Predstavljen Liberty Phone sa hardverom iz 2014. godine, koji košta 2.200 dolara

Liberty Phone ne koristi ni Android ni iOS, nije izrađen od premijum materijala, a specifikacije kaskaju 6 do 7 godina za današnjim telefonima

Predstavljen Liberty Phone sa hardverom iz 2014. godine, koji košta 2.200 dolara

Američka kompanija Purism je 2017. godina najavila da će napraviti svoj pametni telefon koji će koristiti Linux operativni sistem. Librem 5 je počeo da se prodaje nakon 2 godine za 700 USD, što je 100 dolara više od najavljene cene. Od tada je cena porasla nekoliko puta na današnjih 1.300 USD. Za one koji zaista žele Made in USA telefon, Purism je predstavio još skuplji Liberty Phone.

Iako deluje kao početak nekog vica, uveravamo vas da je Purism ozbiljan i da Liberty Phone sa četvorojezgarnim NQX procesorom, 4 GB RAM-a i 128 GB memorije košta 2.200 američkih dolara. Poređenja radi, na tom istom tržištu, cena najjačeg Apple iPhone 14 Pro Max telefona kreće od 1.100 USD.

Hardverska osnova srednje klase iz 2018. godine

Pre nego što se pozabavimo cenom, treba pomenuti da je 4 GB RAM-a i četzvorojezgarni procesor nešto što je do pre koju godinu bilo sasvim dovoljno na iPhone telefonima. Pored toga Liberty Phone koristi svoj PureOS, koji je ekstremno „lagan“, pa bi ovaj hardver trebalo da bude sasvim dovoljan za dnevne poslove. Naravno, ovaj telefon nije namenjen za gejming.

Jedan od velikih problema je 720p ekran IPS tipa dijagonale 5,7 inča. To bi bilo sasvim OK, da je cena ovog telefona ispod 150 evra. Međutim, sa 15 puta višom cenom, očekivali biste da dobijete nešto više, na primer dobru kameru. Liberty Phone ima jednu kameru od 13 MP nazad i jednu od 8 MP napred. I glavna i selfi podržavaju 1080p u 30 fps snimanje. Eto, bar postoji jedna sličnost sa premijum Xiaomi 13 serijom, čija selfi kamera ne mrda dalje od 1080p u 30 fps za video snimke prednjom kamerom.

Izmenjiva baterija

Baterija kapaciteta 4.500 mAh se može zameniti jednostavno, a tu je i davno zaboravljeni 3,5 mm džek i punjenje snagom od 18 W. Žično, naravno.

Zbog čega je Liberty Phone toliko skup?

Ukoliko pogledate specifikacije, rekli biste da je u pitanju telefon star jedno desetak godina, ili da je u pitanju neka prevara. Čak i telefoni ispod 150 evra imaju bolje specifikacije od Liberty Phone.

Međutim karta na koju igra Purism kaže: “Ako želite pametni telefon napravljen izvan Kine i van zidina kompanija Google i Apple, Liberty Phone može biti za vas”. Jednostavnije rečeno, telefon ne košta mnogo više od pomenutih 150 evra, ali ono što plaćate je garancija da su vaši osetljivi podaci van domašaja Kine i tehnoloških giganata.

Purism je izlistao sve izvore komponenata od svih proizvođača, koji se nalaze u SAD, kako biste bili sigurni da u telefonu nema sumnjivog hardvera koji bi mogao da naruši vašu privatnost i podatke pošalje do nekih čudnih servera.

Prekidači koji fizički gase kameru, Wi-Fi, mobilnu mrežu i GPS

Liberty Phone ima hardverske prekidače koji fizički diskonektuju kameru, mikrofon, Wi-Fi mrežu, mobilnu mrežu ili GPS, što vama omogućava da blokirate bilo koji vid praćenja. Pored hardvera, telefon pokreće PureOS, koji je baziran na Debian, popularnoj Linux distribuciji.

Prema rečima matične kompanije, sve ove hardverske i softverske mogućnosti osiguravaju da su lični podaci zaista lični, i da niko drugi nema pristup njima.

PureOS ne dolazi ni sa jednim od Google servisa. Slično je i sa drugim, neesencijalnim aplikacijama i servisima, kojih takođe – nema. Na ovaj način, kompanija Purism kaže da se brine da je operativni sistem bez stvari koje bi mogle da ugroze vašu privatnost.

Neograničeni pozivi, poruke i podaci u SAD

Još jedna ključna stvar vezana za novi telefon je i što je telefon povezan sa Purism mrežom, što znači da pored privatnosti, sve vam je neograničeno.

Privatnost je danas skupa

Ako vam 2.200 dolara deluje skupo za telefon sa hardverom od pre deset godina, potpuno ste u pravu. Međutim, ako ne želite da vas velike korporacije prate i da vaši podaci završe u nečijoj velikoj bazi podataka, Liberty Phone predstavlja legitimno rešenje.

Naravno, sve to pod uslovom da verujete kompaniji Purism, kao i da ona nikada vaše podatke neće proslediti nikome. S druge strane, za prosečnog građanina, Liberty Phone je možda preterano rešenje, ali za specifične korisnike kao što su javne ličnosti, političari, zaštićeni svedoci ili kriminalci, Liberty Phone deluje kao pametna investicija.

Šta vi mislite, kome je namenjen Liberty Phone, i da li biste ga kupili da se prodaje u Srbiji?

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (1)
  1. MegaSkot

    Odlican telefon za odredjenu grupu ljudi.


    View image at the forums

Pridruži se diskusiji
Komentari su zatvoreni.
Možda vam se svidi