Samsung i LG partnerstvo postaje sve jače na polju LCD TV saradnje

Očekuje se da će saradnja između kompanija Samsung i LG na polju LCD televizora, postati još čvršća i intenzivnija. Dva južnokorejska giganta zbijaju redove, a što će na svojoj koži definitivno osetiti konkurencija.

Samsung i LG partnerstvo postaje sve jače na polju LCD TV saradnje

Postoje sve očigledniji znaci da Samsung i LG stvaraju sve čvršću alijansu na tržištu LCD televizora. Nedavno je objavljeno da je Samsung Electronics zatražio od LG Display divizije da poveća isporuku velikih LCD panela tokom sledeće godine za 1 do 2 miliona jedinica u odnosu na tekuću godinu.

Primećeno je da su njihovi interesi sve više usklađeni u pravcu kako bi Samsung Electronics mogao da smanji svoju zavisnost od kineskih kompanija, a pri tome da LG Display poveća brzinu isporuke svojih LCD linija.

Samsung Electronics planira da proširi ponudu velikih LCD panela koji se isporučuju zajedno sa LG Display divizijom i to na više od 5 miliona jedinica tokom sledeće godine.

U početku, VD (Video Display) odeljenje, koje je zaduženo za proizvodnju TV aparata u okviru Samsung Electronics-a, ugrađivali su panele kineskih kompanija BOE, CSOT i AUO u modele aparata velikih dijagonala.

Međutim, kako se konkurencija na LCD tržištu intenzivirala, pre svega predvođena kineskim kompanijama, profitabilnost LCD poslovanja se pogoršavala iz dana u dan. Prema kompaniji za istraživanje tržišta Omdia, kineski tržišni udeo LCD panela zasnovan na prodaji, porastao je sa 20% u 2016. na preko 40% u 2021. godini.

Samsung i LG jačaju saradnju pod pritiskom konkurencije iz Kine

Shodno tome, Samsung Display je odlučio da se povuče iz LCD poslovanja i postepeno ugasi svoje proizvodne linije, počevši od malih i srednjih dijagonala. Na kraju, linija L8-2, koja je proizvodila velike LCD panele za televizore, takođe je prestala sa radom sredinom prošle godine.

Samsung Electronics popunjava prazninu koju je ostavio Samsung Display sa panelima kompanija iz Kine, dok istovremeno značajno povećava ponudu velikih LCD panela koji stižu iz pogona LG Display-a počevši od 2022. Industrija procenjuje da će snabdevanje LG Display kompaniji Samsung Electronics 2022. i 2023. iznositi oko 3 do 4 miliona jedinica.

Samsung planira da dodatno proširi svoju ponudu sledeće godine. Nedavno je objavljeno da je VD odeljenje Samsung Electronics-a zatražilo od LG Display odeljenja da poveća proizvodnju i isporuku svojih LCD panela na više od 5 miliona jedinica tokom sledeće godine. To se tumači kao strategija za smanjenje  zavisnosti od kompanija iz Kine.

Iz LG Display perspektive, saradnja sa Samsung Electronics će svakako biti dobrodošla. Kao i Samsung Display, tako i LG Display teži smanjenju proizvodnje zbog pogoršanja profitabilnosti LCD-a. Shodno tome, LCD linije u Paju i Gumiju u Koreji rade smanjenim obimom. Međutim, LCD linija u Guangdžou u Kini je i dalje nastavila sa radom.

Stopa produkcije LG Display LCD linije Guangzhou, iznosi samo oko 50%. Proširenjem ponude  Samsung Electronics-a, efikasnost i brzina rada linije se može itekako unaprediti.

Činjenica da su cene LCD-a ponovo u porastu je takođe faktor šanse za južnokorejske proizvođače. Prema Omida analizi, cena LCD panela za TV od 65 inča porasla je za oko 62% sa 106 dolara u septembru 2022. na 172 dolara ove godine.

U međuvremenu, Samsung Electronics i LG Display takođe uveliko sarađuju na polju razvoja OLED tehnologije. Samsung Electronics je odlučio da primeni LG Display V-OLED panel, koji koristi tehnologiju kolor prikaza kroz filtere u boji, na svoje televizore od 77 i 83 inča. Planirano je da se saradnja nastavi sledeće godine, a snabdevanje je procenjeno na čak 1,2 miliona jedinica, prenosi ZDNet Korea.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (0)

Nema komentara 😞

Trenutno nema komentara vezanih za ovu vest. Priključi se diskusiji na Benchmark forumu i budi prvi koje će ostaviti komentar na ovaj članak!

Pridruži se diskusiji
Možda vam se svidi