Novopečeni iPhone 16 Pro korisnici - od potpunog oduševljenja do velikog razočaranja

Novi iPhone 16 Pro donosi suptilne nadogradnje, uključujući inovativno dugme za kontrolu kamere, ali uz razočaravajuća kašnjenja koja bacaju veliku senku na nove Apple telefone

Novopečeni iPhone 16 Pro korisnici - od potpunog oduševljenja do velikog razočaranja

Zajednica Apple korisnika se priprema da uživa u najnovijem iPhone 16 Pro uređaju sa najboljim specifikacijama, novim fizičkim korisničkim interfejsom za korišćenje kamere i snagom veštačke inteligencije (AI) koja će transformisati mnoge stvari i način na koji koristimo mobilni telefon. Iako će ove funkcije oduševiti korisnike, sve dolazi sa dozom razočaranja.

Tim sa iFixit-a uradio je uobičajeno rastavljanje novog iPhone 16 telefona kako bi procenio kako je sastavljen i što je važnije, koliko je lak za popravku. Ovo je oblast u kojoj je Apple napravio vidljiva poboljšanja.

Servisiranje i zamena baterija su poboljšani, iako ne dobija svaki iPhone kompletan spisak promena i poboljšanja. Prvo, iPhone 16 i iPhone 16 Plus modeli imaju novi lepak koji drži bateriju na mestu. Umesto da se koristi čista sila za odvajanje baterije, puštanjem električne struje kroz lepak, on otpušta.

Iako iPhone 16 Pro nema ovo unapređenje, on ima novo kućište oko baterije. Umesto mekšeg materijala korišćenog u starijim modelima, iPhone 16 Pro baterija sada dolazi sa tradicionalnijim tvrdim kućištem, što pruža veću zaštitu u slučaju da alat sklizne i udari izvor napajanja.

Konačno, iPhone 16 Pro ima promenu u fizičkom dizajnu koja omogućava zamenu baterije sa prednje ili zadnje strane telefona, u zavisnosti od okolnosti.

AI funkcije su glavna stvar

Sa druge strane, Mark Gurman ističe posledice odloženog uvođenja Apple Intelligence-a. On se uvodi u tri faze tokom narednih šest meseci: iOS 18.1 u oktobru, iOS 18.2 u decembru i iOS 18.3 u martu. Ovaj dugi ciklus izlaska i praktično serviranja novih AI funkcija „na kašičicu“  je u oštroj suprotnosti sa obećanjem u prezentacijama koje su održali Tim Kuk i njegov tim tokom predstavljanja iPhone-a, kao i sa reklamnom kampanjom koja prati novu seriju pametnih telefona:

“Ovde je Apple malo neiskren sa svojim marketingom. Kompanija tvrdi da je iPhone 16 prvi model ‘izrađen od temelja za Apple Intelligence. U stvarnosti, procesor i drugi hardver u novim iPhone-ima nisu značajno bolji za AI. Ključni faktor je posedovanje 8 gigabajta memorije, minimalno potrebnih za pokretanje Apple Intelligence-a.”

Korisnici koji se raduju novim softverskim funkcijama i hardverskim novitetima, verovatno će biti vlasnici prošlogodišnjih iPhone 15 Pro ili 15 Pro Max telefona. Dok Apple može računati na to da će neki od njih automatski nadograditi telefon, možda zbog Apple-ovog godišnjeg programa “novi iPhone” ili jednostavno zbog toga što su takvi fanovi koji automatski nadograđuju svake godine, bez obzira na to koliko je nadogradnja iPhone 16 Pro u stvarnosti donela realnih poboljšanje ili je tek obični prelazak na noviju verziju bez opipljivog napretka.

Specifikacije su možda bolje u odnosu na iPhone 15 modele koje zamenjuju, ali nisu značajne. Ekran može postati malo tamniji ili svetliji po potrebi. A18 Pro čipset radi brže od A17 Pro čipa iz iPhone 15 Pro modela, koji je već bio dovoljno snažan za većinu potreba telefona. Apple je povećao memoriju sa ciljem da podrži nove AI alate, a trajanje baterije prilikom gledanja video sadržaja je produženo.

Sve ove karakteristike su bolje u poređenju sa prošlogodišnjim modelom, ali nijedna ne ostavlja utisak pravog napretka. Umesto toga, Apple je ostao u korak sa širim industrijskim trendovima, a kao jedini proizvođač iPhone-a, oni koji traže nešto bolje nemaju izbora nego da kupe tek blago unapređeni model.

Ali postoji jedno područje gde je Apple inovirao.

