Katastrofalno loš start i cene GeForce RTX 4060 Ti 16 GB su već počele da padaju

Tek što je izašla skoro bez ikakve najave, već su krenula sniženja po Evropi za Nvidia GeForce RTX 4060 Ti model grafičke karte sa 16 GB memorije.

Katastrofalno loš start i cene GeForce RTX 4060 Ti 16 GB su već počele da padaju

Iako je izašla samo pre nekoliko dana, Nvidia GeForce RTX 4060 Ti u verziji sa 16 GB memorije, već je krenulo spuštanje cene zbog slabog i skoro nikakvog interesovanja kupaca. Uzrok je dobrim delom u nedostatku bilo kakvih informacija o ovoj grafičkoj karti jer je Nvidia skoro prećutala njen izlazak. Nema benchmarking rezultata, marketing koji praktično ne postoji i relativno loš odnos vrednosti za uloženi novac su dodatni razlozi katastrofalno lošeg starta prodaje.

Rezultati objavljeni od strane onih retkih koji su imali šanse da se dočepaju ove grafičke karte pokazuju da RTX 4060 Ti u varijanti sa 16 GB memorije skoro da uopšte nije brža od verzije sa 8 GB memorije, tačnije razlika se svodi na jednocifrene brojke, a što je zanemarljivo malo imajući u vidu veću cenu za skoro 100 €. Zbog toga ova grafička karta skoro da nije izazvala nikakvu reakciju ili interesovanje od strane kupaca, pa je započeo talas sniženja cena na evropskom tržištu.

Prvi su potez povukli pojedini prodavci iz Nemačke, koji su spustili cenu za 30 €. Očekuje se da će akcija spuštanja cena biti globalna.

Razlozi zbog kojih RTX 4060 Ti sa 16 GB nije privukao kupce je jednostavan. Performanse. Prema rezultatima koje je objavila sama Nvidia, GeForce RTX 4060 Ti sa 16 GB je tek neznatno brži od prvobitne varijante sa 8 GB. Uprkos duplo većoj količini memorije, ova grafička karta je još uvek namenjena prevashodno igranju u 1920×1080 rezoluciji i može da obezbedi adekvatne performanse u višoj, 2560×1440 rezoluciji samo ako uključite odgovarajuću podršku sa skaliranje rezolucije, poput DLSS tehnologije. Ovaj model je pogodan za bolje Stable Diffusion i AI performanse zbog više lokalne memorije, ali za prosečnog gejmera to ni približno ne vredi dodatnog troška od skoro 100 € u odnosu na istoimenu verziju sa 8 GB memorije, prenosi hardware.info.

Sve u svemu, lansiranje GeForce RTX 4060 Ti 16 GB modela se može u najmanju ruku opisati kao razočaravajuće za kompaniju Nvidia. Jedini način da ovaj model nađe put do svojih kupaca je korekcija cene na niže, što znajući praksu kompanije Nvidia i njen kruti sistem reagovanja na tržišne izazove, neće ići po automatizmu na svim tržištima. Ostaje da vidimo kako će reagovati domaći distributeri i prodavci.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (1)
  1. tozovac

    Како RTX 4060 Ti za igranje u FullHD rezoluciji? Sta onda ja da radim sa 3070, da igram u 640x480? 😁

Pridruži se diskusiji
Komentari su zatvoreni.
Možda vam se svidi