Intel optimizuje skup X86S instrukcija, revizija 1.2 eliminiše 16-bitne i 32-bitne funkcije

Izgleda da je Intel ozbiljan u vezi sa X86S

Intel optimizuje skup X86S instrukcija, revizija 1.2 eliminiše 16-bitne i 32-bitne funkcije

Intel nastavlja da radi na svojoj još uvek neobjavljenoj reviziji x86 arhitekture nazvanoj X86S i objavio je ISA specifikaciju u vidu 1.2 verzije.

Intel je prošle godine predložio da je vreme da se uvede manja, optimizovana verzija x86 arhitekture koja podržava isključivo 64-bitni režim rada, a koju je Intel uveo u svet računara zajedno sa čuvenim 8086 čipom još 1970-ih. Pošto su Intel i AMD dodali gomilu mogućnosti ovoj dugovečnoj ISA arhitekturi, mnoge funkcije su, prema Intel-u, postale “zastarele”.

Novi X86S ISA uklanja native 32-bitnu podršku

Nova X86S verzija 1.2 uglavnom ističe mnoge stvari koje su uklonjene, posebno 16-bitne i 32-bitne funkcije. Intel je dodao “32-bitni režim kompatibilnosti”, ali nije jasno šta on tačno radi.

Prijavi se na nedeljni Benchmark newsletter
Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Najvažnije je da bi novi X86S ISA uklonio native 32-bitnu podršku, koja je postala manje korisna od momenta kada su prvi 64-bitni CPU-ovi stigli početkom 2000-ih, nakon čega su nekoliko godina kasnije, usledili 64-bitni operativni sistemi poput Windows 7 verzije. Od februara, najveći svetski distributer digitalnih igara, Steam, više ne podržava 32-bitne  uređaje.

Iako bi pojednostavljenje i modernizacija jedne od najpopularnijih i najčešće korišćenih arhitektura na svetu mogao biti vredan cilj, podrška za stariji hardver i softver bila je jedna od primarnih karakteristika x86. Windows, koji se primarno pokreće na PC računarima opremljenim x86 čipovima, tradicionalno je imao podršku za starije verzije, a prelazak na X86S mogao bi prekinuti tu tradiciju.

Ako bi Intel koristio X86S za svoje buduće CPU-ove, postavlja se veliko pitanje šta bi uradio AMD, kao  drugi glavni dizajner x86 procesora. Iako je Intel uvek bio veća kompanija (i još uvek je uprkos tekućoj krizi), AMD je bio ključan u x86 istoriji i razvio je trenutnu 64-bitnu ISA verziju, poznatu kao x86-64 ili AMD64.

Zanimljivo, AMD-ova 64-bitna verzija x86 verovatno je osudila na propast, Intelovu sopstvenu 64-bitnu arhitekturu, Itanium. Ukoliko Intel ozbiljno planira da koristi X86S, moglo bi biti korisno za kompaniju da dobije podršku AMD-a ili izbegne neslaganje oko podrške za starije sisteme, piše Tomshardware.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (0)

Nema komentara 😞

Trenutno nema komentara vezanih za ovu vest. Priključi se diskusiji na Benchmark forumu i budi prvi koje će ostaviti komentar na ovaj članak!

Pridruži se diskusiji
Možda vam se svidi