Kako da proverite zdravlje baterije svog telefona?

Zdravlje baterije je parametar koji može da utiče na korišćenje telefona više nego bilo šta drugo. Koliko je dobra vaša baterije i kad je vreme za zamenu?

Kako da proverite zdravlje baterije svog telefona?

Bilo da imate telefon od 100 ili 2100 evra, svi oni rade na isti način i svi imaju bateriju od koje zavisi autonomija uređaja. Koliko je baterija važna govori činjenica da je to jedna od ikonica koje se nikada ne pomeraju iz gornjeg desnog ugla i koje krišom oka uvek pratite.

Ono što treba da pratite, pored toga koliko vam je baterije ostalo je i kakvog je zdravlja baterija vašeg telefona. Baterija je jedna od komponenti koje degradiraju vremenom, što se manifestuje lošijom autonomijom.

Nažalost, kao što piše Android Police, na ovaj proces je nepovratan, i jedino što možete da uradite je da uklonite aplikacije koje brzo prazne vašu bateriju i ne držite telefon na punjaču celu noć.

Zdravlje baterije vašeg telefona i autonomija. U čemu je razlika?

Da ne biste čekali da baterija potpuno prestane da radi, možda nije loše da proverite zdravlje vaše baterije sa ovih nekoliko koraka. Pre toga, potrebno je napraviti razliku između autonomije i zdravlja baterije.

Zdravlje baterije vašeg telefona se odnosi na njen životni vek. To jest, koliko će baterija trajati pre nego što je treba zameniti, i zdravlje se najčešće meri u procentima. Novi i nekorišćeni telefoni imaju maksimalan procenat od 100%, koji se vremenom smanjuje od kontinuirane upotrebe. Broj ciklusa punjenja, način korišćenja telefona i broj aplikacija, plus vreme koje provedete na svom telefonu utiču na to koliko brzo se životni vek baterije degradira.

Sa druge strane, autonomija baterije označava vreme koje je preostalo pre nego što se vaš telefon isključi jer je ona prazna. Telefoni uglavnom dozvoljavaju različite načine prikaza, od ikonice, preko broja procenata, do kombinacije.

iPhone ima ugrađeni mehanizam provere zdravlja baterije

Apple iPhone telefoni olakšavaju proveru zdravlja baterije u Settings, ali Android uređaji ne. U većini slučajeva potrebna vam je dodatna aplikacija kako biste proverili stanje baterije. Retki izuzeci su Samsung telefoni i još poneki. Samsung je nedavno dodao alatku za status zdravlja baterije u Members aplikaciji.

Kako da proverite zdravlje baterije na Samsung telefonima

Samsung Members je aplikacija koja vas povezuje sa drugim korisnicima, prikazuje najnovije vesti i sadržaj podrške i približava vas ekskluzivnim pogodnostima. Takođe, ona ima dijagnostički meni koji testira vaš telefon. Iako vam njegova provera statusa baterije ne pokazuje procenat, videćete kako vam baterija radi na skali od Good (Dobro) do Weak (Slabo).

Members je unapred instaliran na većini Samsung telefona i predstavlja ekskluzivnu aplikaciju za svoje korisnike. Ako ga nemate na svom uređaju, možete ga preuzeti preko Galaxy Store ili Google Play prodavnice. Kada to uradite, evo šta treba da uradite da biste proverili trajanje baterije:

  • Otvorite Samsung Members aplikaciju
  • Idite na Diagnostics pa na Phone diagnostics
  • Skrolujte dole i pritisnite Battery status

Ukoliko status vaše baterije Normal (Normalan), to znači da nemate šta da brinete jer je baterija u dobrom stanju. Međutim, ukoliko status pokaže Action required, treba da posetite servisni centar i zamenite bateriju.

Kako da proverava status baterije na drugim telefonima?

Jedan od načina je kucanje Android koda koji treba da otvori tajni meni. Kod je *#*#4636#*#*, ali ne radi sa svim telefonima. Na onima na kojima radi, ovaj meni će vam prikazati informacije o telefonu kao što su vreme korišćenja, zdravlje baterije, Wi-Fi status i još mnogo toga.

