AMD gejming računar za početnike

AMD gejming računar za početnike

AMD gejming računar za početnike i cenom od 650€ je verovatno jedna od trenutno najtraženijih PC konfiguracija na tržištu.

  Sadržaj
   AMD gejming računar za početnike

   Pozitivne ocene

   • Solidne gejming performanse na Low podešavanjima
   • Mala potrošnja i grejanje tokom rada
   • Dobre opcije nadogradnje jačim CPU i GPU rešenjima
   • Dobre mogućnosti za rad aplikacijama koje se oslanjaju na CPU snagu
   • Cenovno pristupačan i dostupan

   Negativne ocene

   • Zahteva pažnju prilikom izbora RAM modula
   • Potrebna dodatna podešavanja za maksimalne performanse

   Za cenu od 650 € u ovom trenutku je teško pronaći bolji gejming PC za početnike od sistema koji smo danas testirali. Baziran na AMD APU platformi, predstavlja dobar odnos uloženog i dobijenog.

   Danas nije lako doći do računara. Onog iole dobrog, koji opravdava uložen novac u smislu dobijene vrednosti. U odnosu na neko ne tako davno vreme, kada ste za isti novac mogli dobiti realno bolje performanse i više upotrebne vrednosti. To se ponajviše odnosi na gejming računar za početnike.

   Korona i kriza nestašice su proizveli današnju situaciju, a u njoj nije lako ni kupcima, ni prodavcima. Prvi moraju potrošiti teško zarađeni novac i kupiti neki iole dobar računar sastavljen od novih komponenti, a ovi drugi treba da sklope i ponude nešto od praktično ničega.

   Zato je danas svašta u opticaju od novih, preko novijih polovnih, ali i starih komponenti. Samo i letimični pogled po oglasima pokazuje koliko je trenutna situacija teška.

   Gejming računar za početnike – tajna AMD APU formule

   Danas pokušavamo da vam prikažemo računar koji se realno može nabaviti ili sastaviti od trenutno raspoloživih komponenti. Predstavlja početnički gejming PC na samom startu 2022. godine. Poslužiće vam dobro i u godinama koje tek dolaze.

   Mislimo na početak jer u nama tinja nada da je ovo ipak neki prelazni period dok ne prođe “GPU apokalipsa” i pojeftini tržište grafičkih karti. Glasine o tome da će se to i desiti, kruže kuolarima proizvođača hardvera, ali nikako da se dese. Čak su i neki domaći distributeri krenuli sa akcijama gotovih računara sa novim modelima grafičkih karti i iole normalnom cenom – makar stidljivo.

   Ipak, sve su to nagoveštaji. Pređimo na konkretne stvari. Početnički gejming računar prvo treba da je relativno jednostavan u pogledu spiska komponenti i sklapanja takve konfiguracije.

   Sa druge strane treba da obezbedi neki minimum performansi za tečan “gameplay” mahom u eSports naslovima. Dakle, grafički zahtevne AAA igre su najiskrenije van dometa ovog računara, bar iz perspektive ozbiljnije žrtve grafičkih detalja u Full HD rezoluciji. Ako je za utehu, bar je spreman za zadovoljstvo igranja najpopularnijih Battle Royal i MOBA naslova današnjice.

   Najveći problem – izbor grafičke karte (GPU)

   Najveći problem i izazov u pravljenju spiska jednog ovakvog računara je gejming grafička karta. Za nju je danas potrebno izdvojiti praktično čitav iznos vrednosti računara, što iskreno nije realno za nešto što spada u kategoriju budžet konfiguracije.

   Zato je pravo rešenje procesor sa integrisanim grafičkim jezgrom. Makar kao prelazno rešenje, koje će posle moći da primi zasebnu grafičku kartu kada se za to steknu uslovi. Takav procesor sa druge strane mora isporuči isti nivo performansi poput klasičnih centralnih procesora.

   U ovom trenutku, jedino logično rešenje je AMD APU generacija Ryzen procesora. Zato smo izabrali poslednju aktuelnu generaciju APU Ryzen modela 5000 serije na bazi Zen 3 procesorskih jezgara i VEGA grafičkog jezgra.
    
   U konkretnom slučaju, početničkog gejming modela to će svakako biti Ryzen 5 5600G šestojezgarni Zen 3 sa VEGA 7 “integrisanom grafikom”. Pošto smo taj procesor već predstavili, danas će akcenat biti na trenutno najjačem APU modelu Ryzen 7 5700G.