Nakon uvođenja programabilnog „Akcionog“ dugmeta u iPhone 15 Pro i 15 Pro Max prošle godine, Apple je sada otišao korak dalje. Akciono dugme je sada dostupno na sva četiri iPhone 16 modela, a dodato je i drugo kapacitivno dugme. Kamera taster funkcioniše kao okidač, ali zahvaljujući svojoj kapacitivnoj prirodi, može ponuditi mnoštvo drugih funkcija, sve dostupne pod jednim prstom.

Ovo uključuje kontrole za ekspoziciju i dubinu polja, zajedno sa filterima za fotografije, zumom i prebacivanjem između fotografisanja i video modova. Nema sumnje da je dugme za kontrolu kamere dobrodošao dodatak korisničkom interfejsu i načinu na koji koristimo telefon u današnje vreme. Forbes izdvaja ovu promenu kao promenu igre za zaljubljenike u fotografiju:

“Kriva učenja ovde postoji, ali je lako savladiva, a rezultati su izvanredni – ovo je najbolji način za snimanje videa i fotografija na iPhone-u, sa savršenim pozicioniranjem dugmeta i brzim odzivom kontrola.”

Dugme za kontrolu kamere je jedno od zadovoljstava novog iPhone dizajna, ali je verovatno jedini značajniji korisni novitet u paketu. Da li jedno dugme čini revoluciju?

Ah, taj AI – Apple Intelligence neoprostivo kasni

Postoji, naravno, jedan veliki faktor u svetu pametnih telefona koji menja pravila igre: upotreba generativne veštačke inteligencije.

iPhone 16 porodica je predstavljena kao prva koja je dizajnirana za Apple Intelligence. Upotreba generativne veštačke inteligencije u pametnim telefonima postala je popularna sa Google Pixel 8 i Pixel 8 Pro modelima u oktobru 2023. godine, a druga generacija softvera je lansirana u avgustu 2024.

Od tada, Apple-ov generativni AI sistem, nezgrapno nazvan Apple Intelligence je dva puta predstavljen novinarima, prvo na junskom Worldwide Developer Conference-u, a zatim i na predstavljanju iPhone 16 porodice. Ipak, on još uvek nije dostupan za javnu upotrebu.

Prijavi se na nedeljni Benchmark newsletter
Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Prvi nagoveštaji generativne AI biće dodati iOS-u u verziji 18.1 tokom oktobra, sa dodatkom ChatGPT-a koji će se desiti tek u decembru, a osnovna funkcionalnost, kakva se može videti na Android platformi, mogla bi stići tek u martu 2025.

Najznačajnija inovacija u svetu pametnih telefona neće biti dostupna korisnicima iPhone-a do proleća naredne godine. U istom periodu, većina Android korisnika će već iskusiti ne samo pun opseg prve generacije generativne AI, već će primiti i drugu generaciju korisnih funkcija.

Na kraju krajeva, realno iPhone 16 je samo dekadentno unapređenje

Čak i uz najvelikodušniju interpretaciju narativa “Apple nije prvi, ali je najbolji,” Apple je propustio priliku kada je u pitanju AI i sada se bori da sustigne konkurenciju.

Veštačka inteligencija je promenila pravila igre u svetu pametnih telefona, a Apple obećava da će Apple Intelligence učiniti isto kada konačno bude dostupan. Za sada, nemoguće je suditi da li su Tim Kuk i njegov tim doneli pravu odluku.

Dugme za kontrolu kamere je poboljšalo rad sa fotografijom. Ipak, bilo bi nepravedno ne spomenuti da softver za ovaj taster takođe nije spreman, a ključne funkcije (poput pola pritiska za zadržavanje fokusa) očekuju se tek u kasnijim ažuriranjima, ali Apple nije dao tačan vremenski okvir kada će se to desiti.

Na kraju, kontinuirano podizanje svake specifikacije za nekoliko procenata svake godine donosi nam više trajanja baterije, svetlije ekrane, brže procesore i više memorije. Postoje trenuci oduševljenja, obećanja više toga u budućnosti i privlačnost Apple brenda. Na kraju krajeva, iPhone 16 Pro i cela iPhone 16 porodica, realno nije ništa drugo do blaga nadogradnja prošlogodišnjeg iPhone 15 Pro modela, piše Forbes.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (0)

Nema komentara 😞

Trenutno nema komentara vezanih za ovu vest. Priključi se diskusiji na Benchmark forumu i budi prvi koje će ostaviti komentar na ovaj članak!

Pridruži se diskusiji
Možda vam se svidi