Qualcomm iznenada odustao od svog mini PC-a sa Windows on Arm tehnologijom

Qualcomm Snapdragon mini PC je povučen zbog neispunjavanja standarda, a narudžbine će biti refundirane, iako je bio ključan za razvoj aplikacija za Windows on Arm

Qualcomm iznenada odustao od svog mini PC-a sa Windows on Arm tehnologijom

Qualcomm je otkazao svoj Snapdragon Dev Kit, mini PC sa Windows on Arm tehnologijom, koji je prvobitno trebalo da bude isporučen korisnicima još u junu mesecu. U emailu kupcima, Qualcomm je naveo da mini PC „nije ispunio naše uobičajeno visoke standarde“ i da će narudžbine biti refundirane.

Qualcomm se već mesecima bori da isporuči mini PC, nakon što je prvobitno planirao da ga lansira u junu zajedno sa čipovima koji su pokretali prvi talas Copilot Plus računara. Osim pominjanja da proizvod ne ispunjava standarde, Qualcomm ne objašnjava zašto im je trebalo nekoliko meseci da dođu do zaključka o otkazivanju hardvera pre nego što je isporučen većini korisnika.

Qualcomm odustao od mini PC snapdragon verzije zbog HDMI-a?

Neki programeri, poput Jeffa Geerlinga, već su dobili svoj Snapdragon Dev Kit pre nego što je Qualcomm otkazao isporuku. Geerling je čak rasklopio hardver ovog mini PC-a i detaljno ga analizirao. Zaključak analize je bio da, iako ovaj mini PC ima performanse slične Apple M3 Pro, hardver je propuštena prilika zbog nedostatka podrške za Linux i neobičnih ograničenja u vezi sa preprodajom uređaja.

Misterija oko toga zašto je Qualcomm otkazao ovaj uređaj možda se svodi na HDMI port. Iako je dev kit trebalo da se isporučuje sa HDMI portom, Geerling je otkrio da su svi čipovi na mestu za internu DisplayPort to HDMI konverziju, ali da port nedostaje. Pojedini izvori navode da je HDMI port mogao izazvati kašnjenja u proizvodnji ako nije prošao FCC testove. Qualcomm je prošlog meseca takođe poslao email ljudima koji su naručili dev kit da ih obavesti da planiraju isporuku uređaja sa USB-C to HDMI adapterom, umesto HDMI porta.

Prijavi se na nedeljni Benchmark newsletter
Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Iako je ovaj računar takoreći sporedni uređaj, trebalo je da bude ključan hardver koji bi pomogao programerima da portuju svoje aplikacije na Windows on Arm sistem. I Microsoft i Qualcomm su podsticali programere da pripreme svoje aplikacije za laptopove sa Snapdragon X Elite tehnologijom, i postigli su određeni uspeh u tome da aplikacije poput Chrome-a postanu native za Arm64 arhitekturu. Google će čak ove godine doneti svoju Drive aplikaciju na Windows on Arm, NordVPN i ExpressVPN su lansirani prošlog meseca, a Arc pretraživač od sada u startu podržava Arm64.

Ovaj proces postepene adaptacije na Windows on Arm platformu trebala je biti priča o uspehu, ali fijasko sa mini PC dev kitom je bacio senku na to. Qualcomm će sada održati Snapdragon samit kasnije ovog meseca, i možda će morati da otkrije nešto više o svojim planovima za Snapdragon desktop računare, pogotovo sada kada je njegova avantura sa mini PC-jem okončana debaklom, prenosi The Verge.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (0)

Nema komentara 😞

Trenutno nema komentara vezanih za ovu vest. Priključi se diskusiji na Benchmark forumu i budi prvi koje će ostaviti komentar na ovaj članak!

Pridruži se diskusiji
Možda vam se svidi