iPhone 16 u nepovoljnom položaju u Evropi zbog uklanjanja Apple Intelligence

Zbog Zakona o digitalnim tržištima Evropske unije, Apple je odlučio da ukloni svoj generativni AI softver "Apple Intelligence" sa iPhone 16 uređaja u Evropi, ostavljajući evropske korisnike bez ove napredne funkcije i potencijalno ih stavljajući u nepovoljan položaj u odnosu na Android konkurenciju

iPhone 16 u nepovoljnom položaju u Evropi zbog uklanjanja Apple Intelligence

Sa lansiranjem iPhone 16 i iPhone 16 Pro, Apple je napravio prve korake u narednoj generaciji pametnih telefona, ali Tim Kuk i njegov tim neće moći da isporuče prednosti svima koji ih žele.

Zahvaljujući uticaju Zakona o digitalnim tržištima Evropske unije, Apple je doneo drastičnu odluku da ukloni svoj generativni AI softverski paket, nezgrapno nazvan, Apple Intelligence sa svakog iPhone-a u Evropi. Kompanija odbija da pusti softver evropskoj bazi korisnika bez jasnih smernica od strane regulatornih vlasti.

Evropa je imala stabilnu prodaju iPhone-a tokom poslednje tri godine; 56,1 milion jedinica u 2021., 56 miliona u 2022. i 56,8 miliona u 2023. To je između polovine i dve trećine prodaje u SAD-u. Gubitak evropskog tržišta za Apple Intelligence neće imati neposredan uticaj; softver će podržavati minimalan skup jezika kada bude dostupan, sa prvim ažuriranjem ograničenim na američki engleski, a delovi paketa odloženi su do prvog kvartala 2025.

Google-ov Gemini AI i Samsung-ov Galaxy AI mogu napredovati, prikupljajući brda anonimizovanih korisničkih podataka za poboljšanje proizvoda, kao i nudeći kontinuirana ažuriranja za postojeći softver dok rade na izdavanju softvera druge generacije. Gemini AI je lansiran sa avgustovim predstavljanjem Pixel 9 serije, dok se v2 Galaxy AI očekuje u januaru 2025.

Apple u nepovoljnom položaju

Apple ne može učiniti ništa od ovoga, barem sa svojom evropskom bazom korisnika.

Generativni AI je trenutno jedna od pokretačkih snaga u odlukama o kupovini pametnih telefona. Nedavno istraživanje CNET-a sugeriše da 34 procenta korisnika imaju zabrinutosti oko privatnosti u vezi sa AI. Apple ima snažan identitet brenda koji je, delom, izgrađen oko obećanja privatnosti i snažno se oslanja na to kako bi pokušao da diferencira svoj AI od konkurencije.

Zbog dominantne uloge koju iPhone i iOS imaju na evropskom tržištu, EU je odabrala Apple kao primer za primenu svoje regulative. U EU, Apple mora omogućiti trećim stranama da rade sa njegovim uslugama, suštinski uklanjajući zatvoreni ekosistem oko ovih osnovnih usluga i omogućavajući konkurenciju i izbor korisnika na platformi.

Prijavi se na nedeljni Benchmark newsletter
Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Apple je ranije izjavio: “…zbog regulatornih neizvesnosti koje donosi [Zakon o digitalnim tržištima EU], ne verujemo da ćemo moći da uvedemo tri od ovih funkcija—iPhone Mirroring, poboljšanja SharePlay Screen Sharing-a i Apple Intelligence—našim korisnicima u EU ove godine.”

Da li bi Apple Intelligence potpao pod zahteve regulative prema DMA? Ako je tako, to bi nateralo Apple da otvori iOS za rad sa drugim generativnim AI softverskim rešenjima, dajući korisnicima izbor AI softvera koji žele da koriste na svojim ličnim uređajima. Apple traži jasnoću o interakciji između Apple Intelligence i DMA, jasnoću koja još nije data od strane EU tela.

Apple je odlučio da će izbeći problem odbijanjem da dozvoli instalaciju svog generativnog AI softvera na kupljenom iPhone-u. To je drastičan izbor koji će biti viđen kao degradacija od strane posvećene Apple zajednice i ostaviće evropske iPhone-ove u nepovoljnom položaju u poređenju sa konkurencijom baziranom na Androidu, prenosi Forbes.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (0)

Nema komentara 😞

Trenutno nema komentara vezanih za ovu vest. Priključi se diskusiji na Benchmark forumu i budi prvi koje će ostaviti komentar na ovaj članak!

Pridruži se diskusiji
Možda vam se svidi