Huawei oborio rekord brzine na Wi-Fi 7, obećava bežičnu revoluciju

Huawei je završio prvo testiranje Wi-Fi 7 AP u industriji, u Tolly Labu u SAD, i probio noe granice brzine u oblasti bežičnih tehnologija prenosa

Huawei oborio rekord brzine na Wi-Fi 7, obećava bežičnu revoluciju

Huawei ostvaruje još jedan proboj u tehnologiji bežične komunikacije, nedavno otkrivajući rekordne performanse testiranja za svoju Wi-Fi 7 Access Point (AP).

Huawei izveštava da je završio prvo testiranje Wi-Fi7 AP u industriji u Tolly Labu u Sjedinjenim Američkim Državama. Kompanija tvrdi da su rezultati premašili očekivanja, prikazujući ukupnu mašinske brzine od 13Gbps i pojedinačne od preko 4.33Gbps. Prema Huawei-ju, ovi podaci postavljaju novi standard u performansama Wi-Fi-a, što ga čini najbržim na svetu.

Huawei ističe da AirEngine 8771-X1T Wi-Fi 7 AP, koji radi na radio frekvenciji od 6GHz, pruža propusnost do 4.33Gbps za pojedinačni terminal. To je najbrži Wi-Fi ikada testiran od strane Tolly Laba. Analizirajući rezultate testiranja, Wi-Fi7 povećava teorijsku stopu pojedinačne radio frekvencije na 23Gbps, što predstavlja povećanje od 2.4 puta u odnosu na Wi-Fi 6.

Ovaj napredak u performansama ukazuje da će Wi-Fi7 AP nove generacije omogućiti glatkije, pouzdanije bežične mrežne veze, izuzetno široku pokrivenost mreže i veće brzine prenosa podataka. Ovaj razvoj posebno je usmeren ka aplikacijama visoke gustine, visokog protoka i niske latencije, s aplikacijama iz oblasti metaversa i telemedicine, koji su identifikovani kao ključni u budućnosti, piše DigiTimes.

Metaverse, spoj virtuelnog i stvarnog sveta, zahteva značajne količine podataka i prenos u realnom vremenu. S druge strane, telemedicina zahteva stabilnu, visokobrzinsku mrežnu vezu kako bi se obezbedio prenos medicinskih podataka i video zapisa u realnom vremenu.

Huawei tvrdi da će Wi-Fi 7 AP pružiti tehničku podršku za ova dva ključna područja.

Osim toga, Huawei ističe svoj veliki doprinos procesu postavljanja standarda za Wi-Fi7, tvrdeći da su zauzeli prvo mesto, globalno, u broju standardnih doprinosa. Kineska kompanija ističe da to ne samo da podstiče tehnološki razvoj Wi-Fi 7, već značajno doprinosi i napretku globalnih bežičnih mreža.

Tokom jesenjeg lansiranja proizvoda u septembru, Huawei je predstavio svoj prvi Wi-Fi 7 ruter, BE3 Pro, koji podržava 4-jezgarnu Wi-Fi 7 i mrežu sa dvostrukim pojasom agregacije.

Huawei Wi-Fi 7 tehnologija ima spreman odgovor za izazov budućnosti

Kako se proširuju proširena stvarnost (XR), metaverse i druge oblasti, raste potreba za mrežnim vezama niske latencije, visoke brzine i visokog propusnog opsega, što tera industriju da razvija sledeću generaciju Wi-Fi tehnologije.

Godina 2022. označila je početak primene Wi-Fi7 aplikacija, s MediaTek-om koji je predstavio prvu demonstraciju uživo tehnologije Wi-Fi 7 koristeći svoj Filogic čip. Zatim je Qualcomm predstavio komercijalno rešenje za Wi-Fi 7, FastConnect 7800, a Broadcom je predstavio portfolio proizvoda za ekosistem Wi-Fi 7. Ovaj portfolio uključuje BCM6726/BCM67263 za domaće tržište, BCM43720/BCM43740 za poslovno tržište, BCM4398 za mobilne uređaje i sistemski čip (SoC) BCM4916.

Dok niz rešenja i proizvoda postepeno ulazi na tržište, Wi-Fi 7 ostaje pokretačka snaga, pozicionirajući se kao tehnologija sledeće generacije strateški usvojena od strane vodećih globalnih proizvođača. Godina 2023. označava komercijalni debi Wi-Fi 7, označavajući zvanično uspostavljanje tehnologije standarda sledeće generacije Wi-Fi prenosa podataka.

Početkom 2023. godine, Xiaomi 13 postao je prvi pametni telefon na svetu koji podržava Wi-Fi7. Na strani računara, Intel je predstavio Wi-Fi 7 kartice, s mnogim proizvođačima matičnih ploča uključujući Intelove proizvode Wi-Fi 7, to jest BE200 i BE202.

Wi-Fi 6 koristio je 8×8 MIMO konfiguraciju, dok Wi-Fi7 funkcioniše sa 16×16 MIMO postavkom. Da bismo napravili metaforičko poređenje, ako je 160MHz Wi-Fi 6 poput dvosmerne saobraćajnice, onda se 320MHz Wi-Fi 7 može posmatrati kao četvorsmerna saobraćajnica, sposobna da primi dva puta više istovremenih vozila u odnosu na Wi-Fi 6.

Osim toga, Wi-Fi 7 podržava tradicionalne opsege od 2.4GHz i 5GHz i uvodi novi opseg od 6GHz. Sva tri opsega mogu istovremeno raditi, pružajući veću bežičnu brzinu i nižu latenciju, dodatno poboljšavajući korisničko iskustvo. Najznačajnija promena u Wi-Fi 7 je značajan porast brzina, sa teoretski maksimalnom brzinom od 46.12Gbps – značajan porast od 4.8 puta u odnosu na Wi-Fi 6 (9.6Gbps).

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (0)

Nema komentara 😞

Trenutno nema komentara vezanih za ovu vest. Priključi se diskusiji na Benchmark forumu i budi prvi koje će ostaviti komentar na ovaj članak!

Pridruži se diskusiji
Možda vam se svidi