Microsoft predstavio prvi analogni optički računar na svetu

Microsoftov istraživački centar u Kembridžu predstavio je prvi analogni optički računar na svetu koji obećava munjevito rešavanje optimizacionih problema

Microsoft predstavio prvi analogni optički računar na svetu

Microsoft istraživački centar u Kembridžu je razvio prvi analogni optički računar na svetu, obeležavajući revolucionarni pomak u računarskoj tehnologiji. Ovaj računar, nazvan “Analogna interaktivna mašina” (AIM), koristi fotone i elektrone za obradu kontinuiranih vrednosti podataka, umesto da ih prenosi u binarne bitove koristeći tranzistore, što je uobičajena praksa kod digitalnih računara, piše Interesting Engineering.

Optimizacioni problemi, koje možemo naći svuda oko nas, uključuju upravljanje električnom mrežom ili isporučivanje proizvoda od skladišta do krajnjeg kupca. Optimizacija znači da treba da se koristi najmanje moguće resursa kako bi se maksimizovao povrat za određene procese. Ipak, čak i najbrži računari na svetu mogu provesti godine rešavajući optimizacione probleme kada se veličina problema poveća.

Klasičan primer je problem putujućeg trgovca. Zamislite da morate da pronađete optimalnu rutu da posetite određeni broj gradova samo jednom pre nego što se vratite na početku tačku. Ako uzmemo za primer pet gradova, postoji 12 mogućih ruta. Međutim, kako broj gradova raste, potencijalne rute se eksponencijalno šire, čineći ih nemogućim za izračunavanje.

Analogna iterativna mašina

Dugo su se koristili heuristički algoritmi koji mogu pružiti približna rešenja za ovakve probleme. Međutim, čak i sa prilagođenom hardverskom opremom, ovaj pristup nije dao praktičnu alternativu konvencionalnim računarima, koji su ograničeni svojom binarnom apstrakcijom problema.

Istraživački tim u Microsoftu predlaže ekspresivniju apstrakciju koja omogućava upotrebu mešovitih varijabli, i binarnih i kontinuiranih, za rešavanje optimizacionih problema. Tim je postigao ovo koristeći analogni optički računar, nazvan AIM.

Iskoristili su sposobnost fotona da ne interaguju jedni s drugima, već sa materijalom kroz koji putuju da bi izveli jednostavne matematičke operacije, kao što su sabiranje i množenje.

Upotreba u stvarnom svetu

Prošle godine, kompanija je izgradila prvu generaciju AIM računara koji je dostigao tačnost do sedam bita. Sada, u pokušaju da ga testira u stvarnom svetu, Microsoft se udružio sa Barclays, bankom iz Velike Britanije, da testira aplikacije na finansijskim tržištima.

Interbankarske transakcije su finansijske operacije koje se obavljaju između dve ili više banaka. Ove transakcije se obrađuju u klirinškim kućama, finansijskim institucijama koje deluju kao posrednici, omogućavajući prenos sredstava između banaka.

Kako broj bankarskih transakcija raste, proces obrade i regulisanja ovih transakcija postaje sve zahtevniji. To znači da je potrebno više vremena da se transakcije između banaka potvrde i izvrše. Ovo predstavlja optimizacioni problem jer se traži način da se proces obrade transakcija učini efikasnijim – odnosno, da se obavi veći broj transakcija uz manje utrošenih resursa i u kraćem vremenskom roku.

U ovom konkretnom slučaju, Microsoftov tim je koristio njihov analogni optički računar – AIM, da reši ovaj optimizacioni problem. Koristeći AIM, uspeli su da efikasno obrade transakcije, čime su ubrzali ukupno vreme potrebno za izvršavanje interbankarskih transakcija.

Tim sada radi na tome da unapredi računar kako bi mogao da obradi veći broj varijabli i više podataka.

Microsoft veruje da optički računar može da prevaziđe ograničenja koja nameću binarni sistemi i da pomeri granice onoga što mašine mogu.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (0)

Nema komentara 😞

Trenutno nema komentara vezanih za ovu vest. Priključi se diskusiji na Benchmark forumu i budi prvi koje će ostaviti komentar na ovaj članak!

Pridruži se diskusiji
Možda vam se svidi