Nove Nvidia grafičke karte za laptop donose više veštačke pameti

Nvidia grafičke karte serija RTX 500 i 1000 debitovaće u laptop računarima ovog proleća, a dizajnirane su naravon da pomognu veštačkoj inteligenciji u obradi

Nove Nvidia grafičke karte za laptop donose više veštačke pameti

Baš pred Mobile World Congress, Nvidia je otkrila svoje najnovije laptop GPU-ove, i, oni su neiznenađujće, uglavnom dizajnirani da pomognu u obradi veštačke inteligencije. Nove Nvidia grafičke karte RTX 500 i 1000 Ada generacije su prvenstveno namenjene za tanke i lagane laptopove. Iako neće pružiti toliko TOPS AI performansi kao trenutno vodeći mobilni GPU-ovi, one mogu biti korisna opcija za AI obradu u pokretu za istraživače, kreatore sadržaja i video montažere.

Međutim, ono što ne treba ispustiti iz vida je to da su ovo grafički procesori za radne stanice, a ne oni dizajnirani za gejming.

Nvidia kaže da grafičke karte koje se baziraju na Ada Lovelace arhitekturi, nude do dvostruko bolje RayTracing performanse u odnosu na GPU-ove prethodne generacije koji koriste jezgra treće generacije. Tensor jezgra četvrte generacije, s druge strane, pružaju do dvostruko veću propusnost u odnosu na prethodne grafičke karte, tvrdi kompanija. Ona objašnjava da to dalje pomaže u „ubrzanju obuke dubokog učenja, zaključivanja i AI zasnovanim kreativnim opterećenjima.“

RTX 500 ima 4 GB namenske memorije, dok RTX 1000 ima 6 GB. Nvidia ističe da one pružaju do 154, odnosno 193 TOPS AI performansi. U poređenju sa AI konfiguracijom samo za CPU, RTX 500 bi trebao da pruži do tri puta bržu AI-potpomognutu foto obradu, kao i do 10 puta bolju grafiku za 3D renderovanje i do 14 puta bolju performansu generativne AI za razne modele.

Nove Nvidia grafičke karte takođe podržavaju DLSS 3, tehnologiju kompanije za skaliranje. Uz to, enkoder osme generacije uključuje podršku za AV1. On je navodno „do 40 procenata efikasniji od H.264, pružajući nove mogućnosti za emitovanje, strimovanje i video pozive.“

Ako vas zanima nabavka laptopa sa RTX 500 ili 1000 GPU-om, nećete dugo čekati. Oni će se pojaviti već ovog proleća u laptop računarima kompanija Dell, HP, Lenovo i MSI.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (0)

Nema komentara 😞

Trenutno nema komentara vezanih za ovu vest. Priključi se diskusiji na Benchmark forumu i budi prvi koje će ostaviti komentar na ovaj članak!

Pridruži se diskusiji
Možda vam se svidi