Nvidia razvija novi AI čip za kinesko tržište prilagođen američkim izvoznim kontrolama

Nvidia planira lansiranje novog AI čipa prilagođenog američkim izvoznim kontrolama za kinesko tržište, sa ciljem nadmašivanja konkurencije kineskih tehnoloških giganata poput Huaweia i Enflamea

Nvidia razvija novi AI čip za kinesko tržište prilagođen američkim izvoznim kontrolama

Kompanija Nvidia je navodno u procesu stvaranja novog AI čipa, posebno za kinesko tržište, dizajniranog da bude u skladu sa američkim izvoznim kontrolama.

Prema anonimnim izvorima, Nvidia Džensena Huanga udružuje se sa Inspurom, značajnim distributivnim partnerom u Kini, kako bi lansirali i distribuirali novi čip, privremeno nazvan “B20”. Kako izveštava Reuters, čip je deo Nvidia serije “Blackwell”, lansirane u martu, i očekuje se da će biti masovno proizveden kasnije ove godine. B200, čip unutar serije, navodno je 30 puta brži od svog prethodnika u određenim zadacima.

Ovaj razvoj prati odluku Vašingtona da pooštri kontrole na izvoz poluprovodnika u Kinu 2023. godine. Od tada, Nvidia je stvorila tri čipa specifično za kinesko tržište. Novi čip bi mogao poboljšati Nvidijine napore da se bori protiv konkurencije kineskog tehnološkog giganta Huawei i startupa Enflame, koji podržava Tencent.

Nvidia izlazi u susret kineskim AI kompanijama

Kina je doprinela sa oko 17% Nvidia prihoda u godini koja se završila u januaru, što je smanjenje sa 26% dve godine ranije, zbog američkih sankcija. Uprkos sporom početku, očekuje se da će Nvidijin najnapredniji čip za Kinu, H20, biti prodat u preko milion jedinica ove godine, generišući više od 12 milijardi dolara, prema istraživačkoj grupi SemiAnalysis.

Očekivano je i da će SAD nastaviti da vrši pritisak na kontrole izvoza povezanih sa poluprovodnicima, sa početnim planovima da uvede ograničenja oko najnaprednijih AI modela.

Prijavi se na nedeljni Benchmark newsletter
Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Ovaj razvoj prati još jedan izveštaj koji je otkrio da Google i Microsoft pružaju kineskim kompanijama pristup Nvidia AI čipovima putem data centara van Kine, uprkos američkim ograničenjima. Ovo se vidi kao zaobilazni način restrikcija Bajdenove administracije koje imaju za cilj da spreče kineske firme da koriste američku tehnologiju za veštačku inteligenciju, posebno napredne poluprovodnike.

U julu, Nvidia je bila na putu da proda AI čipove u vrednosti od 12 milijardi dolara u Kini ove godine uprkos američkim izvoznim kontrolama. U maju, kineska vlada je pozvala svoje tehnološke gigante da smanje oslanjanje na strane čipove, posebno one koje proizvodi Nvidia, i povećaju kupovinu domaćih AI čipova, prenosi Benzinga.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (0)

Nema komentara 😞

Trenutno nema komentara vezanih za ovu vest. Priključi se diskusiji na Benchmark forumu i budi prvi koje će ostaviti komentar na ovaj članak!

Pridruži se diskusiji
Možda vam se svidi