Wi-Fi 7 dobija odobrenje početkom sledeće godine, a donosi do 4,8 puta veću brzinu nego Wi-Fi 6

Organizacija Wi-Fi Alliance najavila je da Wi-Fi 7 dobija odobrenje specifikacija i da će biti dostupan do kraja prvog godišnjeg kvartala 2024. godine

Wi-Fi 7 dobija odobrenje početkom sledeće godine, a donosi do 4,8 puta veću brzinu nego Wi-Fi 6

Iako je lansiranje novog mrežnog protokola Wi-Fi 7 ranije bilo pomereno za kraj sledeće godine, Wi-Fi Alliance sada najavljuje da njegove specifikacije biti finalizovane pre kraja prvog godišnjeg kvartala. To znači da Wi-Fi 7 dobija odobrenje već početkom 2024, što otvara vrata za usvajanje standardizovanog hardvera u poslovanjima u okviru preduzeća.

„Wi-Fi CERTIFIED 7, zasnovan na IEEE 802.11be tehnologiji, biće dostupan pre kraja Q1 2024“, navodi neprofitna organizacija Wi-Fi Alliance u saopštenju. Iz organizacije dodaju da će novi mrežni protokol olakšati svetsku interoperabilnost i doneti napredne Wi-Fi performanse u sledeću eru povezanih uređaja.

Nova generacija Wi-Fi standarda obećava značajna poboljšanja u bežičnim vezama, nudeći brzine do 40 Gbit/s. Ovo novi protokol može učiniti snažnom alternativom tradicionalnoj žičanoj Ethernet konekciji za većinu ljudi. Wi-Fi 7 postiže ove brzine koristeći tri frekventna opsega: 2,40 GHz, 5 GHz i 6 GHz, sa širinom kanala od 320 MHz i 4096-QAM. Osim toga, Wi-Fi 7 nastavlja ono što su Wi-Fi 6 i Wi-Fi 6E započeli, uključujući funkcije kao što su MU-MIMO i OFDMA za ubrzanje veza. Ukupno gledajući, ovo pruža poboljšanje do 4,8 puta veće brzine u odnosu na Wi-Fi 6.

Iako se na tržištu već nalazi mnogo adaptera i rutera sa oznakama Wi-Fi 7, oni prate takozvane nacrte Wi-Fi 7 specifikacija. To ih ne čini lošijim na nivou potrošača, i većina postojećih uređaja zasnovanih na nacrtu specifikacija će podržavati puni standard nakon ažuriranja kroz firmvere. Međutim, za preduzeća smeštena u potpuno poslovnim zgradama, potrebni su u potpunosti ratifikovani uređaji jer moraju da rade prema veoma specifičnim frekvencijama.

Jedna od karakteristika nove tehnologije je da je Wi-Fi Alliance pozicionira za AR/VR, što znači direktne bežične veze, što je teško postići u modernim okruženjima.

„Wi-Fi 7 podržava superiornu povezanost za nove slučajeve upotrebe sa visokim nivoom interaktivnosti i uranjanja“, navodi se u jednom od saopštenja organizacije. Kako raste korisnička potražnja za tehnologijama visokih kapaciteta i niske latencije kao što su AR/VR/XR, računarstvo u oblaku i industrijski IoT u različitim tržišnim segmentima, Wi-Fi 7 uređaji će pružati optimizovane performanse, čak i u gusto naseljenim okruženjima u opsegu od 2,4 do 5 GHz, tvrdi organizacija.

Zemlje sa pristupom na 6 GHz će doživeti pun opseg neuporedivih performansi Wi-Fi 7 mrežnog protokola, dodaje Wi-Fi Alliance, što je ujedno najveće povećanje brzine bežične mrežne veze od uvođenja Wi-Fi 5 protokola 2013. godine.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (0)

Nema komentara 😞

Trenutno nema komentara vezanih za ovu vest. Priključi se diskusiji na Benchmark forumu i budi prvi koje će ostaviti komentar na ovaj članak!

Pridruži se diskusiji
Možda vam se svidi