AMD Ryzen 5000G – APU za pristupačan i dobar PC

AMD Ryzen 5000G – APU za pristupačan i dobar PC

Ukoliko želite dobar i svestran računar, a da ne potrošite previše novca, AMD Ryzen 5000G APU serija procesora je pravo rešenje.

  Sadržaj
   AMD Ryzen 5000G – APU za pristupačan i dobar PC

   Pozitivne ocene

   • Solidne performanse
   • Moćna CPU jezgra Zen 3 klase
   • Overkloking
   • Mogućnost dodatka grafičke karte u sistem
   • Odnos uloženog i dobijene vrednosti na duži rok

   Negativne ocene

   • Zahteva brže i malo skuplje RAM module za max performanse

   AMD Ryzen 5000G APU seriju procesora za klasične desktop kućne računare trenutno čine dva modela. Oba raspolažu sa moćnim Zen 3 procesorskim jezgrima i manje atraktivnim VEGA grafičkim procesorom koji je ipak dovoljan čak i za početni gejming užitak.

   Znate onu čuvenu: “ Ne želim puno para da potrošim, ali ipak hoću dobar računar!” AMD Ryzen 5000G Cezanne serija APU procesora kombinuju procesorska i grafička jezgra i kao stvoreni su za korisnike sa ovakvim željama. U pitanju je optimum performansi za uloženi novac u situacijama kada imate ograničen budžet, a istovremeno ne pristajete na kompromis loših performansi.

   Poslednja generacija AMD APU 5000G procesora je donela Zen 3 jezgra visokih performansi poput onih koji se nalaze u High Performance Ryzen 5000 Vermeer modelima uz dodatak grafičkih Vega jezgara.

   AMD Ryzen 5000G – moćni Zen 3 pravi ključnu razliku

   Upravo je Zen 3 arhitektura omogućila da nova generacija AMD Ryzen 5000 G-serije procesora, postane sposobna u nameri da izvrši svaku vrstu zadatka i to za najkraće moguće vreme. Praktično su ova jezgra generator visokih performansi najnovije AMD APU serije procesora za desktop računare.

   Kada moćna procesorska jezgra kombinujete sa Radeon Vega grafičkim jezgrom, rezultat je jedno fleksibilno rešenje. Procesora koji ima dovoljno snage za pokretanje kako malih, u pogledu prostora i energije nezahtevnih mini PC računara. Onih koji će vam stajati u dnevnoj sobi pored velikog Smart TV-a. Međutim, naći će se u vidu jakih Ryzen 7 desktop modela, opremljenih kompletnim spiskom najaktuelnijih funkcija, čak i zasebnom gejming grafičkom kartom.

   Zajedno sa unapređenjima na SoC dizajnu i pre svega sistemskog kontrolera, AMD APU čipovi nove generacije su sposobni da isporuče i do 177% bolje performanse u poređenju sa prethodnom generacijom sličnih procesora na bazi Zen 2 tehnologije (Ryzen 5 3400G). Najveći doprinos svakako daju Zen 3 CPU jezgra.

   Ova činjenica najbolje govori o stepenu unapređenja performansi i mogućnosti nove linije AMD Ryzen APU procesora iz 5000 G-serije. AMD APU procesori više nisu kompromisno rešenje, već vrlo konkurentni procesori koji staju rame uz rame sa najjačim desktop PC rešenjima.

   U situaciji kada su cene zasebnih grafičkih karti značajno poskupele, postoji ogromno interesovanje za poboljšanim konceptom AMD APU procesora jer je praktično, vrlo upotrebljivo i jeftinije rešenje za većinu prosečnih korisnika.

   Brzi RAM moduli ključ dobrih APU performansi

   Zbog specifične arhitekture APU procesora i činjencie da integrisano Radeon Vega grafičko rešenje deli memoriju sa Zen 3 procesorskim jezgrima, performanse u velikoj meri zavise od načina na koji je konfigurisan RAM sistem i radne brzine instaliranih memorijskih modula.

   Potrebno je povesti pažnju o nekoliko važnih detalja prilikom nabavke i instalacije memorijskih modula za konfiguraciju na bazi AMD APU Ryzen 5000G procesora.

