Ovo je novi Philips monitor sa dva ekrana

Tržište monitora nije jedno od onih na kojima se često dešavaju velike promene, pa je novi Philips monitor sa dva ekrana pravo osveženje

Ovo je novi Philips monitor sa dva ekrana

Philips 24B1D5600 spaja standarnu LCD tehnologiju sa e-ink ekranom, koji ima svojstva slična papiru, kreirajući tako monitor sa dva ekrana koji su potpuno različiti, prenosi XDA.

Ovaj monitor je deklarisan kao monitor od 24 inča, što je samo jedan njegov deo i odnosi se na LCD panel, dok na svojoj desnoj strani ima dodatak u vidu e-ink monitora sa dodatnih 13 inča.

Standardni LCD ekrani emituju svetlost i to posebno plavu svetlost, koja u velikoj meri može da iscrpi oči, što dalje dovodi do glavobolje ukoliko dugo gledate u ekran, ali isto tako imaju dobru podršku za boje i brze reakcije na promene.

Sa druge strane e-ink ekran ima osobine slične papiru: ne treba mu sopstveni izvor svetlosti, već umesto toga reflektuje svetlost koja sija ka njemu, što obezbeđuje prirodniji osećaj očima i manje naprezanja. E-ink paneli uglavnom imaju i mat premaze koji smeškavaju refleksije spoljašnje svetlosti kako bi čitanje bilo još prirodnije. Naravno, oni su uglavnom ograničeni na nijanse sive boje i vreme odziva koje se meri u sekundama, što ih praktično čini neupotrebljivim za iole kompleksnije računarske zadatke.

Jedan monitor sa dve različite vrste ekrana

Kompanija Philips je probala da nađe kompromis i tako došla do ideje da LCD ekran spoji sa E Ink ekranom. Ideja koju su u kompaniji ostvarili podrazumeva da deo e-ink monitora koristite za prikaz dokumenata ili statističnih informacija, a primarni LCD ekran za obavljanje ostalih kompjuterskih radnji poput svakodnevnih poslova.

Deo monitora sa e-ink panelom je trajno pričvršćen šarkom za LCD deo i dozvoljava pomeranje do 45 stepeni za bolji ugao posmatranja.

LCD panel, sa druge strane ima QHD rezoluciju i brzinu osvežavanja od 75 herca na LCD delu, dok je na njegovom e-ink dodatku rezolucija 1200×1600 piksela, a odnos širine i visine 4:3. E-ink dodatak ima četvorobitne nijanse sive boje, što je dovoljno za prikaz teksta i ne mnogo više od toga, ali za mnogo više imate ekran pored.

Cena ovog monitora je oko 850 dolara, a trenutno je dostupan u Kini i predviđa se da će izaći i na američkom tržištu, gde se, zbog uvozne cene očekuje nešto viša cena. Međutim, iako je dokumentacija i promotivni video snimak za ovaj model monitora dostupna i na engleskom jeziku, ne zna se još da li će, kada i na kojim sve tržištima on biti dostupan.

Iako ideja spajanja dve vrste ekrana nije nova jer se pojavilo nekoliko proizvoda sa sličnim izumom, ali ne baš ovakvim. Naime, kompanija Lenovo je ove godine predstavila svoj laptop koji ima OLED ekran na jednoj, a e-ink na drugoj strani, pa korisnici mogu da menjaju ekran i biraju kada im koji više odgovora. Setite se ruskog proizvođača Yotaphone, koji je izbacio nekoliko generacija telefona sa klasičnim ekranom napred i e-ink ekranom nazad.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (1)
  1. Cineman

    Skroz dobra fora. :D

Pridruži se diskusiji
Komentari su zatvoreni.
Možda vam se svidi