Qualcomm predstavio i Snapdragon 8cx Gen 3 - platformu za Windows računare

Najnovija platforma je fokusirana na povećanje vrednosti produktivnosti računara zasnovanih na ARM arhitekturi

 
Qualcomm je najavio Snapdragon 8cx Gen 3 i 7c+ Gen 3 platformu kako bi poboljšao produktivnost računara od početnih do premium nivoa uređaja.
Snapdragon 8cx Gen 3 platforma je ažurirana za uvek uključene, uvek povezane računare. Treba napomenuti podršku za tri različita podešavanja modema u 8cx Gen 3 — Snapdragon X65, X55 i X62 Modem-RF linije — sa potencijalnim brzinama preuzimanja od 10 Gbps (X65 5G), 7,5 Gbps (X55 5G) i 4,4 Gbps (X62 5G).
Qualcomm FastConnect 6900 je takođe uključen za Wi-Fi 6E brzine do 3,6 Gbps.
Snapdragon 8cx Gen 3 je 5nm Windows PC platforma, a uz uključivanje ovog dizajna, Qualcomm kaže da je stvorio prostor potreban za poboljšanje performansi Krio CPU-a bez dramatičnog povećanja potrošnje energije u poređenju sa 8cx Gen 2, navodi kompanija u svom blog postu..
Prema kompaniji, postoji do 85% povećanja generacijskih performansi Krio CPU-a i do 60% veće performanse u Adreno GPU-u.
Snapdragon 8cx Gen 3 takođe podržava do HDR 4K video reprodukciju (do 120 kadrova u sekundi), a Qualcomm Spectra ISP je revidiran da poboljša vreme pokretanja kamere za do 15%. Snimanje HDR 4K slike je moguće i postoji podrška za do četiri istovremene kamere.
Čini se da su alati za poboljšanje produktivnosti, kao što su aplikacije za video konferencije, ključni u ovom ažuriranju platforme. Qualcomm je uključio „3A“ – automatski fokus, automatski balans belog i automatsku ekspoziciju – funkcije za poboljšanje kvaliteta video poziva, kao što su oni putem Microsoft Teams-a i Zoom-a.
Pored toga, Snapdragon 8cx Gen 3 dolazi sa Qualcomm tehnologijom za poništavanje buke, što je još jedan potencijalni podsticaj za pozive kada mnogi od nas sada ili rade od kuće ili su usvojili hibridna podešavanja.
 

 
Funkcije veštačke inteligencije (AI) su poboljšane sa stopom ubrzanja od više od 29 TOPS-a.
Kada je u pitanju bezbednost, jedinica za bezbednu obradu (SPU) Snapdragon 8cx Gen 3 implementira arhitekturu Microsoft Pluton za skladištenje osetljivih podataka, uključujući kriptografske ključeve. Enkripcija memorije tokom izvršavanja je još jedan novi bezbednosni dodatak.
U sredu je Migel Nunes, potpredsednik za upravljanje proizvodima u Qualcomm-u, rekao učesnicima Qualcomm Snapdragon Tech Summit-a da je „većina nas provela više vremena na računaru nego što smo mogli da zamislimo u poslednja 24 meseca“, i, stoga, „ PC je ponovo postao važan.”
Ovaj koncept se proteže na početni nivo i povezuje se sa lansiranjem Snapdragon 7c+ Gen 3, dizajniranog za ovu kategoriju Windows i Chromebook uređaja.
6nm Snapdragon 7c+ Gen 3 dolazi sa Krio CPU-om i Adreno CPU-om, revidiranim hardverom za koji Qualcomm kaže da je rezultirao povećanjem performansi CPU-a do 60% na osnovu prethodnih iteracija, kao i povećanjem grafike do 70%. Platforma takođe dolazi sa integrisanim Snapdragon X53 5G modemom-RF, Qualcomm AI Engine-om (6,5 TOPS) i FastConnect 6700 za Wi-Fi 6/6E brzine do 2,9 Gbps.
Pored toga, Spectra ISP se pojavljuje sa podrškom za trostruke kamere i 4K HDR video snimanje.
Nunes je rekao da Snapdragon 7c+ Gen 3 “podiže lestvicu” za uređaje početnog nivoa u današnjim računarskim ekosistemima i da je kompanija fokusirana na dovođenje funkcija “od vrha do dna” u ovu kategoriju.
Očekuje se da će uređaji Snapdragon 8cx Gen 3 i Snapdragon 7c+ Gen 3 biti dostupni početkom sledeće godine.
 
Benchmark možete pratiti i na društvenim mrežama | Facebook | Twitter | Instagram | YouTube |Na Benchmark forumu uvek možete učestvovati u kvalitetnim i aktuelnim diskusijama iz IT industrije

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Možda vam se svidi