Wi-Fi 7 ruter sa pristupačnom cenom postaje realnost

TP-Link BE13000 je najnoviji brzi bežični Wi-Fi 7 ruter, koji po ceni od oko 280€ nudi dva 10 GbE i četiri 2.5 GbE porta

Wi-Fi 7 ruter sa pristupačnom cenom postaje realnost

Najnoviji TP-Link BE1300 bežični Wi-Fi 7 ruter sa trenutno najbržim specifikacijama čini se kao ostvarenje snova zahtevnih korisnika koji žele najbrži mogući internet i lokalnu mrežu sa svim aktuelnim opcijama brzog povezivanja, a koje su do sada bile nedostupne po iole normalnoj ceni.

Naime prvi Wi-Fi 7 modeli rutera su imali vrtoglavo visoke cene, a izgleda, da polako ali sigurno stižu modeli koji će svojim naprednim opcijama i pristupačnom cenom, približiti Wi-Fi 7 standard većem broju korisnika.

TP-Link BE13000 je bežični ruter koji radi na tri opsega frekvencija i opremljen je sa dva 10G porta i dodatkom još četiri 2.5G porta za brzu vezu. Brzi 10 gigabitni portovi ne prave razliku u nameni WAN/LAN konekcija, a takođe podržavaju i opciju agregacije portova, pa možete napraviti virtuelni 20G port sa duplo većim protokom podataka.

Zanimljivo je takođe što umesto klasičnih gigabitnih portova ovaj Wi-FI ruter koristi 4x 2.5GbE konekcije koje takođe podržavaju 5 GbE agregaciju dva porta, što će svakako pozdraviti svi oni koji „troše“ sadržaje sa puno podataka, kao na primer 8K video reprodukciju, AR/VR gejming ili prebacuju veliku količinu podataka sa brzih NAS uređaja.

Stiže nova generacija Wi-Fi 7 ruter uređaja po pristupačnim cenama

TP-Link BE13000 koristi Cortex A73 arhitekturu i opremljen je četvorojezgarnim ARM kompatibilnim procesorom kod koga jezgra rade na 2.2 GHZ. Procesor ima na raspolaganju 2 GB memorije. Ruter je zapravo izrađen oko Qualcomm Wi-Fi čipa sledeće generacije koji može da se izbori sa poslovima prenosa podataka brzinom 10 Gbps i operacijama koje zahtevaju izvršavanje više zadataka odjednom.

Ruter koristi 12 antena za prijem i slanje podataka tj komunikaciju sa više brzih uređaja odjednom. Svaka od njih ima zasebne pojačivače signala, plus „One-click Turbo“ funkciju koja sa lakoćom rešava probleme sa pokrivanjem bežičnog signala.

Ovaj napredni Wi-Fi ruter između ostalog koristi USB 3.0 interfejs, podržava uspostavljanje MESH interkonekcije pritiskom na jedan taster, takođe na isti način uspostavlja vezu i sa Smart Home AP uređajima, a tu je i podrška za Docker funkciju.

Trenutno je ovaj napredni TP-Link Wi-Fi 7 ruter po ceni od 280 evra dostupan samo na kineskom tržištu, ali bi uskoro slični modeli trebali da budu globalno dostupni i zapravo samo nagoveštavaju ono što će brzo pristići na tržište koje željno očekuje ovakav tip uređaja.

Uzgred, sve više matičnih ploča novije generacije stiže sa već ugrađenim Wi-Fi 7 bežičnim mrežnim adapterima, tako da će Wi-Fi 7  polako ali sigurno postati deo naše svakodnevice u dogledno vreme, prenose strani mediji.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (6)
  1. A samo sto sam uzeo wifi 6 🤣

  2. illidan

    wifi 7 a 8 antena

  3. Ovi vise ne znaju sta ce! Dokle vise jace, brze, bolje, dokle!

  4. MegaSkot

    Izbacih Asusa iz korpe, čeka se ovo.

  5. kUdtiHaEX

    Zašto bi iko kupio Asus ruter?

  6. Pored D-Linka i Tp-linka ne treba gledati dalje

Pridruži se diskusiji
Komentari su zatvoreni.
Možda vam se svidi