SAD istražuju kineski pristup RISC-V tehnologiji, na vidiku novo žarište konflikta

RISC-V tehnologija izgleda rizično za američke zakonodavce, pa SAD trenutno istražuju pristup koji je zauzela Kina u ovoj oblasti što otvara put za nove tenzije

SAD istražuju kineski pristup RISC-V tehnologiji, na vidiku novo žarište konflikta

Ministarstvo, odnosno odeljenje za trgovinu aktuelne administracije SAD istražuje rizike kineskog pristupa arhitekturi procesora u koju spada RISC-V tehnologija, uzimajući u obzir pozive zakonovadnih vlasti. Na taj način, na putu je potencijalno novo žarište konflikta između dve svetske sile, s obzirom na to da je među njima uveliko aktuelan trgovinsko-tehnološki rat koji je pokrenut uvođenjem američkih sankcija protiv Kine u oblasti tehnologije.

RISC-V (pri čemu je V rimski broj pet) je ISA, standard softverskih instrukcija (Instruction Set Architecture) koji „govori“ procesorima kako da primaju uputstva. Manja složenost RISC-V standarda čini ga lakšim za rad u odnosu na x86 i to je potpuno otvoreni standard, za razliku od Arm arhitekture, koja je njegov glavni konkurent. Za razliku od većine drugih ISA standarda, njegov razvoj nije ograničen plaćanjem skupih licenci jer je u pitanju tehnologija otvorenog koda dostupna bez naknade.

Iako nije popularan u proizvodima za glavnu računarsku upotrebu, ovaj standard ima visok potencijal za većinu upotreba procesora, što zabrinjava američke zakonodavce koji pokušavaju da ograniče pristup Kini naprednoj računarskoj moći tokom trgovinsko-tehnološkog rata.

Iako je RISC-V potpuno otvoreni standard, koji može licencirati bilo ko, i trenutno ga drži švajcarski „trast“ kako bi očuvao svoju prirodu otvorenog standarda, to međutim, nije sprečilo američke zakonodavce da ga nazovu američkim alatom i da proglase kinesko korišćenje ove tehnologije kao nešto pogrešno — i možda opasno.

KPK (Komunistička partija Kine) zloupotrebljava RISC-V da bi izbegla američku dominaciju intelektualne svojine potrebne za dizajn čipova“, rekao je Majkl Mekol, predsednik Odbora za spoljne poslove Doma predstavnika američkog Kongresa, u svom prvom napadu na kineski pristup RISC-V tehnologiji još u oktobru, podseća Tom’s Hardware.

Ovo nije prvi put da je administracija američkog predsednika pokušala da zaustavi kineski pristup RISC-V standardu. U oktobru, Mekol i drugi zakonodavci su pozvali da se kineski pristup ovoj tehnologiji ometa, na šta je RISC-V International brzo reagovao. Kališta Redmond, izvršni direktor RISC-V International-a, odgovorila je da su neometani otvoreni standardi važni.

RISC-V je otvoreni standard i uključuje značajne doprinose sa svih strana sveta. Kao globalni standard, RISC-V nije pod kontrolom nijedne pojedinačne kompanije ili države“, reagovala je ona na pokušaj američkog prisvajanja ove tehnologije.

Prijavi se na nedeljni Benchmark newsletter
Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Otvoreni standardi, kao što su Ethernet, HTTPS i USB revolucionizovali su internet i tehnologiju, i ograničavanje pristupa bilo kojem od njih imao bi katastrofalne posledice kako za entitet koji je pod embargom, tako i za uspeh projekata otvorenog koda koji bi tako imali ograničeni domet.

Ipak, u novembru 2023, nova grupa od 18 američkih zakonodavaca ponovo je napala kineski pristup RISC-V standardu. Odeljenje za trgovinu SAD predsedničke administracije odgovorilo je juče na njihove tvrdnje, izjavivši da sada „radi na pregledanju potencijalnih rizika i procenjuje da li postoje odgovarajuće akcije pod ovlašćenjima trgovine koje bi efikasno mogle da adresiraju bilo kakve potencijalne zabrinutosti.

Zakonodavci su odgovorili i zabrinutosti RISC-V International-a u vezi sa ograničavanjem otvorenog standarda, napominjući samo da će morati pažljivo da deluje kako bi „izbegli štetu američkim kompanijama koje su deo međunarodnih grupa koje rade na RISC-V tehnologiji.“ Rat čipova između Kine i SAD-a će verovatno trajati sve dok SAD strahuje od vojnog razvoja ili gubitka ekonomskog tla u konkurenciji sa svojim takmacem.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (0)

Nema komentara 😞

Trenutno nema komentara vezanih za ovu vest. Priključi se diskusiji na Benchmark forumu i budi prvi koje će ostaviti komentar na ovaj članak!

Pridruži se diskusiji
Možda vam se svidi