EU hoće da zamenljive baterije u telefonima i tabletima budu obavezne od 2027. godine

Evropski parlament EU izglasao je zakon koji nalaže proizvođačima uređaja da od 2027. u pametnim telefonima i tabletima koriste lako zamenljive baterije

EU hoće da zamenljive baterije u telefonima i tabletima budu obavezne od 2027. godine

U nizu novih pravila koje je parlament Evropske unije (EU) nedavno izglasao, prošle nedelje se našlo i pravilo koje proizvođačima uređaja nalaže da u njih moraju stavljati zamenljive baterije koje korisnici sami lako mogu ukloniti i promeniti. Zakon bi, ukoliko prođe sve ostale procedure posle glasanja, trebalo da stupi na snagu od 2027. godine.

Proizvođači pametnih telefona i tableta će tako morati drastično da promene dizajn svojih proizvoda, jer većina njih trenutno ima integrisane baterije, za čiju su promenu potrebni specijalni alati i znanje kako bi se ona obavila na bezbedan način.

Poslanici parlamenta su velikom većinom podržali nova pravila sa čak 587 glasova za, dok je protiv bilo samo njih devet, kao i 20 uzdržanih. Iako je formalno određena 2027. kao godina stupanja na snagu novog zakona, Evropska unija bi eventualno mogla da pomeri ovaj datum ukoliko se ispostavi da proizvođačima bude potrebno više vremena da se prilagode novim pravilima.

Zamenljive baterije stižu uz niz novih tehnoloških pravila

Ranije prošle nedelje, EP je odobrio i gomilu novih pravila koja se tiču dizajna, proizvodnje i reciklaže baterija za punjenje koje se prodaju u okviru EU.

Ona, između ostalog, predviđaju da će sva električna vozila, kao i vozila poput električnih skutera i punjive industrijske baterije iznad 2 kWh morati da sadrže obaveznu deklaraciju o količini emisija ugljenika, etiketu i digitalni pasoš.

Uz to, određeni su strogi ciljevi za sakupljanje otpada i materijala iz starih baterija na električnim uređajima. To znači da bi do 2031. godine moralo doći do 61 odsto sakupljenog otpada ove vrste, a 95 procenata od toga moraće da bude reciklirano iz starih prenosnih baterija.

Nova pravila dolaze u jeku borbe Unije sa određenim tehnološkim gigantima poput kompanije Apple u vezi sa uvođenjem standardizovanih USB-C punjača na njenim uređajima. U skladu sa tim, očekuje se da će iPhone 15 serija telefona biti prva koja će moći da se puni i na standardnom USB-C punjaču.

Sada će ova kompanija, kao i sve druge koje planiraju da zadrže tržište EU, morati da se prilagode  i novom pristupu za baterije u svojim uređajima.

EU je nedavno promenila i pravila o nefer poslovanju i zaštiti potrošača koja će se odnositi i na Srbiju. Ona podrazumevaju fokusiranje na popravku starih uređaja i plasiranje uređaja koji su kompatibilni sa rezervnim delovima drugih proizvođača, poput punjača ili kertridža sa mastilom za štampače.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (0)

Nema komentara 😞

Trenutno nema komentara vezanih za ovu vest. Priključi se diskusiji na Benchmark forumu i budi prvi koje će ostaviti komentar na ovaj članak!

Pridruži se diskusiji
Možda vam se svidi