TikTok podatke svojih korisnika ipak čuva u Kini

TikTok priznaje da ipak čuva podatke svojih korisnika u Kini, uzburkavši strahove o mogućem pristupu kineske vlade ovim informacijama

TikTok podatke svojih korisnika ipak čuva u Kini

TikTok, popularna društvena mreža u vlasništvu kineske kompanije ByteDance, iznenadila je javnost priznanjem da deo podataka svojih američkih (a verovatno i drugih) korisnika ipak čuva u Kini. Ova informacija, koju je TikTok objavio u otvorenom pismu, stigla je uprkos prethodnim tvrdnjama kompanije da su svi podaci američkih korisnika smešteni unutar Sjedinjenih Američkih Država, piše Telegraph.

Pod “nekim podacima” TikTok podrazumeva informacije o korisnicima koji su u komercijalnom odnosu sa platformom, poput influensera koji kreiraju plaćeni sadržaj. Prema informacijama koje je otkrio Forbes, ovi podaci uključuju poreske obrasce i socijalne brojeve osiguranja, odnosno SSN.

SSN je devetocifreni broj koji se izdaje državljanima SAD, licima sa stalnim boravkom u SAD i privremenim radnicima u SAD. Primarna namena SSN-a je praćenje poreskih prihoda, međutim vremenom je postao i lični identifikacioni broj.

Kompanija oštro negira bilo kakve spekulacije da su ovi podaci ikada bili dostupni kineskoj vladi ili Komunističkoj partiji Kine, naglašavajući da niti su takve informacije tražene, niti bi ih TikTok dostavio.

Ovo priznanje TikToka pokrenulo je novi talas zabrinutosti među američkim senatorima, koji strahuju da bi ovi podaci mogli biti dostupni kineskoj vladi. TikTok se sada suočava sa izazovom da ponovo izgradi poverenje svojih korisnika, dok se bori sa nizom kontroverzi koje su pratile kompaniju u poslednjih nekoliko meseci.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (0)

Nema komentara 😞

Trenutno nema komentara vezanih za ovu vest. Priključi se diskusiji na Benchmark forumu i budi prvi koje će ostaviti komentar na ovaj članak!

Pridruži se diskusiji
Možda vam se svidi