Novi Huawei Kirin 9 čip će koristiti „1+3+4“ arhitekturu CPU-a i baziran je na 7 nm tehnologiji

Novi Huawei Kirin 9 čip sa „1+3+4“ CPU arhitekturom i 7nm Pro Plus tehnologijom mogao bi doneti značajna poboljšanja u performansama i smanjenju potrošnje energije

Novi Huawei Kirin 9 čip će koristiti „1+3+4“ arhitekturu CPU-a i baziran je na 7 nm tehnologiji

Huawei razvija novi čip iz Kirin 9 serije za svoje uređaje, koji bi mogao usvojiti „1+3+4“ osmojezgarnu arhitekturu. Očekuje se da će biti izrađen u 7 nm proizvodnom procesu. Ovaj put, kompanija je poboljšala proizvodnju čipseta kako bi osigurala bolje performanse CPU-a.

FixedFocus napominje da bi predstojeći Huawei Kirin 9 čip mogao koristiti „1+3+4“ konfiguraciju jezgara. Ova arhitektura koristi jednu veliko, brzo jezgro visokih performansi, tri srednje jaka jezgra i četiri mala, štedljiva jezgra. Takođe, postoji mogućnost da će koristiti unapređenu platformu 7 nm Pro Plus čipseta.

Velika jezgra su razvijena unutar same kompanije i zadužena su za bolje i jače performanse. Ova jezgra mogu lako obrađivati komplikovanije zadatke poput igranja igara, obrade video zapisa i drugih zahtevnih operacija. Srednja i mala jezgra održavaju balans i omogućavaju nižu potrošnju energije.

7 nm Pro Plus nagoveštava poboljšanu platformu čipseta. Huawei je odlučio da unapredi svoju postojeću 7 nm tehnologiju, umesto da se fokusira na nove 5 nm ili 3 nm tehnologije. 7 nm Pro Plus se odnosi na novi napredak i dostignuća kompanije Huawei u proizvodnji čipova.

Prijavi se na nedeljni Benchmark newsletter
Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Procurele informacije takođe ukazuju da bi Huawei mogao koristiti 8, 6 i 4-kanalnu komunikaciju sa memorijom. Ovde kanali predstavljaju posebne putanje koje omogućavaju CPU-u direktan pristup memoriji. Veći broj kanala procesoru pomaže da brže komunicira sa memorijskim modulima.

Neki korisnici interneta predviđaju da bi Huawei mogao lansirati dva nova Kirin čipa za svoju Mate 70 seriju. Standardni Mate 70 model mogao bi koristiti novi Kirin 9 čip, dok bi napredni modeli verovatno usvojili 5 nm procesor sa poboljšanim performansama.

Ovo predviđanje može biti tačno do određene mere. Dugo se već šuška da Huawei razvija nove Kirin procesore za svoje vodeće proizvode. Čini se da su procesori u završnoj fazi razvoja i mogli bi biti predstavljeni do kraja ove godine. Ostali detalji o novom čipsetu, poput njegovog naziva, zvaničnih parametara su na žalost i dalje nepoznati. Ipak, verovatno ćemo saznati sve ove informacije kada dođe vreme za lansiranje Mate 70 serije, koje se očekuje uskoro, koliko već u novembru 2024. godine, prenosi Huawei Central.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (0)

Nema komentara 😞

Trenutno nema komentara vezanih za ovu vest. Priključi se diskusiji na Benchmark forumu i budi prvi koje će ostaviti komentar na ovaj članak!

Pridruži se diskusiji
Možda vam se svidi