Kakva budućnost očekuje Samsung Exynos procesore

Samsung je u najnovijem obraćanju za javnost nagovestio izlazak Exynos čipseta sa AMD grafičkim jezgrom i istovremeno obnovio ugovor o licenciranju GPU tehnologije,

Kakva budućnost očekuje Samsung Exynos procesore

Samsung definitivno nastavlja saradnju sa kompanijom AMD na polju razvoja mobilnih GPU rešenja koja će se ugrađivati na buduće Samsung Exynos procesore. Samsung nije baš najbolje prošao sa lansiranjem Exynos 2200 čipseta za mobilne uređaje, koji je prvi ove vrste integrisao AMD RDNA2 GPU.

Čip je poneo kodni naziv Xclipse 920 i nije se baš proslavio u pogledu performansi i energetske efikasnosti. Međutim, korejski elektronski gigant je najavio da će bez obzira na lošu prođu premijernog modela, obnoviti partnerstvo sa američkim proizvođačem procesora. Time je zapravo nagovestio da će budući Exynos “flegšip” modeli dobiti još bolja i moćnija Xclipse GPU jezgra.

Samsung i AMD pak nisu otkrili previše detalja i za sada se ne izjašnjavaju o ciljnom tržištu čipova koji će biti plod zajedničke saradnje, ali obećavaju da će budući Exynos modeli biti dovoljno moćni da obezbede gejming osećaj poput onog na konzolama, ali ovog puta dok se budete igrali na mobilnom telefonu.

Bolji Exynos procesori kao rezultat obnovljene saradnje sa kompanijom AMD

Iako je u prošlosti bilo svakojakih glasina koje su ukazivale sa koliko se problema Samsung suočava i koliko je napora uložio u razvoj Exynos čipseta, najnovija najava definitivno učvršćuje uverenje da će u budućnosti stići još bolji modeli procesora sa moćnijim GPU jedinicama. Iako Samsung i AMD nisu otkrili nikakve informacije, glavni potpredsednik divizije za razvoj procesora u Samsungu je izjavio da obe kompanije nameravaju da donesu inovacije na polju grafičkih procesora za čipsetove koji pokreću mobilne telefone.

Obzirom da se Exynos 2200 loše pokazao, Samsung nije imao drugu opciju osim da pređe na modifikovanu verziju Snapdragon 8 Gen 2 procesora na kome je bazirao poslednju generaciju Galaxy S23 telefona. Na žalost, kako sada stvari stoje, ne očekuje se ni da će Exynos 2300 pokretati Galaxy S24. Biće to zapravo blago izmenjena verzija procesora sa poboljšanom verzijom Tensor G3 jezgra koja će se naći na budućim Pixel 8 i Pixel 8 Pro telefonima. Jedina razlika je zapravo u tome što ćemo konačno videti Tensor G3 u kombinaciji sa AMD grafičkim jezgrom umesto onog na bazi ARM rešenja, prenosi wccftech.

Obnovljeno partnerstvo sa kompanijom AMD, može biti šansa za Samsung u pravcu razvija sopstvenog mobilnog GPU rešenja uz korišćenje AMD licence. Jedna od oblasti rada u kojoj se Exynos 2200 sa svojim Xclipse 920 pokazao boljim od konkurencije i pobedio Snapdragon 8 Gen 2 u testovima performansi, jeste Ray Tracing, za koji znamo da intezivno koristi GPU resurse.

Sa druge strane, ostali rezultati i rad u drugim oblastima su pokazali da još uvek predstoji puno posla na razvoju budućih Exynos procesora. Nadamo se da će obnovljeni ugovor i saradnja između ove dve kompanije uroditi proizvodnjom poboljšanih verzija Xclipse mobilnih grafičkih procesora, pa ako sve bude u skladu sa takvim željama, videćemo nove GPU jedinice u budućim verzijama Exynos čipsetova.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (0)

Nema komentara 😞

Trenutno nema komentara vezanih za ovu vest. Priključi se diskusiji na Benchmark forumu i budi prvi koje će ostaviti komentar na ovaj članak!

Pridruži se diskusiji
Možda vam se svidi