Istraživanje kaže da HDD manje troši od SSD-a

Prema prikupljenim podacima kompanije Scality, HDD manje troši od SSD-a, tj. imaju od 19% do 94% bolji odnos potrošnje i kapaciteta

Istraživanje kaže da HDD manje troši od SSD-a

Iako je popularno mišljenje drugačije istraživanje kompanije Scality tvrdi da SSD-ovi nisu nužno energetski najefikasniji medij za skladištenje. Prema radnim opterećenjima i kapacitetima diskova, nova studija pokazuje da HDD manje troši od SSD-a, tj. da hard diskovi mogu ponuditi između 19% i 94% bolji odnos potrošnje i kapaciteta (gustinu potrošnje) po disku od SSD-a.

Za razliku od SSD-ova, čvrsti diskovi, popularni (hard diskovi) imaju mnogo pokretnih delova, kao što su mehaničke ploče ili „ruke“ aktuatora. Stoga je uobičajena percepcija oko SSD-ova da oni troše manje energije od hard diskova jer nemaju pokretne elemente. Međutim, kompanija Scality kaže da to nije tačno. Rezultati njihovog istrživanja ukazuju na to da hard diskovi i dalje imaju prednost u pomenutom odnosu potrošnje i kapaciteta, nazvanom gustina potrošnje, u odnosu na QLC SSD-ove velikog kapaciteta. Scality je za poređenje koristio Micron 6500 ION 30.72 TB QLC SSD i Seagate Exos X22 22 TB 7.200 RPM hard disk. Moramo napomenuti da Scality nije u obzir uzimao brzinu, već samo potrošnju, prenosi Tom’s Hardware.

Ako pogledamo metriku gustine potrošnje TB/W, hard disk je imao 19% bolje brojke pri čitanju i 94% bolje za pisanje i zaista deluje da HDD manje troši od SSD-a. U stanju mirovanja, hard disk je trošio 14% više energije od SSD-a. Međutim, hard disk je imao 37% i 68% manju potrošnju energije tokom aktivnih operacija čitanja i pisanja. Scality navodi slične brojke u intenzivnim radnim opterećenjima. Na primer, hard disk je trošio 40% i 63% manje energije u radnim opterećenjima sa intenzivnim čitanjem i pisanjem. Scality je takođe napomenuo da se rezultati mogu promeniti kako se kapaciteti diskova nastavljaju povećavati u budućnosti.

Potrošnja po diskuSSDHDDHDD prednost
Mirovanje5 W5,7 W-14%
Aktivno čitanje15 W9,4 W37%
Aktivno pisanje20 W6,4 W68%
Zahtevni posao čitanja (prosek)14,5 W8,7 W40%
Zahtevni posao pisanja (prosek)18 W6,6 W63%
Gustina potrošnje zahtevno čitanje2,1 TB/W2,5 TB/W19%
Gustina potrošnje zahtevno pisanje1,7 TB/W3,3 TB/W94%

Scality je koristio dva različita modela za testiranje. Radno opterećenje koje je označeno kao zahtevno čitanje imalo je 10% mirovanja, 80% čitanja i 10% pisanja. Sa druge strane, radno opterećenje koje je zahtevalo zahtevno pisanje sastojalo se od 10% mirovanja, 10% čitanja i 80% pisanja.

U zaključku istraživanja se kaže da potrošnja energije definitivno ne treba da bude glavni kriterijum na kome bi se danas mogla zasnivati odluka za kupovinu SSD-a u odnosu na HDD. Sve zavisi od obima posla. Na primer, SSD-ovi su i dalje najbolja opcija kada su performanse najbitnije, posebno za radna opterećenja koja obuhvataju intenzivno čitanje i koja su osetljiva na kašnjenje. Sa druge strane, ako se radi sa poslovima sa nestruktururanim podacima, HDD-ovi deluju kao bolji medijum.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (2)
  1. MaliAbner

    Sve te razlike anulira cena moje satnice...
    Recimo ako je dnevnica 120 evra sve te tricarije oko 19W potrosnje struje na sat padaju u vodu...
    Bitno je da mi SSD ustedi 30 minuta dnevno tako da sam sebe isplatiti za nedelju dana.

  2. boze sacuvaj lupetanja gluposti

Pridruži se diskusiji
Komentari su zatvoreni.
Možda vam se svidi