Laptop kakav niste videli - Spacetop G1 AR sa virtuelnim ekranom od 100 inča

Sightful predstavlja Spacetop G1, AR laptop sa virtuelnim ekranom od 100 inča i poboljšanim Snapdragon čipsetom. Korisnici uživaju u prostranom radnom prostoru putem AR naočara povezanih na bazu tastature

Laptop kakav niste videli - Spacetop G1 AR sa virtuelnim ekranom od 100 inča

Otprilike u ovo vreme prošle godine, tehnološki startup Sightful pozvao je hiljadu pionira produktivnosti da budu prvi koji će iskusiti Spacetop G1 sistem, laptop koji koristi AR naočare kao displej. Sada je ažurirani i unapređeni Gen 1 proizvod pušten u prodaju.

Umesto da se korisnik naginje nad relativno malim ekranom dok radi, ovaj model koristi par naočara za proširenu realnost povezanih na bazu tastature veličine otprilike 13-inčnog laptopa, pružajući uživanje u virtuelnom displeju od 100 inča ispred očiju korisnika.

Interakcija sa aplikacijama, igrama videom ili bilo čime što se projektuje ispred je otprilike ista kao kod standardnog laptopa, putem tastature i touchpada. Originalni dizajn koji je Sightful smislio  je fiksirao virtuelni displej na mestu, koji se mogao zumirati ili udaljavati dok se korisnik kreće napred-nazad zahvaljujući kameri za praćenje, ali kompanija je potvrdila da ova funkcija trenutno nije podržana u G1 verziji. Demo video (na kraju ovve vesti) sugeriše da se takve stvari sada kontrolišu putem touchpada.

Mesto za parkiranje AR naočare između korišćenja je sada pomereno sa pozicije neposredno iznad tastature na gornji folio-poklopac, ali su AR naočare i dalje hardverski povezane sa bazom. Čipset koji pokreće uređaj je Snapdragon QCS8550 sa KRYO CPU i Adreno 740 grafikom, plus AI obradom, za koji se tvrdi da je 70% brži od Qualcomm-a korišćenog u inicijalnom test modelu.

Spacetop G1 laptop nudi mnogo bolju produktivnost i fleksibilnost

Sistem ima 16 GB LPDDR5 RAM-a, uparenih sa 128 GB UFS 3.1 memorije (mada nije sve dostupno korisniku). Bežične mogućnosti su unapređene na Wi-Fi 7 i Bluetooth 5.3, a integrisan je i 5G/LTE. Baza uključuje bateriju od 60 Wh za do 8 sati korišćenja po punjenju, a na njoj su i dva USB-C porta za periferne uređaje.

Ceo sistem pokreće operativni sistem nazvan Space OS, koji je optimizovan za ovaj vid korišćenja, a uključena je i 5 MP web kamera, mada korisnici mogu koristiti avatar za video razgovore umesto da dele svoju fotografiju sa AR naočarima.

Nosivi deo sistema težak je 85 grama i ima dva OLED displeja za 1.920 x 1.080 piksela po oku sa frekvencijom osvežavanja od 90 Hz i vidnim poljem od 50 stepeni. Automatsko zatamnjenje “poboljšava fokus i pruža besprekornu čitljivost teksta” u svetlim okruženjima. Korisno je što setup može podržati prilagođene dodatke za korekciju vida za one koji već nose naočare.

Prijavi se na nedeljni Benchmark newsletter
Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Naočare G1 sistema takođe imaju otvoreni zvučnik za svaku stranu glave plus mikrofon za glasovnu komunikaciju, a postoji i zvučnik od 6 vati u bazi.

“Predstavili smo Spacetop kako bismo oslobodili ljude od ograničenja vremena i prostora, jer ne verujemo da bi ljudi trebali biti zarobljeni u ekranima od 14 inča,” rekao je Tamir Berliner, izvršni direktor i suosnivač Sightful-a. “Čvrsto verujemo u moć AR naočara kao prvog koraka.

Fizička stvarnost je uvek bila ograničavajući faktor – glomazne, neudobne slušalice, ograničena baterija i procesorska snaga i svet koji još nije izgrađen za svakodnevni AR. Zbog toga sarađujemo sa vodećim svetskim kompanijama kako bismo isporučili najprijatniji proizvod i ono što vidimo kao najbolji laptop na svetu.”

Qualcomm, Wistron i XReal su među partnerima sa kojima Sightful radi na isporuci AR laptopa. Spacetop G1 je otvoren za rezervacije, a konačna cena će biti 1.900 dolara. Očekuje se da isporuka počne od oktobra, prenosi Newatlas.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (1)
  1. jocasylver

    Gledao reklamu, svidja mi se.
    Nadam se da će biti dobar i u praksi

Pridruži se diskusiji
Komentari su zatvoreni.
Možda vam se svidi