Samsung pretvara vaš Galaxy telefon u pametni ključ za ulazna vrata

Sledeće godine, vaš Galaxy telefon i pametni sat moći će da otključaju pametnu bravu jednostavnim dodirom ili potpuno bez ruku uz pomoć UWB tehnologije

Samsung pretvara vaš Galaxy telefon u pametni ključ za ulazna vrata

Sledeće godine, korisnici Samsung Galaxy uređaja trebalo bi da dobiju isti nivo pogodnosti koji iPhone korisnici imaju već godinama: mogućnost otključavanja pametne brave na vratima kuće ili stana i to jednostavnim dodirom telefona ili sata. Nema više gubljenja vremena s ključevima ili otključavanja telefona i otvaranja aplikacije – vaš telefon postaje ključ.

Ove nedelje, Samsung je najavio usvajanje novog Aliro standarda za pametne brave u okviru Samsung Wallet-a i funkcije Digital Home Key. Ova promena će omogućiti tap-to-unlock funkciju i hands-free otključavanje za sve kompatibilne brave.

Trenutno možete dodati digitalni ključ za pametnu bravu u Samsung Wallet i pristupiti kontroli brave sa svog telefona. Sa ovom novom funkcijom, više neće biti potrebno otključavati telefon ili pristupati novčaniku da biste kontrolisali vrata; jednostavno dodirnite bravu telefonom ili pametnim satom i vrata će se otvoriti.

Nema više zveckanja u džepovima, sada ključeve menja Galaxy telefon

Funkcija tap-to-unlock je ista kao Apple-ova postojeća funkcija Home Key – samo priđite vratima i držite telefon ili sat, i brava će se otključati. Kao da koristite Apple Pay na ulaznim vratima. Sa novim standardom, ova funkcija neće biti ograničena samo na iPhone i Apple Watch uređaje.

„Usvajamo Aliro standard za Samsung Wallet, a Digital Home Key stiže 2025. godine,“ rekao je Mark Benson, direktor Samsung SmartThings US, u intervjuu za The Verge. Objasnio je kako će korisnici Galaxy uređaja moći da koriste Digital Home Key u okviru Samsung Wallet-a za otključavanje Aliro-kompatibilnih brava dodirom telefona ili sata. „A ako imaju UWB, vrata se mogu automatski otključati,“ dodao je.

UWB (Ultra-Wideband) radio u bravi i mobilnom uređaju mogu međusobno komunicirati kako bi precizno odredio vašu lokaciju i automatski otključao vrata dok prilazite kući, omogućavajući potpuno hands-free iskustvo. Apple je ranije ove godine najavio podršku za hands-free otključavanje putem UWB-a na pametnim bravama u okviru Apple Home-a.

Prijavi se na nedeljni Benchmark newsletter
Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Aliro je novi standard za pametne brave iz organizacije Connectivity Standards Alliance, koja stoji iza standarda za pametne domove, Matter. Kao i Matter, Aliro razvijaju Apple, Google i Samsung zajedno sa vodećim proizvođačima brava i čipova. Prva specifikacija biće objavljena 2025. godine i uključivaće podršku za oba protokola – NFC i UWB. NFC radio omogućava tap-to-unlock funkciju, dok UWB omogućava hands-free otključavanje. Što je najvažnije, oba protokola mogu raditi lokalno između telefona i brave, bez potrebe za internet vezom.

Trenutno ne postoje pametne brave koje rade sa Aliro standardom, jer standard još nije implementiran. Međutim, očekuje se da će se prve brave pojaviti sledeće godine. Kako su se Samsung i Apple već obavezali na Aliro, proizvođači pametnih brava će morati da dodaju podršku samo za jedan standard kako bi radili sa digitalnim novčanicima na iPhone i Galaxy telefonima. Ostaje da vidimo kako će reagovati Google, prenosi The Verge.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (0)

Nema komentara 😞

Trenutno nema komentara vezanih za ovu vest. Priključi se diskusiji na Benchmark forumu i budi prvi koje će ostaviti komentar na ovaj članak!

Pridruži se diskusiji
Možda vam se svidi