Novi LG TV-ovi imaju bežičnu I/O kutiju koja može da bude udaljena 10 m

Ovo znači da vam za TV treba samo strujni kabl, a sve ostalo se povezuje na I/O kutiju koja može da bude na drugom kraju sobe, eliminišući kablove između njih

Novi LG TV-ovi imaju bežičnu I/O kutiju koja može da bude udaljena 10 m

Niko od nas ne voli šumu kablova, posebno oko TV-a, gejming konzola, zvučnika, set top box-eva i rutera, ali se oni jednostavno ne mogu izbeći. Doduše, nisu mogli. Godinama unazad tanki TV-ove i koriste takozvane I/O kutije u koje se povezuju svi potrebni kablovi, a ona se jednim kablom povezuje za TV. LG je predstavio bežičnu I/O kutiju koja može da bude udaljene 10 m od televizora na koji je povezana bez kablova.

Ovo znači da kablove možete da povežete na I/O kutiju na jednom kraju sobe, a TV prosto uključite u struju na drugom, i eliminišete sve kablove između. Nova LG tehnologija rezervisana je samo za najveće modele OLED-M serije koji svakako nemaju nikakve portove na panelu i koji dolaze sa takozvanom Zero Connect Box I/O kutijom koja šalje potrebne informacije do TV-a bežičnim putem.

Bežično, a nije bežično

Iako se radi o bežičnom rešenju, u pitanju je bežična komunikacija između TV-a i I/O kutije, ali TV mora da bude uključen u struju, a Zero Connect Box povezan na potrebne audio/video ulaze. LG svoj TV reklamira kao prvi bežični OLED TV, ali je u stvari u pitanju bežični prenos podataka između TV-a i I/O kutije.

Ipak, i ovo je impresivno, jer vam omogućava fleksibilnost da povežete sve kablove u jednom ćošku, a onda stavite TV na zid udaljen do 10 metara od njega. TV i I/O kutija komuniciraju bežičnim putem koristeći frekvenciju od 60 GHz i multi-path tehnologiju, koji zahtevaju optičku vidljivost između ova dva uređaja. Koliko god da je impresivno, ovo ipak znači da ćete morati da imate kutiju sa kablovima negde na lepo vidljivom mestu u sobi.

LG je prvi put pomenuo novu tehnologiju na CES 2023 sajmu ove godine, a cena (u SAD) kreće od 5.000 USD za 77-inčni LG OLED Evo M (model 77M3), preko 8.000 USD za 83’’ (83M3) i 30.000 USD za 97’’ LG Signature OLED M (97M3), piše ArsTechnica.

Zero Connect Box

I/O kutija radi sa svojim algoritmom koji „identifikuje optimalni put za prenos podataka i minimizira greške u prenosu ili probleme koji mogu da se jave u okruženju“. Ovde se pre svega misli na ljude ili kućne ljubimce koji se kreću po sobi, koji bi mogli da ometaju signal.

Zero Connect Box ima sopstvenu antenu koju možete rotirati i naginjati prema TV-u, kao i prepoznavanje glasa, što znači da korisnici mogu uključiti i upravljati povezanim uređajima koristeći jednostavne komande, navodi se u januarskom saopštenju LG-ja.

Otkrivajući danas više detalja, LG je rekao da Zero Connect Box ima tri HDMI 2.1 porta, dva USB 2.0 porta, konektor za antenu, mrežni port, RS-232C ulaz i optički digitalni audio izlaz.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (0)

Nema komentara 😞

Trenutno nema komentara vezanih za ovu vest. Priključi se diskusiji na Benchmark forumu i budi prvi koje će ostaviti komentar na ovaj članak!

Pridruži se diskusiji
Možda vam se svidi