Samsung monopolu na Snapdragon 8 Gen 2 čip je izgleda došao kraj

Najbrži čipset za telefone Snapdragon 8 Gen 2 se možda proširi i na druge brendove telefona, čime bi Samsung monopol nad njim bio okončan, tvrde u Kini

Samsung monopolu na Snapdragon 8 Gen 2 čip je izgleda došao kraj

Qualcomm unapređena verzija procesora Snapdragon 8 Gen 2 rezervisan je ekskluzivno za pokretanje Samsung Galaxy serije telefona, a prema procurelim informacijama na kineskoj društvenoj mreži Weibo to će se uskoro promeniti. Piše da će Snapdragon 8 Gen 2 i to sa podignutom frekvencijom uskoro biti dostupan i za druge „domaće“, odnosno kineske brendove pametnih telefona, u objavi koju je preneo Android Authority.

Iako u objavi nema naznaka koji bi tačno proizvođači pametnih telefona mogli da lansiraju svoje uređaje sa unapređenim Snapdragon 8 Gen 2 čipsetom, možda možemo očekivati to od kompanija Xiaomi i OnePlus, koje bi u drugoj polovini godine svakako trebalo da predstave nove modele iz postojećih serija telefona.

Ipak, treba podsetiti i da se pre samo nekoliko dana pojavila nezvanična informacija iz nekoliko različiti izvora da bi četvrta generacija Snapdragon 8 procesora, takođe njena specijalna verzija, možda mogla biti na proizvodnom pogonu Samsunga za seriju Galaxy S25.

„Obični“ i Samsung prilagođeni Snapdragon 8 Gen 2 

Qualcomm Snapdragon 8 Gen 2 procesor koji pokreće Samsung Galaxy telefone se razlikuje od standardnog Snapdragon 8 Gen 2 čipseta. U odnosu na standardni, onaj koji koristi Samsung nudi veće maksimalne brzine CPU i GPU jezgara.

Posebno se ističe i to što je frekvencija na kojoj radi CPU povećana sa 3,2 na 3,36 GHz u odnosu na rad u standardnoj verziji čipseta. Osim toga, čak je i grafika bolja, zato što GPU jezgro u Samsung Galaxy telefonima radi na 719 MHz, umesto na standardnih 680 MHz kod „običnih“ Snapdragon 8 Gen 2 verzija.

Uz to, izgleda i kao da je kontrolna logika na procesoru dobila podršku veštačke inteligencije u cilju regulisanja radne brzine.

Razlika među dvema verzijama iste generacije čipa postoji, ali opet nije toliko velika kao što je bila između Snapdragon 8 prve generacije i njene nadogradnje u vidu Snapdragon 8 Plus Gen 1. Prošlogodišnja Plus verzija čipseta je u odnosu na standardnu, dobila povećanje brzine CPU i GPU jezgara za 10 odsto, dok je energetska efikasnost poboljšana između 15 i 30 procenata.

Ali, treba uzeti u obzir da je ovakva razlika bila i zbog premeštanja proizvodnog procesa Qualcomm čipseta iz Samsunga u pogone tajvanske fabrike TSMC, a koji je ujedno proizvođač i druge, odnosno Snapdragon 8 Gen 2 generacije.

Uzevši u obzir ove nezvanične informacije o širenju upotrebe ovog čipseta, oni koji bi da promene svoj pametni telefon, a bitna im je njegova procesorska moć, možda bi mogli da sačekaju da se unapređena verzija Snapdragon procesora rezervisana za Samsung, pojavi i na telefonima drugih marki.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (0)

Nema komentara 😞

Trenutno nema komentara vezanih za ovu vest. Priključi se diskusiji na Benchmark forumu i budi prvi koje će ostaviti komentar na ovaj članak!

Pridruži se diskusiji
Možda vam se svidi