   Namenjen je onima koji će osim u eSports igrama, napraviti iskorak ka prvim iskustvima u oblasti kreativnog rada, CAD CAM programima za modeliranje i rendering. Dakle tamo gde vam je potrebna malo veća procesorska snaga.

   Dotični raspolaže sa 8 jezgara i neznatno jačim VEGA 8 integrisanim grafičkim jezgrom. Trenutno je ovo najjači primerak AMD APU familije procesora. Izvršava 16 instrukcijskih nizova istovrmeno uz 4.6 GHz turbo frekvenciju i dodatno ubrzanje PBO2 overkloking mehanizma. Definitivno će obezbediti dovoljno snage u pomenutim kategorijama igara, ali i aplikacijama.

   Gejming računar za početnike – hardware

   Za hlađenje procesora smo izabrali Zalman CNPS9X OPTIMA klasični “mejnstrim” tower kuler sa 4 toplotne cevi i telom koje prima 12 cm ventilator. Zaista je zadovoljstvo ponovo videti proizvod firme koje je nekada imalo veliki respekt među ljubiteljima PC komponenti. Uglavnom ovo je kuler na nivou Hyper 212, Freezer A35 modela, a čije karakteristike idu u korak sa navedenim APU procesorima.
    
   Izbor matične ploče je pao na Biostar B550 GTQ model od nekih 130-ak evra koji ima sve bitne opcije za jedan moderan računara. Ne trebaju vam skupe X570 ploče da bi imali podršku buduće nadogradnje uređaja sa PCIe 4.0 specifikacijama, a tu je i kompatibilnost sa predstojećim Ryzen X3D procesorima.

   Pri tome raspolaže sa dva mesta za M.2 SSD i odgovarajućim hladnjacima. Zatim ima USB-C 3.2 Gen2, podršku brzim DDR4-RAM modulima, HDMI, DP, čak i DVI za vezu sa ekranima, PCIe x16 slot za grafičku kartu, itd. Jednom rečju dobro zaokružena “mejnstrim” ploča, moderna i razumne cene. Jedino što joj realno fali je WiFi 6, ali to je opcija koja bi opteretila budžet i svakako je funkcionalnost koja se naknadno može dodati.

   Ugrađeni SSD je dobrih performansi tj. razlog natprosečno brzog odziva i brzine u radu ove konfiguracije. Radi se o Western Digital SN-750 SE Black uređaju. Svakako je jedan od najisplativijih uređaja iz ove klase PCIe x4 generacije. Rešenje koje vas neće razočarati, a donosi kapacitet od 512 GB i performanse na nivou prosečnih 3000 MB/s prilikom čitanja i pisanja podataka.

   iGPU performanse zavise od brzine RAM modula

   Dolazimo do izuzetno bitnog dela kada je u pitanju rad AMD APU procesora i posebno integrisanog grafičkog jezgra. Podsećamo vas da iGPU za razliku od klasične grafičke karte nema svoju zasebnu memoriju. Zbog toga uzima deo sistemskog RAM-a u koji smešta potrebne podatke i teksture.

   Ovaj tehnički detalj nam govori kako je potrebno imati module na što većim radnim frekvencijama i manjim faktorima kašnjenja. U konkretnom slučaju, vredi uložiti koju paru više u bržu memoriju. Danas vas to neće skupo koštati jer su DDR4-3200 i 3600 memorije, praktično izjednačene sa cenom.

   Odluka je ovog puta pala na odlične TeamGroup memorije kapaciteta 2x 8 GB, dakle u dvokanalnoj konfiguraciji na 3600 MHz i sa CL18-22-22 latencijama u “single rank” organizaciji memorijskih čipova. Sasvim odgovarajuća mera za ovu klasu PC gejming konfiguracije.

   Komponente su upakovane u veoma lep, moderan i dobro projektivan mATX tower Cooler Master MB400L sa providnom bočnom stranicom od stakla. Raspolaže mrežastim panelom na vrhu za bolje provetravanje unutrašnjosti, a koji prima i dva 12 cm ventilatora.

   Obzirom na skromne zahteve u pogledu potrebne energije za napajanje jednog APU procesora i prosekom potrošnje sistema od 120 W u gejming i 140 W u poslovima renderinga, izabor je pao na Cooler Master White model snage 500W. Kada dođe vreme prelaska na jaču grafičku kartu, ugradićete jači ispravljač – shodno zahtevima kartice.

