Promenite nosač kulera i spustite CPU temperaturu za 3 stepena

Novi Noctua mehanizam i nosač za montiranje kulera zbog 7 mm razlike, dodatno utiče na bolje hlađenje AM5 procesora, spuštajući CPU temperaturu za dodatna 3 stepena Celzijusa

Promenite nosač kulera i spustite CPU temperaturu za 3 stepena

AMD Zen 4 generacija centralnih procesora iz Ryzen 7000 serije je često predmet kritike zbog osetno viših radnih temperatura u odnosu na modele Zen 3 generacije. Ovog puta nećemo ulaziti u razloge zašto je to tako, a ukoliko vas baš interesuje pročitajte i pogledajte naš detaljan test AMD Ryzen Zen 4 procesora.

Jedan od načina da dobro ohladite svoj novi Ryzen procesor je nabavka skupljih vazdušnih kulera sa velikim telima i efikasnim ventilatorima, ali sada je Noctua odlučila da ponudi malo jeftiniji način da snizite temperaturu centralnog procesora za 3 stepena Celzijusa. To je omogućeno upotrebom novih specijalnih nosača za montažu kulera koji izmeštaju poziciju hladnjaka za 7mm kako bi bolje ohladio najtoplije pozicije procesora tzv “hotspot” površine.

CCD čiplet sa Zen 4 jezgrima je najtopliji deo AMD Ryzen 7000 serije procesora. Važan detalj je da on ne zaouzima centralnu poziciju na procesoru već je nekako skrajnut ka južnom delu procesorskog ležišta. Dodatnim podešavanjem pozicije hladnjaka se maksimalno poboljšava zona kontakta i dela u kome kuler naleže na najtopliji deo centralnog procesora. Time se značajnije utiče na performanse hlađenja, došli su do zaključka u kompaniji Noctua.

Promenjen nosač kulera za hladniji rad procesora

Vrednosti radne temperature procesora mogu fluktuirati zbog različitih faktora od inteziteta toka toplotne energije, tolerancije centralnog procesora i samog hladnjaka, pa do karakteristika termalne paste.  Zbog svega toga nosači za montiranje kulera mogu doprineti značajnijem smanjenju temperature u intervalu od 1-3 stepena Celzijusa, posebno na Ryzen 7000 modelima sa većim brojem jezgara koji usput po pravilu rade i na najvećim frekvencijama.

Zbog toga se otvara dodatni prostor za delovanje PBO2 mehanizma automatskog podizanja radne frekvencije ili sa druge strane smanjenje broja obrtaja ventilatora i buke u radu. Smanjenje temperature i podizanje radne frekvencije centralnog procesora ima itekako smisla na Ryzen 7000 seriji procesora obzirom da je etabilirana kao jedna od trenutno najboljih serija gejming procesora na tržištu.

Noctua u ovom trenutku nudi nekoliko kompleta za montiranje AM4 i AM5 modela kulera u zavisnosti od promera i pozicija otvora za montiranje nosača (83 mm i 78 mm) kao i same strukture hladnjaka (jedno ili dvostruko tower telo). Noctua planira da ponudi četiri kompleta za različite kulere pod sledećim oznakama: NM-AMB12, NM-AMB13, NM-AMB14 i NM-AMB1.

Mogu se poručiti odmah i to direktno na Noctua oficijelnom sajtu ili preko Amazona po ceni koja se kreće od 4-.5 evra. Jedino će NM-AMB13 namenjen starijim modelima kulera biti dostupan nešto kasnije za par sedmica. Noctua minimalnom cenom naplaćuje samo troškove isporuke, što je lep gest ovog proizvođača koji ima itekako dobar renome među korisnicima. Počev od zadnjeg tromesečja ove godine, ovi nosači će biti standardni deo pakovanja Noctua kulera.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (0)

Nema komentara 😞

Trenutno nema komentara vezanih za ovu vest. Priključi se diskusiji na Benchmark forumu i budi prvi koje će ostaviti komentar na ovaj članak!

Pridruži se diskusiji
Možda vam se svidi