Ovo je novi Snapdragon čip koji nećete videti u svom telefonu

Ponovo su isplivale informacije o novom Qualcomm Snapdragon 8cx Gen 4 čipu, međutim performanse novog čipa su po nekima pomalo razočaravajuće

Ovo je novi Snapdragon čip koji nećete videti u svom telefonu

Snapdragon čipovi za pametne telefone koje proizvodi Qualcomm su odlični, ali kompanija pored telefona prednjači i sa ARM čipovima za laptop računare.

Glasine o Snapdragon 8cx Gen 4 čipu kruže internetom mesecima, ali jedan uzorak je izgleda bio nedavno testiran, što nam je omogućilo da saznamo neke ključne detalje o predstojećem čipu kompanije Qualcomm.

Imajući u vidu da je Snapdragon 8cx Gen 3 jedan od njihovih najboljih čipova za laptopove, objavljen krajem 2021. godine, krajnje je vreme da dobijemo naslednika.

Qualcomm već neko vreme radi na projektu pod kodnim imenom “Hamoa” i nije nikakva tajna da želi deo kolača notebook i desktop PC tržišta. To su predstavnici kompanije Qualcomm nekoliko puta do sada, javno iznosili kao svoj strateški cilj.

Inženjerski uzorak “Snapdragon 8cx Next Gen” čipa je izgleda testiran pomoću Geekbench 5 aplikacije, a rezultati su javno objavljeni, ali i ubrzo uklonjeni, pisao je Tom’s Hardware.

Ovakva testiranja su uglavnom slab dokaz sama po sebi, kako za performanse čipa, tako i za verovatnoću da će testirani uzorak zapravo u tom stanju biti lansiran. Imajući to u vidu, benchmark novog čipa je pokazao da ima 8+4 hibridnu konfiguraciju jezgra, što odgovara nekim prethodnim glasinama – prošle godine se pričalo o tome da bi 8cx Gen 4 trebalo da ima 8 brzih i 4 štedljiva CPU jezgra.

Nažalost, ako ste se nadali da ćemo konačno dobiti priliku da vidimo koliko je zapravo poboljšanje u odnosu na svog prethodnika, nemate baš puno sreće. Ovaj benchmark je pokazao rezultat u Single-Core testu od 613 i Multi-Core od 5421, što znači da je imao lošije performanse od Snapdragon 8cx Gen 3 čipa.

Ako je ovo zapravo legitiman benchmark, to bi se moglo objasniti činjenicom da je u pitanju inženjerski primerak, a to uglavnom znači i starije drajvere, firmver, a ponekad i verzija jezgra koja nije konačna.

Frekvencija štedljivih jezgara u ovom testu je 2,38 GHz, dok su brza jezgra radila na 3 GHz. U svakom slučaju, sigurno smo da ćemo čuti više o novom čipu kompanije Qualcomm kako se zvaničan datum predstavljanja bude približavao.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (0)

Nema komentara 😞

Trenutno nema komentara vezanih za ovu vest. Priključi se diskusiji na Benchmark forumu i budi prvi koje će ostaviti komentar na ovaj članak!

Pridruži se diskusiji
Možda vam se svidi