Razbijeni Galaxy telefoni? Nema problema, sami zamenite deo

Samsung Galaxy telefoni, odnosno njihovi evropski korisnici dobijaju alate za samostalnu popravku i sada će moći sami da im zamene ekran ili portove za punjenje

Razbijeni Galaxy telefoni? Nema problema, sami zamenite deo

Kompanija Samsung najavila je da alati za samostalnu popravku Galaxy S20, S21 i S22 telefona stižu u Evropu. Tako će razbijeni Galaxy telefoni sada moći da budu popravljeni direktno od strane svojih vlasnika, piše u saopštenju.

Korisnici će na ovaj način sami moći da menjaju razbijeni ekran, zadnje staklo i portove za punjenje na svojim telefonima jer će program za samostalnu popravku do kraja juna biti dostupan u: Belgiji, Francuskoj, Nemačkoj, Italiji, Holandiji, Poljskoj, Španiji, Švedskoj i Velikoj Britaniji.

U grupu uređaja koji se na ovaj način mogu popraviti spadaju i Galaxy Book Pro i Galaxy Book Pro 360 laptopovi.

Iz kompanije kažu da rade na produžavanju životnog ciklusa svojih uređaja, kako bi podstakli korisnike da što duže koriste njihove napredne mogućnosti i performansee. Ovaj program prošle godine je bio dostupan u SAD u saradnji sa kompanijom iFixit, ali u Evropi distributeri potrebnih delova biće ASWO i 2Service.

Galaxy telefoni među prvima koji se polako usklađuju sa novim EU pravilima

Ova vest dolazi u svetlu novih pravila Evropske unije koja polako teraju proizvođače uređaja na izvesnu standardizaciju proizvoda u okviru pravila o nefer poslovanju.

Naime, ukoliko žele da posluju na EU tržištu, proizvođači će između ostalog morati jasno da naznače eventualna ograničenja popravke uređaja pre prodaje. Takođe, oni će morati da plasiraju uređaje koji će biti kompatibilni i sa rezervnim delovima drugih proizvođača i još mnogo toga.

Samsung za sada na ovaj način obezbeđuje sopstvene rezervne delove, u koje, na primer, za popravku Galaxy Book Pro laptopa spadaju: prednja strana kućišta, pozadina kućišta, ekran, baterija, tačped, taster za napajanje sa čitačem otiska prsta kao i gumene „nožice“.

Paketi za popravku kretaće se u opsegu cene oko 30 evra, u zavisnosti od zemlje u kojoj se budu prodavali. Delovi za uređaje kretaće se u rasponu cena od 50 evra i naviše u zavisnosti od modela za koji je potreban zamenski deo. Tako će, na primer, za nešto starije modele kao što je Galaxy S20 priključak za punjenje i zadnja ploča koštati oko 50, dok će ekran koštati 200 evra. Logično, cena će proporcionalno rasti sa delovima novijih modela, pa će ekran za Galaxy S22 Ultra iznositi do 310 evra.

Na sajtu kompanije Samsung, korisnici će ujedno moći da nađu snimke sa uputstvima za popravku i rešenja eventualnih nedoumica. Međutim, i dalje nema nikakvih informacija kada bi ovakvi alati postali dostupni i u Srbiji. Do tada, ovakav tip popravki možete iskombinovati sa eventualnim putovanjem do neke od zemalja u kojima su oni trenutno dostupni.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (2)
 1. Dovla_sheen


  View image at the forums

  Razbijeni Galaxy telefoni? Nema problema, sami zamenite deo​
  Samsung Galaxy telefoni, odnosno njihovi evropski korisnici dobijaju alate za samostalnu popravku i sada će moći sami da im zamene ekran ili portove za punjenje

  Kompletan članak: https://benchmark.rs/vesti/uredaji/razbijeni-galaxy-telefoni-nema-problema-sami-zamenite-deo/

  Odlična priča iz ugla korisnika. Ne zbog neke ogromne uštede jer pojma nemam koliko se serviseri maržiraju (vjerovatno ne rade za kokice), već bih baš volio nekada otvoriti neki premijum uređaj i malo zaviriti ispod a ne samo gledati to na YouTube klipovima. Nadam se da će i ostali proizvođači uskoro krenuti stopama Samsunga po pitanju ovoga. P. S. Za očekivati je da na listu uskoro bude i S23 serija...

 2. Ovo ima koristi i iz druge perspektive. Znam da mi Samsung šalje originalni Amoled ekran sa frejmom, očekujem da me sleduju i samolepljive trakice, odnosno rezonujem da sve što dobijem za zamenu mora da bude beskompromisno i na maksimalnom nivou.

Pridruži se diskusiji
Komentari su zatvoreni.
Možda vam se svidi