Kineski naučnici predstavili prvi potpuno optički AI čip koji nadmašuje NVIDIA H100 GPU

Tim sa Univerziteta Tsinghua razvio je Taichi-II, prvi potpuno optički AI čip, koji pokazuje superiorne performanse u energetskoj efikasnosti u poređenju sa NVIDIA-ovim H100 GPU-om

Kineski naučnici predstavili prvi potpuno optički AI čip koji nadmašuje NVIDIA H100 GPU

Tim naučnika iz Pekinga predstavio je prvi potpuno optički čip sa veštačkom inteligencijom na svetu, koji nadmašuje energetsku efikasnost NVIDIA H100 GPU-a.

Čip Taichi-II, razvijen od strane tima sa Univerziteta Tsinghua pod vođstvom profesora Fang Lua i Dai Qionghai-a, predstavljen je u studiji objavljenoj u časopisu Nature, izvestio je South China Morning Post.

Ovaj čip, značajna nadogradnja u odnosu na prethodni Taichi čip, funkcioniše isključivo na svetlosti, eliminišući potrebu za elektronskim računarima.

Inovacijom do značajnog povećanja efikasnosti i performansi

Performanse Taichi-II čipa pokazale su se superiornim u odnosu na njegovog prethodnika u raznim scenarijima, uključujući 40% povećanje tačnosti zadataka klasifikacije i povećanje energetske efikasnosti od šest redova veličine u uslovima slabog osvetljenja.

Lu je objasnio da je tim prevazišao izazove konvencionalnih optičkih AI metoda razvijanjem metode gde se proces treniranja, koji zahteva veliku računarsku snagu, direktno izvodi na optičkom čipu, omogućavajući da se većina mašinskog učenja obavlja paralelno.

Prijavi se na nedeljni Benchmark newsletter
Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Ovo otkriće dolazi u ključnom trenutku za Kinu, koja teži samostalnosti u naprednoj proizvodnji čipova usred napora SAD-a da ograniči njen pristup najmodernijim tehnologijama. U maju je kineska vlada najavila javni fond od 47,5 milijardi dolara sa ciljem jačanja industrije čipova, piše Benzinga.

Uprkos trgovinskim ograničenjima SAD-a, kineski sektor čipova je predviđen za eksplozivan rast u naredne tri do pet godina, prema industrijskim liderima.

S druge strane, ovo otkriće dolazi i u trenutku kada se izveštava da visokotehnološki AI čipovi Nvidie stižu do kineske vojske i potencijalno doprinose kineskom tehnološkom napretku.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (1)
  1. Marti Misterija

    Aktuelnosti, TV Happy...

Pridruži se diskusiji
Komentari su zatvoreni.
Možda vam se svidi