Posle punih 7 godina, prva generacija AMD Ryzen ploča i dalje dobija nova BIOS ažuriranja

AMD Ryzen platforma se definitivno bolje drži od Intel Core konkurencije kako godine prolaze. Ujedno je to odgovor na pitanje koja je platforma dugovečnija i aktuelnija u pogledu budućeg života računara i podrške novih funkcija i operativnih sistema

Posle punih 7 godina, prva generacija AMD Ryzen ploča i dalje dobija nova BIOS ažuriranja

U septembru sada već davne 2016. godine, lansirana je prva generacija AMD Ryzen AM4 procesora na bazi ploča sa X370, B370 i A350 čipsetovima. Čak ni najoptimističniji vlasnici tada novih AMD konfiguracija nisu očekivali da će proći toliko godina, a da će njihovi računari i dalje biti aktuelni i dobijati najnovija ažuriranja za BIOS.

Vitalnost AMD AM4 platforme je neverovatna. Platforma se pokazala kao odlično projektovana i izdržljiva na uticaj tzv “tehnološke zastarelosti”. Zvanično obećanje kompanije AMD je glasilo da će AM4 platforma izdržati sledećih pet godina. Obećanje ne samo da je ispunjeno već su ga i “debelo” premašili.

Platforma je praktično pokrila pet različitih generacija procesorske arhitekture, četiri različita koraka u tehnologiji proizvodnje i podržala rad više od 125 različitih modela centralnih procesora i uz to doživela varijaciju od preko 500 različitih modela matičnih ploča. Uspeh bez presedana i retkost u ovom delu IT industrije. Svakako jedna od najuspešnijih procesorskih platformi u PC istoriji.

AMD Ryzen AM4 platforma je dugovečna i dalje veoma brza

Iako je nemoguće na starijoj generaciji ploča imati sve najnovije karakteristike, pošto je jednim delom prevaziđena u pogledu tehničkih karakteristika, kao što je podrška tek PCIe 3.0 specifikacija, AMD AM4 i dalje se tvrdoglavo drži u kondiciji. Iskreno ovaj prethodni podatak i nije neki naročiti hendikep u praksi.

Sa podrškom AM4 platforme za rad sa AMD Ryzen 5000 serijom procesora i posebno Ryzen 5 5600 X3D modelom, ova platforma i dalje isporučuje izuzetno visok nivo performansi koji je konkurentan čak i onima poslednje generacije.

Nasuprot tome, Intelove matične ploče lansirane u istom periodu 2017. godine, na bazi LGA1151 v2 standarda i Intel Core procesora osme i 9. generacije, odavno su bačene u zaborav i prestale su da dobijaju ažuriranja još pre dve godine.

Nakon toga, Intel je prešao na LGA1200 i 10/11 generaciju Core procesora, a zatim je i to poslao u penziju i lansirao LGA1700 12/13. generaciju Core modela. Sledeće godine stiže Arrow Lake čije će podnožje i ploče biti promenjene u LGA1851 standard. Intel se oduvek pridržavao principa promene interfejsa na svake dve generacije.

AMD AM5 platforma takođe obećava sličan dug životni vek kao i AM4, barem do 2026. godine, a kako stvari sada stoje, čini se da će se i procesori sa Zen 6 arhitekturom moći koristiti na današnjim modelima matičnih ploča.

Kakvo je vaše iskustvo sa AMD AM4 procesorima i matičnim pločama obzirom na njihovu veliku popularnost na ovdašnjim prostorima?

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (0)

Nema komentara 😞

Trenutno nema komentara vezanih za ovu vest. Priključi se diskusiji na Benchmark forumu i budi prvi koje će ostaviti komentar na ovaj članak!

Pridruži se diskusiji
Možda vam se svidi