   Od najlošije situacije jednog sporog RAM modula, do brze dvokanalne konfiguracije memorija, deli vas čak 223% boljitka u performansama. Previše da bi ignorisali ovaj bitan detalj!

   Obavezno konfigurišinte RAM podsistem u dvokanalni režim rada. Koristite dva memorijska modula  i ugradite ih u memorijske slotove na matičnoj ploči prema rasporedu koji je naveden u uputstvu. Sve to kako bi memorije radile u dvokanalnom režimu rada. Ukoliko to ne učinite RAM će raditi u jednokanalnom režimu, a posledica toga su drastično lošije performanse, naročito u igrama.

   Kao što možete videti razlika i uticaj na performanse AMD Cezanne APU procesora su u najmanju ruku dramatične i zbog toga morate povesti računa o tome kako vam je konfigurisana memorija u računaru.

   Varijacija performansi se kreće preko 50% u slučaju Apex Legends, zatim 70% u DOTA2 ili 90% i 95% u Fortnite-u i CS: GO igrama. Dakle, samo ovim potezom u nekim slučajevima ostvarujete skoro duplo bolje performanse.

   Uvek birajte DDR4-3600 RAM module sa “Dual Rank” 2R konfiguracijom

   Birajte RAM module sa visokom radnom frekvencijom koji imaju učitane AMP profile optimizovane za rad na AMD Ryzen platformi. Obzirom da DDR4-3200/3600 RAM moduli nisu nedostižno skupi, a zapravo nude najbolji odnos cene i dobitka u performansama, preporučujemo njihovu nabavku.

   Naravno, dobrodošli su i brži, ali obratite pažnju da bi trebalo da rade u sinhronom režimu. Zbog toga RAM, memorijski kontroler i “Fabric” magistrala treba da budu u režimu 1:1:1. Bez dodatnog delioca frekvencije se postižu najbolji rezultati. Otuda se preporučuju DDR4-3600 RAM moduli kao najoptimalniji.

   Moduli na većim frekvencijama traže dodatna podešavanja, bolje ploče i prave više problema manje iskusnim korisnicima oko podešavnaja. Pri tome dobici nisu ni približno srazmerni uloženom trudu i novcu.

   Iz prikazanih podataka možete videti da pravilan izbor u vezi radne frekvencije memorijskih modula vam može doneti dodatnih 20% performansi i veći FPS.

   Još jedan tehnički detalj će dovesti do boljih performansi. Obratite pažnju da po mogućstvu izaberete RAM module sa Dual Rank (2R) organizacijom čipova. Zbog interne tehnike preplitanja podataka, ove memorije omogućuju dodatno ubrzanje i bolje performanse od običnih i najčešće nuđenih 1R modela.

   Prelazak na još brže DDR4-3600 memorije u Dual Rank (2R) konfiguraciji, prosečno donosi dodatnih 10% ubrzanja.

   Vodite računa o memoriji (RAM) u slučaju AMD APU rešenja

   Zašto moramo obratiti pažnju na memoriju, bez obzira da li kupujemo sklopljen računar ili pojedinačne komponente?

   Prodavci se mahom rukovode principom da korisnici tragaju za što jeftinijim rešenjem i kako bi uštedeli svaki evro, nude DDR4 module na manjim radnim frekvencijama i u konfiguraciji jednog modula. Sve to kako bi efekat uštede bio maksimalan, posebno u današnje vreme sveopšteg rasta cena.

   Međutim, posledica ovakvog kompromisa mogu biti drastično lošije performanse. Od najlošije situacije jednog sporog modula, do brze dvokanalne konfiguracije memorijskih modula je 223% boljitka u performansama. Previše da bi ignorisali ovaj bitan detalj!

   To je razlika između potpunog očaja igranja sa velikim kašnjenjem i komfornog osećaja potpuno glatke animacije i brzog odziva na komande. Nešto što vam može potpuno uništiti gejming užitak ili sa druge strane omogućiti da osetite sreću i zadovoljstva igranja neke brze Battle Royal akcije.

