Motorola Edge 40 Pro je flegšip za 850 evra

Danas je Motorola i zvanično predstavila svoj novi vodeći pametni telefon za 2023. godinu – Edge 40 Pro, zamišljen kao konkurent najjačim rivalima

Motorola Edge 40 Pro je flegšip za 850 evra

Cipele u koje treba da uskoči Edge 40 Pro su prilično razgažene, a ovaj model ima za cilj, kao i do sad, da ponudi nešto malo drugačije od onoga što nudi konkurencija. Za početak, nekoliko bitnih informacija: Motorola Edge 40 Pro će se u prodaji naći krajem aprila po ceni od 99.999 dinara.

Mi smo telefon dobili juče i ono što odmah možemo da vam kažemo je da dizajn novog modela odudara od Edge 30 Pro, sa onim prepoznatljivim zaobljenim površinama. Novi Edge 40 Pro je malo četvrtastiji na gornjem i donjem delu i malo podseća na Samsung Note 10 seriju. Zakrivljene su i ivice ekrana, što kreira efekat kao da ivica nema, a tu je i diskretna prednja kamera.

Ekran

Ekran meri 6,67 inča po dijagonali, pOLED je tipa, ima 2400×1080 piksela i osvežavanje od 165 Hz, što je više od prošlogodišnjih 144 Hz. Ekran ima svetlinu od 1300 nita, podržava Dolby Vision i HDR10+, te Amazon i YouTube HDR reprodukciju, pa ukoliko plaćate neke od ovih premijum paketa imaćete prilike da uživate u nešto atraktivnijim vizuelnim efektima.

Kako ekran i poleđina obavijaju ram telefona, on je na bokovima tanak, što znači da morate konkretno da ga pridržite kada ga koristite da ne bi ispao. Generalno, svi telefoni sa zakrivljenim leđima i ekranom pate od istog problema – klizavosti, pa je topla preporuka da nabavite neku masku koja će sprečiti da ekran udari u bilo šta.

Napomenućemo i IP68 zaštitu od vode i prašine, kao i Gorila Glass Victus zaštitu ekrana koja bi donekle trebalo da pomogne pri apsorpciji mehaničkih udaraca.

Telefon dolazi u dve boje – Interstellar Black i Lunar Blue, ili na srpskom – crnoj i svetlo plavoj.

Pomenućemo i Edge Lights funkciju koja vas obaveštava o propuštenim pozivima, porukama ili mejlovima svetlom uz ivicu ekrana, tako da znate kada vam je nešto stiglo i kada je telefon okrenut licam nadole. Ovo je moguće zahvaljujući zakrivljenom ekranu koji se vidi u ovom položaju, a koji donekle menja popularnu LED lampicu obaveštenja, omiljenu funkciju koja je nestala i pre pojave Always On ekrana.

Premijum hardver

U 2023. godini ne možete nekom telefonu da pridružite sufiks flagship ukoliko nema Snapdragon 8 Gen 2. Najnoviji, najjači 4 nm Qualcomm čipset napravljen u naprednim TSMC pogonima zadužen je za sve što vam je potrebno i mnogo više od toga. Realno gledano, i performanse Snapdragon 8 čipseta prve generacije su više nego dovoljne za sve što vam padne napamet, posebno jer igre još uvek nisu dobacile do toga nivoa da je hardver usko grlo. Uglavnom, više nego dovoljno CPU i GPU snage, a videćemo kako je rešeno hlađenje, odnosno koliko dobro Edge 40 Pro rasipa toplotu pod opterećenjem.

U paru sa Snapdragon 8 Gen 2 čipsetom, tu je i 12 GB LPDDR5X brzog RAM-a i 256 ili 512 GB UFS 4.0 skladišnog prostora, što znači da za performanse u dogledno vreme ne treba previše da se brinete.

Motorola Edge 40 Pro dolazi sa punjačem u paketu

Jedna od stvari koje nam se posebno sviđaju je što Motorola uz Edge 40 Pro isporučuje punjač snage 125 W, a telefon podržava i 15 W bežično i 5 W reverzno punjenje drugih uređaja. Baterija ima 4.600 mAh, što nam je bilo jasno čim smo videli da je težina telefona ispod 200 grama, to bi trebalo da znači dobru autonomiju i još brže punjenje. Motorola navodi da je punjenje od samo 6 minuta dovoljno za ceo dan korišćenja.

