Oštar pad u prodaji PC računara smanjuje porudžbine za 60-70%

Nisu dobre vesti ovih dana za sve one koji posluju u industriji PC računara,. Veliki pad u prodaji opako smanjuje broj porudžbina.

Prvobitno, plan proizvođača PC računara je bio da očiste svoje lagere i invetare do kraja ove godine i potom sačekaju oporavak tržišta. Međutim sve bi to bilo lepo da tržište nije nepredvidivo, a trenutna situacija nije nimalo optimistična jer možemo videti veliki pad u prodaji.

Kompanije koje snadbevaju potrebnim delovima i komponentama najveće svetske proizvođače i marke na PC tržištu, ne samo da su obustavile zapošaljavanje i angažovanje dodatne radne snage, već su posegle za merama kojima prilogođavaju obim potrebne radne snage tj. otpuštaju višak radnika, one stalno zaposlene već šalju uveliko na godišnje odmore i uz to dogovaraju zatvaranje određenih proizvodnih linija, a sve kako bi smanjile gubitak. Generalno, kada uposlenost proizvodnih linija padne ispod 50%, fabrika počinje da pravi gubitak. Jednom rečju situacija je toliko loša da se menja na dnevnom nivou.

Situacija do pre godinu dana bila potpuno drugačija jer se tražio računar više usled nestašice u lancu snabevanja i potrebnih delova. Sve to je rezultiralo velikom nestašicom PC računara i komponenti, a kao posledica ovakve situacije je bio drastičan skok cena.

U poređenju sa desktop računarima, smatra se da prenosni računari imaju relativno mali uticaj na tržišni segment, što je usko povezano sa činjenicom da proizvođači više pažnje posvećuju prioritetnom snabdevanju kako bi obezbedili nesmetani tok isporuke proizvoda. Međutim, od proleća ove godine neizvesnost inflacije, geopolitička trvenja i ograničeni ekonomski rast su velikoj meri je usporili potražnju za računarima.

Prema pisanju DigiTimes-a, jedan od izvora u lancu nabavke računara otkrio je da kupci trenutno svake nedelje smanjuju očekivanja za isporuku. Od jula do avgusta ove godine, kupci su smanjivali porudžbine svake nedelje, posebno krajem avgusta, što je veoma važno. Razlog je taj što je inventar velikih brendova toliko veliki da više ne postoji način da se to prikrije. Prethodno je objavljeno da su lageri proizvođača kao što su: Asus, Acer i MSI dostigli nivo „eksplozije“.

Zašto je ovo bitno? Pa iz razloga što je ovo tradicionalno period i vreme kada se proizvođači pripremaju za predstojeći špic sezone koji svoj vrhunac dostiže u zadnja tri meseca tekuće godine. U poređenju sa istim periodom prošle godine, ove godine obim porudžbina je smanjen čak za 60% do 70%.

Sve to utiče i na tekuće operativne sposobnosti, brzina smanjenja zaliha od strane proizvođača je i dalje manja od očekivane. Da bi osigurali rad, proizvođači se trude da obezbede dovoljno gotovine. Kada će se završiti hladna zima u industriji, trenutno nema nagoveštaja, a svi samo nagađaju i nadaju se skorom oporavku. Vreme blagostanja koje je donela COVID-19 kriza je definitivno okončano.

Kao rezultat toga, proizvođači uglavnom imaju pesimističan stav i smatraju da će tržište i dalje biti usporeno u prvoj polovini 2023. godine, a najcrnje prognoze kažu da će se ovakva situacija nastaviti do druge polovine iduće godine. Koliko smo dobro razumeli, sledećih godinu dana kompanijama u sferi PC biznisa se ne piše dobro! 

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Možda vam se svidi