   AMD Ryzen 5000G – magija Precision Boost Overdrive (PBO) upotrebe

   I to nije sve, jer još uvek nismo iscrpili sve opcije dodatne optimizacije i naknadnog ubrzanja AMD Cezanne APU platforme. Sledeća na redu opcija koja utiče na dodatno podizanje performansi je aktivacija Precision Boost Overdirve 2 (PBO2) opcije u BIOS-u matične ploče ili pomoću AMD Ryzen Master softverskog alata.

   Dodatnim podizanjem frekvencija procesorskih i jezgara grafičkog procesora, direktno utičete na veći FPS u igrama. Ovu opciju možete automatski aktivirati i prepustiti senzorima naprednog SenseMI sistema da odredi “boost” ubrzanje i podesi ga “u letu”. Drugi način je da ručno definišete parametre ubrzanog rada i podignete radne frekvencije.

   Kretanje frekvencije centralnog procesora i integrisanog grafičkog jezgra sa i bez aktivirane PBO2 opcije tokom igranja igara na AMD Ryzen 5 5600G platformi:

   Mnogi korisnici će reći – pa dobro, džabe mi sva ta priča o performansama i ubrzanju kada igre rade na najlošijim mogućim detaljima. I dok je za one koje se takmičarski igraju to praktično normalna, stvar kompromisa u cilju postizanja boljih performansi, dotle kod povremenih igrača to može da stvori problem odbojnosti lošim izgledom karaktera u igri.

   Bolji grafički detalji sa podešavanjem UMA opcije

   Na sreću i za taj problem postoji rešenje. Činjenica je da integrisano grafičko Radeon Vega rešenje deli sistemsku memoriju sa centralnim procesorom. U osnovnoj konfiguraciji ima na raspolaganju svega 512 MB memorije za grafičke operacije. Međutim, postoji opcija da grafičkom procesoru dodelite više memorije.

   To je posebno važno za igre koje učitavaju veće teksture kako bi likovi i karakteri u igrama delovali živopisnije, realističnije i u krajnjem lepše. Naravno, ne možete preterivati jer to vodi neminovnom degradiranju performansi, imajući u vidu limite APU arhitekture kao jednog mejnstrim budžetskog rešenja.

   U ovim situacijama, kada želite da popravite grafičke detalje, a da ne dođe do pada performansi u ciljanoj 1080p rezoluciji, služi podešavanje iGPU UMA opcije. Na raspolaganju vam je zavisno od proizvođača matičnih ploča nekoliko predefinisanih opcija ili mogućnost da ručno podesite količinu memorije koju dodeljujete integrisanom grafičkom procesoru.

   U najvećem broju slučajeva 2 GB će biti sasvim dovoljno da poboljšate osećaj visokih detalja grafičkog okruženja. Najbolji primer je Apex Legends igra. U sledećem kadru možete direktno uporediti uticaj više memorije u koju se smeštaju detaljnije i veće teksture, uz bitan naglasak da učitavanje detaljnijih tekstura nije dovelo do pada FPS-a:

   Za sam kraj, spisak daljih mogućnosti optimizacije  se ovde ne završava jer u naslovima poput Fortnite i Apex Legends-a možete uključiti AMD FidelityFX opcije poput Radeon Boost-a i dobiti još koji frejm više.

   AMD Ryzen 5000G – bestseler u klasi pristupačnih procesora

   Dakle, vraćamo se na početak priče i činjenicu da uz pažnju o izboru memorija i dodatnu optimizaciju AMD Cezanne APU sistema, možete od jednog na prvi pogled neuglednog računara, napraviti sasvim dobru početničku gejming stanicu.

   Razlika u performansama od prvobitno nepodešenog do potpuno optimizovanog sistema ide i do 300% tj rezultat je 3x ubrzani računar, a to je već razlika koja se itekako oseti.

   Zato je bez svake sumnje, AMD Ryzen 5000 G-serija APU procesora budžetski “bestseler” bez konkurencije u ovom trenutku.

   Ostani u toku

   Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

   Hvala!

   Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

   Možda vam se svidi