Očekujemo da će sa punjačem snage 120 W punjenje od 0 do 100% trajati oko 20 minuta, možda koji minut iznad, ali ćemo to proveriti uskoro.

Poznati sistem kamera sa portretnim sočivom

Kada su kamere u pitanju, Motorola se odlučila za sve popularniji pristup sa glavnom, portretnom i širokougaonom kamerom, i kako smo imali prilike da koristimo telefone sa takvim sistemom kamera, moramo priznati da nam je potpuno jasno zbog čega je ta odluka doneta. Iako je zaista zgodno imati telefoto kameru sa lepim zumom, portretno sočivo omogućava onaj fini, prirodni bokeh efekat koji je znatno korisniji za svaki dan.

Ako se setite Edge 30 Pro, sistem kamera je bio jako sličan, sa identičnom glavnom, širokougaonom i selfi kamerom, a makro je zamenjena telefoto kamerom.

Da podsetimo, to je glavna kamera sa 50 MP, f/1.8 otvorom blende i krupnim pikselima od 1 mikrometra, koje zajedno sa Qual Pixel tehnologijom spajaju četiri susedna piksela za bolje performanse u slabim svetlosnim uslovima. Ovo sočivo je optički stabilizovano, a fokusiranje, bolna tačka modela Edge 30 Pro je, nadamo se unapređeno višesmernim PDAF sistemom.

Širokougaona kamera takođe ima 50 MP senzor, ovoga puta sa nešto manjim individualnim pikselima, i nešto užom blendom od f/2.2. Sočivo zahvata ugao od 114 stepeni, što nije među najširima koje smo videli, a ova kamera se ponaša i kao makro, iako Motorola nigde ne pominje autofokusne mogućnosti, pa će biti interesantno videti kako se ona ponaša u praksi.

Telefoto kamera je prava novina u odnosu na prošlogodišnji model. Ona ima 12 MP, 2x uveličanje u odnosu na glavni senzor, f/1.6 blendu sočiva, za jak prirodni bokeh i krupnim pikselima za dobre performanse i u okruženju sa slabijim osvetljenjem.

Tri portreta, Night Vision video i zaključavanje horizonta

Motorola se hvali portretima u tri različite žižne daljine: 35, 50 i 85 mm , kao i novim Night Vision video mogućnostima, odnosno mnogo boljim video snimcima u uslovima slabog osvetljenja. Pre nedelju dana, na pre-brief konferenciji za novinare, Motorola je pomenula i jednu veoma interesantnu opciju, koju se ne sećamo da smo negde videli, ispravite nas ako grešimo. U pitanju je zaključavanje horizonta, odnosno snimanje video snimka koji stabilizuje i zaključava horizont, bez obzira na to kako pomerate kameru, pa čak i ako je okrenete naopako.

Tu je i prednja kamera rezolucije 60 MP, identična onoj sa Edge 30 Pro.

Sve četiri kamere imaju mogućnosti 4K snimanja u 30 fps, širokougaona i glavna imaju mogućnost snimanja i u 60 fps, a glavna ima 8K u 30 fps i FHD slow motion u 960 fps.

Biće jako interesantno videti da li je Motorola napravila pomak na polju kamera u odnosu na Edge 30 Pro, kojem je falio malo bolji autofokusni sistem. Sa druge strane moramo da priznamo da nas je portretna kamera prilično obradovala, kao i različite mogućnosti koje je Motorola predstavila.

Ostaje da to probamo u praksi, pa da vam za jedno desetak dana prenesemo naše utiske, i da li se oni razlikuju od onih sa papira.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (2)
  1. Pre bih rekao da podseca na Note 20/S20 u
    Ultra

  2. Atticus Fetch

    Je l' ovo identično kao ThinkPhone samo sa blago zakrivljenim ekranom i novijim hardverom? Ili mi se čini?:unsure:

Pridruži se diskusiji
Komentari su zatvoreni.
Možda vam se svidi