Notepad još tri koraka bliži Microsoft Word-u

Najnovije ažuriranje Windows 11 pretvara Notepad iz osnovnog alata u robusni oflajn procesor teksta, sada sa još novih funkcija

Notepad još tri koraka bliži Microsoft Word-u

Najnovije ažuriranje Windows 11 pretvara Notepad iz osnovnog alata u robusni oflajn procesor teksta, sada sa pregledanjem kartica, proverom pravopisa i poboljšanom upotrebljivošću.

Microsoft je na iznenađenje mnogih revitalizovao prastari uređivač teksta koji je ostao gotovo nepromenjen od svog debija 1983. godine. Sa najnovijim ažuriranjima za Windows 11, Notepad je doživeo značajnu transformaciju, pozicionirajući se kao ozbiljan konkurent među oflajn procesorima teksta.

Ranije zasenjen svojim rođakom WordPadom i drugim bogatijim alternativama, Notepad sada stoji sam kao podrazumevani izbor za uređivanje teksta na novim Windows instalacijama. Nedavna ažuriranja od strane Microsoft-a donela su niz novih funkcija, pretvarajući ovaj jednostavni tekst procesor u svestran alat bez žrtvovanja njegove jednostavnosti, piše PC Gamer.

Među značajnim poboljšanjima je dugo očekivano dodavanje pregledanja kartica, što omogućava korisnicima upravljanje sa više dokumenata u istom prozoru kroz različita ponovna pokretanja sistema. Ova funkcija, uvedena prošle godine, predstavlja prekretnicu za mnoge korisnike koji se oslanjaju na Notepad za brza uređivanja i beleške (mi, na primer).

Notepad konačno dobio “Spellchecking”

Još jedno dobrodošlo poboljšanje je integrisana provera pravopisa, koja je konačno stigla u Notepad nakon opsežnog testiranja u Windows Insider verzijama. Ova funkcija, prisutna u najnovijoj verziji Windows Notepad-a 11.2405.13.0, predstavlja značajan skok u funkcionalnosti, pomažući korisnicima da u realnom vremenu uhvate slovne greške i tipfelere.

Uprkos ovim ažuriranjima, Microsoft je zadržao suštinsku jednostavnost Notepada kao lagane, brzo učitavajuće aplikacije idealne za brze zadatke sa tekstom. Ona zadržava svoju jednostavnost i ostaje dostupna korisnicima koji preferiraju jednostavno pisanje bez distrakcija alatki za formatiranje kao što su podebljano ili kurziv.

Za mnoge, uključujući česte putnike i one koji rade u okruženjima sa ograničenim pristupom internetu, Notepad je postao neophodan. Njegova sposobnost da sačuva (ručno) nesačuvani sadržaj i podrška za više kartica čine ga pouzdanim saputnikom za beleženje ideja i pisanje dokumenata u pokretu.

Iako je evolucija Notepada dobrodošla među korisnicima koji traže pouzdan oflajn procesor teksta, neke funkcije poput podrške za multimedijalne elemente još uvek su na listi želja. Međutim, njegova trenutna verzija naglašava posvećenost Microsofta poboljšanju osnovnih alata dok odgovara na raznovrsne potrebe korisnika.

Kako Microsoft nastavlja da usavršava svoj tekst procesor uz povratne informacije korisnika i tehnološki napredak, jasno je da ova skromna aplikacija vraća svoju ulogu kao omiljeni alat za svakodnevne zadatke pisanja u digitalnom dobu. Bilo da se koristi za brze beleške ili opširne nacrte, nove funkcije Notepad čine privlačnim izborom za Windows korisnike koji traže jednostavnost i funkcionalnost u jednom paketu.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (0)

Nema komentara 😞

Trenutno nema komentara vezanih za ovu vest. Priključi se diskusiji na Benchmark forumu i budi prvi koje će ostaviti komentar na ovaj članak!

Pridruži se diskusiji
Možda vam se svidi