Dodatne aplikacije

Ukoliko nemate Samsung telefon i navedeni kod vam ne radi, ili radi, ali ne prikazuje stanje baterije, potrebno je da skinete neku aplikaciju koja će to da uradi. Nekoliko aplikacija vam mogu pomoći u tome. Dobar izbor su AccuBattery i CPU-Z.

AccuBattery skenira vaš telefon za nekoliko sekundi i određuje koliko dugo baterija traje kada je aktivan ili u režimu spavanja. Takođe ćete videti uživo prikaz trenutnog pražnjenja i temperature. Ne možete odmah da dobijete informacije o zdravlju baterije, jer je aplikaciji potrebno vreme da prati aktivnost vašeg telefona i pruži tačne podatke. Kada bude spreman, AccuBattery vam pokazuje trenutni kapacitet u poređenju sa originalnim kapacitetom.

Takođe, ono što se nama posebno sviđa je što AccuBattery prikazuje štetu koju vaša baterija svakodnevno pretrpi od prekomernog punjenja.

Sa druge strane CPU-Z analizira različite aspekte korišćenja telefona i nije mu potrebno dodatno vreme da dobijete informacije o svom uređaju i komponentama. CPU-Z prikazuje SOC, model uređaja, OS, informacije o temperaturi i sa drugih senzora i slično.

Kako da proverava status baterije na iPhone?

Apple se potrudio da informacije o bateriji budu svima dostupne. Potrebno je da odete u Settings meni na vašem iPhone i pritisnete Battery. Tu se prikazuju informacije poslednjih 10 dana korišćenja baterije i aktivnosti, koje su ilustrovane grafikonom koji vam pokazuje uvid u to koje aplikacije troše najviše energije.

Klik na Battery Health & Charging vas vodi do opcija koje pokazuju trenutni maksimalni kapacitet i nudi opcije koje prilagođavaju proces punjenja da bi sačuvale životni vek vaše baterije.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (3)
  1. Oliver013

    Od ovih metoda sam probao samo Samsung Members i mogu da kažem da mi baš ne uliva poverenje.
    Naime, suprugin telefon (S21+) koji je nekada pre cca 2 godine imao vrhunsku bateriju sada "izgura" oko 2 sata SOT-a i jedva izgura 24h, a Samsung members pokazuje stanje
    baterije kao normal.

  2. _nemanja_p_

    Veoma cenim Vaš rad i sve u vezi njega. Na žalost, koliko god voleo Samsung kao brend, metoda members aplikacije je potpuno nerelevantna. Gospodin je gore naveo jedan primer. Ja znam za drugi, prijatelji i saradnici iz ovlašćenog servisa nakon upisa novog softvera i zamene baterije ne mogu da dokažu da je baterija zaista zamenjena jer u aplikaciji još uvek tvrdi da je baterija u lošem stanju. Kod moje decojke se pojavio taj problem i rekoše da je nerelevantno i da se ne obaziremo na to što piše da je loša baterija.

  3. AccuBattery je vrlo dobra aplikacija, ali mora teacno pratiti uputstva iz njenog HELP-a kako bi postigli ispravno ocitavanje.
    Ukratko, baterija nije 100% puna kad Android to kaze, vec kad ova aplikacija to kaze.
    Ovo se desava zbog toga sto Android i dalje dozvoljava punjenje kada prikaze indikaciju 100%, sto se lako vidi iz ove aplikacije.
    Inace, Samsung vam dozvoljava da u podesavanjima ogranicite punjenje baterije do 85%, sto utice na sporiju degradaciju.
    Ako vam nacin koirscenja to dozvoljava, i ako vas ne smara da brinete o telefonu, pinite ga od 30 d0 80% i imacete najmanju mogucu degradaciju.
    Preporucljivo je da jednom u nekoliko nedelja uradite pun cikljus punjenja i praznjenja (<10% do 100%)
    AccuBattery ne moze da zaustavi punjenje, ali moze da vas alarmira kad nivo napunjenosti baterije dostigne podesen nivo.
    Vrlo korisna aplilkacija, vredna kupovine.

Pridruži se diskusiji
Komentari su zatvoreni.
Možda vam se svidi