Evropska unija upozorila Apple da ne usporava USB-C punjače na novim iPhone uređajima

S obzirom na nove regulative koje sprema EU, očekuje se da Apple napravi promene i dobijemo iPhone uređaje sa USB-C portom koliko već ove godine

Evropska unija upozorila Apple da ne usporava USB-C punjače na novim iPhone uređajima

Evropska unija je prošle godine usvojila zakon koji će zahtevati da iPhone i mnogi drugi uređaji sa žičnim punjenjem budu opremljeni USB-C portom kako bi uopšte mogli da se prodaju u regionu. Apple ima rok do 28. decembra 2024. da se prilagodi zakonu, ali se očekuje da će se prelazak sa Lightning-a na USB-C desiti već sa iPhone 15 modelima koji treba da stignu na jesen ove godine.

Međutim, u februaru se pričalo da Apple možda planira da ograniči brzinu punjenja i druge funkcionalnosti USB-C kablova koji nisu sertifikovani u okviru “Made for iPhone” programa. Kao i Lightning port na postojećim iPhone uređajima, mali čip unutar USB-C porta na iPhone 15 modelima bi potvrđivao autentičnost povezanog USB-C punjača ili kabla. Ovo znači da ukoliko koristimo bilo koji USB-C punjač, koji nije sertifikovan od strane kompanije Apple, izgubićemo brzo punjenje ili brzi prenos podataka. Ovo u suštini ide protiv same svrhe zakona, čija je ideja da se smanji e-otpad time što će se standardizovati naš način punjenja uređaja.

Kao odgovor na ove glasine, evropski komesar Tjeri Breton poslao je pismo u kojem upozorava kompaniju Apple da ograničavanje funkcionalnosti USB-C kablova neće biti dozvoljeno i da bi sprečilo prodaju iPhone-a u EU kada zakon stupi na snagu, prenosi MacRumors.

S obzirom na to da ima rok do kraja 2024. godine, Apple bi ipak mogao da implementira čip za autentifikaciju u USB-C portu na iPhone 15 modelima. To bi čak mogli da urade i na iPhone 16 modelima, za koje se očekuje da će biti lansirani u septembru 2024. godine, jer bi tehnički ti uređaji bili na tržištu pre nego što zakon stupi na snagu.

EU navodno namerava da objavi vodič kako bi obezbedila “jedinstveno tumačenje” zakonodavstva do trećeg kvartala ove godine.

Treba naglasiti da su priče da bi Apple mogao da uspori USB-C punjače za sada samo glasine, tako da ostaje da se vidi da li će kompanija zaista implementirati ove čipove. iPad sa USB-C portom, na primer, nema čip za autentifikaciju.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (0)

Nema komentara 😞

Trenutno nema komentara vezanih za ovu vest. Priključi se diskusiji na Benchmark forumu i budi prvi koje će ostaviti komentar na ovaj članak!

Pridruži se diskusiji
Možda vam se svidi