na “nekim sistemima”. AMD sistemi se zapravo nigde ne pominju, a prethodna tvrdnja bi mogla da se odnosi na Intel procesore starije od Core modela 12. generacije. Naime u vreme pojavljivanja prvih Wi-Fi 7 adaptera, minimalni uslov je bio posedovanje Intel Core procesora 12. generacije i Windows 11 operativnog sistema.

Uglavnom, problem sa AMD procesorima i pločama ostaje, tako da je topla preporuka da izbegavate kombinaciju AMD procesora i ploča sa Intel Wi-Fi 7 adapterima. Ostaje nejasno da li je Intel namerno “zaključao” opciju kompatibilnosti sa AMD računarima ili je u pitanju greška sa AMD AGESA kodom na AMD procesorima?

Intel je do sada prećutkivao ovaj neprijatan detalj, dok sa druge strane AMD se nije zvanično ogradio od odgovornosti u vezi uočenog problema i neprijatnosti koje pogađa njegove korisnike. Vrlo čudna situacija, moramo priznati. AMD korisnicima ukoliko žele da koriste Wi-Fi 7, za sada, kao najbolja opcija ostaje izbor Qualcomm QCNCM 865 ili Mediatek MT7927 i  P3738 Wi-Fi 7 adaptera.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (0)

Nema komentara 😞

Trenutno nema komentara vezanih za ovu vest. Priključi se diskusiji na Benchmark forumu i budi prvi koje će ostaviti komentar na ovaj članak!

Pridruži se diskusiji
Možda vam se svidi