   Gejming računar za početnike – performanse

   Evo i spiska komponenti računara.
    
   CPU: AMD Ryzen 5 5600G ili Ryzen 7 5700G (230e/310e)
   Cooler: Zalman CNPS9X OPTIMA (25e)
   MB: Biostar B550 GTQ Racing (130e)
   RAM: 16GB (2x 8GB) Team Group T-Create Expert DDR4-3600 CL18 (85e)
   SSD: 500GB Western Digital SN 750 SE, M.2 PCIe x4 Gen4 (70e)
   Case: Cooler Master MasterBox MB400L (50e)
   PS: Cooler Master MWE White 500W (43e)

   CPUAMD Ryzen 5 5600G (230€) ili
   AMD Ryzen 7 5700G (310€)
   MBBiostar B550 GTQ Racing (130e)
   CoolerZalman CNPS9X Optima (25e)
   GPUintegrisano rešenje (iGPU) AMD Radeon VEGA 8
   RAM16GB (2x 8GB) Team Group T-Create Expert DDR4-3600 CL18 (85e)
   SSD500GB Western Digital SN 750 SE, M.2 PCIe x4 Gen4 (70e)
   CaseCooler Master MasterBox MB400L (50e)
   PSUCooler Master MWE White 500W (43e)
   OSWindows 11 2H22
   DriversAMD Adrenalin 22.2.1
   AMD Chipset 3.10.08.506
   Test sistem

   Dakle, dolazimo do iznosa od 630-650 evra sa uračunatim porezom. Da vidimo sada šta ova konfiguracija nudi u pogledu performansi..

   Performanse u aplikacijama:

   Krećemo od performasi u aplikacijama. I, svakako će mnogi od vas pitati zašto u jednu ovaku konfiguraciju nije ušao Intel Core i5 12600K? Kada govorimo o performansama u aplikacijama – skoro su izjednačeni, sa blagom prednošću Intel modela. To je zato što pored 6 brzih jezgara, ima dodatna 4 efikasna. Upravo ta jezgra prave malu razliku u korist Intel Core procesora.

   Ne zaboravite da slabiji Core i5 12400 i 12500 nemaju tu vrstu pomoći, već samo 6 klasičnih, brzih jezgara tako da se ta razlika ozbiljnije topi.
    
   Kada su igre u pitanju, AMD APU dominira nad Intel Iris Xe – UHD 770 grafikom i njenih 32 izvršne jedinice. Jedina igra u kojoj donekle može da se nosi sa AMD APU modelom je DOTA2, dok u ostalim poput Apex-a, Fortnite-a, CS GO i sličnih – nema nikakve šanse jer vidno “secka” dok igrate. Uz sve ima očajno veliko kašnjenje tj. “lag”.

   Neke igre poput COD-a neće čak ni da se pokrenu, a slično je i sa novijim AAA igrama poput Far Cry 6. Otuda je Intel lošije prelazno rešenje u smislu gejminga sa integrisanom grafikom.

   Gejming performanse:

   Takođe, ovde još jednom skrećemo pažnju da obavezno povedete računa o izboru RAM memorije – podrudite se i potrošite bez griže savesti još koji evro više ako naiđete na 2R RAM module. Dodaće još jednu marginu performansi i podići FPS praktično do nivo proseka koji će iskoristiti pogodnosti pristupačnih gejming modela na osvežavanju od 144 Hz. Time osećaj igranja igara brzog tempa i akcije, učiniti još boljim.

   Gejming računar za početnike – solidan početak

   Da ne dužimo previše, već samo konkretno. Bio je ovo predlog realno dostupnog početničkog gejming računara i malo više od toga – koji se može kupiti, priuštiti i relativno brzo sklopiti. Naravno, dozvoljene su varijacije na temu i onog što pronađete, ali u suštini ovo je mustra jedne konfiguracije opisane namene i cene. 

   U pitanju je naša ideja i predlog o aktuelnoj konfiguraciji zvanoj realna početnička gejming želja. Pa ga otuda krstimo našim imenom AMD Relja – realna gejming želji. Pišite nam u komentarima o vašim predlozima, šta bi ste promenili, dodali ili oduzeli.

   Ostani u toku

   Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

   Hvala!

   Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

   Možda vam se svidi