Prvi Snapdragon X Elite rezultati obećavaju, izuzetne performanse i trajanje baterije

Počeli su da se pojavljuju prvi laptop modeli bazirani na Snapdragon X Elite procesorima, a preliminarni testovi potvrđuju izuzetne performanse procesora i potencijal u pogledu dužeg trajanja baterije računara

Prvi Snapdragon X Elite rezultati obećavaju, izuzetne performanse i  trajanje baterije

Microsoft je nedavno predstavio potpuno novi Surface laptop koji koristi Qualcomm Snapdragon X Elite SoC. Sada je testiran  i detaljno ispitan od strane nezavisnih stručnjaka iz ove oblasti, Signal65. Recenziju je naručio Microsoft, a drugi stručni mediji iz ove oblasti još uvek nisu u mogućnosti da iznesu svoje utiske jer je dostupnost ovih računara prilično ograničena u ovom trenutku. Takođe Microsoft itekako vodi računa da start nove generacije prođe kako treba jer ne bi valjalo da na početku krene sa lošim iskustvima i komentarima. Iskustvo nam govori da sve ovo još uvek treba uzeti sa dozom opreza.

Ipak, svaka informacija o novoj platformi je dobrodošla, a ako je suditi po prvim utiscima navedenog izvora, rezultati izgleda potvrđuju ono što je Qualcomm ranije rekao. Test procedura je obuhvatila poređenje Surface modela sa X Elite procesorom sa četiri druga uređaja u mnoštvu benchmark testova različitih kategorija, uključujući termalno testiranje, da bi se videlo kako se novi Qualcomm čip nosi sa izazovom rada u laptop računaru i to u različitim situacijama korišćenja i rada.

Rian Shrout tvrdi da Qualcomm Snapdragon X Elite SoC isporučuje performanse na nivou koji je ranije obećao Qualcomm. Čip se može pohvaliti izvanrednim AI performansama i odlikuje se neverovatno dugim trajanjem baterije u najnovijem Microsoft Surface računaru. Performanse CPU-a su takođe bile odlične, često nadmašujući Intelove Meteor Lake modele i povremeno, nadmašujući Apple M3 silicijum. Čip se takođe može pohvaliti dobrim termičkim ponašanjem, sa konkurentno niskim temperaturama, čak i pri maksimalnom opterećenju.

Snapdragon X Elite malo troši i malo se greje

Novi Snapdragon X  Elite Surface laptop upoređen je i sa starijim Surface Laptop 5 modelom koji koristi Alder Lake Core i7-1255U, Surface Pro 9 sa Snapdragon SQ3 silicijumom napravljenim specijalno prema Microsoft smernicama, zatim MSI Prestige 16 AI EVO laptop računarom koji ima ugrađen najnoviji Intel Meteor Lake Core Ultra 7 155H i naravno, Apple najnoviji MacBook Air 15 koji radi radi na M3 silicijumu.

Počevši od rezultata termičkog testa, Surface laptop opremljen Snapdragon X Elite zaostaje za svojim prethodnikom koji koristi Alder Lake, kao i za Apple M3 MacBook Air modelom, ali je bio konkurentan sa MSI Meteor Lake laptop računarom. U višestrukom ciklusu Cinebench 2024 testova, Surface laptop opremljen sa X Elite čipsetom dostigao je temperaturu od 50,3 Celzijusa u najtoplijoj zoni, dok je MSI Prestige 16 EVO je u najtoplijem delu dostigao temperaturu od 56,2 Celzijusa. Apple M3 MacBook Air je prošao najbolje, sa  45,8 Celzijusa, a prethodna generacija Surface računara u najtoplijoj tački je očitala temperaturu od  47,1 Celzijusa.

Spuštanjem na lakše radno opterećenje koje je koristilo samo jedno procesorsko jezgro u Cinebench testu, Snapdragon X Elite Surface je pokazao mnogo bolje rezultate, sa temperaturom od 37,4 Celzijusa. MacBook Air je ponovo rangiran na prvom mestu sa 35,1 Celzijusa, prati ga MSI sa izmerenih 41,3 Celzijusa i Surface 5 je bio na začelju sa izmerenom temperaturom od 44,1 Celzijusa.

Signal65 je sproveo dva testa trajanja baterije, jedan sa lokalnom reprodukcijom videa, a drugi koristeći Procyon test produktivnosti. Snapdragon X Elite se pokazao kao odličan, pobedivši konkurenciju u oba testa trajanja baterije. Jedino MacBook Air nije bio podvrgnut Procyon testu.

U lokalnom testu reprodukcije video zapisa, MacBook M3 Air je završio na drugom mestu sa 16% manje baterije, MSI je bio sa 25% ispražnjenom baterijom iza Snapdragon modela, dok je Surface Pro 9 SQ3 je potrošio 44% baterije. Stariji Surface 5 je imao 58% lošiji rezultat trajanja baterije — manje od polovine kapaciteta baterije je preostalo nakon testa u odnosu na pobednički od Surface model koji koristi Snadragon X Elite.

Baterija na Snapdragon X Elite računaru dugo traje

Signal65 je merio performanse u Cinebench, Geekbench i AI testovima. Snapdragon X Elite je postigao vrhunske rezultate u Cinebench i Geekbench višejezgarnim testovima, iako ga je Apple M3 nadmašio u „single-core“ radu za 15 odnosno 17%. Intel Meteor Lake čip nije previše zaostajao, a Snapdragon  Elite vodi u rasponu 5% do 18% boljim performansama.

Prijavi se na nedeljni Benchmark newsletter
Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Snapdragon X Elite je u potpunosti dominirao nad konkurencijom u AI testovima, zahvaljujući svom namenskom NPU koprocesoru koji isporučuje od 45 TOPS performansi. To je prvi čip koji nudi navedeni nivo performansi samo za NPU (bez pomoći CPU i GPU jezgara). U ovoj grupi testova (Procyon), Snapdragon je bio dvostruko brži od Apple M3 procesora, takođe je udvostručio performanse u odnosu na Microsoft SQ3 čip i trostruko bolji od Intelovog Core Ultra 7 155H procesora. (Stariji Alder Lake procesor nije ni mogao da pokrene ovaj test, jer mu nedostaje NPU koprocesor)

Grafičke performanse takođe izgledaju konkurentno. Snapdragon X Elite je bio otprilike duplo brži od Alder Lake i SQ3 procesora, iako je integrisano Arc Graphics jezgro u Meteor Lake procesoru bilo za 22–35 procenata brže u dva 3DMark testa. Apple M3 je takođe bio brži u dva testa sa prednošću od 29–31 %, ali nije mogao da pokrene jedan od novijih testova kao što je  Steel Nomad.

Na kraju, možete i sami da proverite kompletne rezultate recenzije za u oblasti produktivnog radnog scenarija, rezultate u obradi web i medija sadržaja. Ukratko, Snapdragon X Elite se prilično dobro snalazi u svim tim oblastima rada, razmenjujući udarce sa Apple M3 i Meteor Lake konkurencijom, dok lako izlazi na kraj sa starijim i vidno sporijim Microsoft SQ3 procesorom.

Međutim, važno je zapamtiti i imati na umu da je ovo naručena recenzija, koju plaća Microsoft. Kao takav, ne iznenađuje što je na kraju zaključak, veoma povoljan za novi Surface laptop, prenosi Tomshardware.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (0)

Nema komentara 😞

Trenutno nema komentara vezanih za ovu vest. Priključi se diskusiji na Benchmark forumu i budi prvi koje će ostaviti komentar na ovaj članak!

Pridruži se diskusiji
Možda vam se svidi