Samsung Galaxy satovi dobijaju detekciju prekida disanja u snu

Samsung Galaxy satovi serija Watch5 i 6 početkom sledeće godine dobijaju novu funkciju – detekciju spavalačke apneje, stiglo odobrenje nadležnog ministarstva

Samsung Galaxy satovi dobijaju detekciju prekida disanja u snu

Novu funkciju dobijaju Samsung Galaxy satovi već početkom sledeće godine u Južnoj Koreji, s obzirom na to da je kompanija dobila odobrenje za nju od Ministarstva za bezbednost hranu u lekova (MFDS). Tako će uređaji Galaxy Watch5 i Watch6 serije u aplikaciji Samsung Health, između ostalog, imati i detekciju spavalačke apneje.

Kompanija navodi da je nova funkcija pruža korisnicima jednostavnu i proaktivnu alatku za prepoznavanje ovog poremećaja „u najranijim mogućim fazama“, pre nego što se njihovo stanje pogorša.

Oni koji budu imali pametne satove pomenutih serija, moći će da uoče nametljive simptome apneje u snu u ranim fazama, a uređaji će ih upozoriti da potraže medicinsku pomoć, tvrdi kompanija.

Galaxy satovi sa BioActive senzorima će moći da prate nivo kiseonika u krvi tokom spavanja i potom da analiziraju dobijene rezultate. Oni bi tako trebalo da analiziraju kako se otkrivene vrednosti kiseonika u krvi menjaju u apneju/hipopneju i daju procenjeni indeks apneje-hipopneje (AHI).

Nova funkcija će zahtevati dve sesije praćenja spavanja sa više od četiri sata podataka da bi sat mogao da proceni da li njegov korisnik ima simptome ovog poremećaja spavanja.

Spavalačka apneja je uobičajen zdravstveni problem širom sveta, a imaju je ljudi koji tokom sna prestaju da dišu, što može da dovede do nižeg nivoa kiseonika u telu i drugih zdravstvenih komplikacija kao što su hipertenzija, srčani poremećaji, moždani udar i drugo.

Trenutno nije jasno da li će satovi dobiti detekciju spavalačke apneje i na drugim tržištima ili će funkcija biti ograničena samo na Južnu Koreju, jer u ovom slučaju postoje izvesna ograničenja u zavisnosti od države do države.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (0)

Nema komentara 😞

Trenutno nema komentara vezanih za ovu vest. Priključi se diskusiji na Benchmark forumu i budi prvi koje će ostaviti komentar na ovaj članak!

Pridruži se diskusiji
Možda vam se svidi