Samsung pronašao način kako da Exynos 2600 učini hladnijim u radu

Novi bakarni sloj u Exynos 2600 procesoru mogao bi značajno poboljšati hlađenje procesora pre izlaska Galaxy S26 serije

Samsung pronašao način kako da Exynos 2600 učini hladnijim u radu

Ove nedelje Exynos 2600 ostvario je impresivne rezultate u Geekbench i 3DMark testovima, a izveštaji iz Južne Koreje otkrivaju da je Samsung razvio novu tehniku hlađenja pod nazivom Heat Pass Block (HPB), koja bi mogla efikasnije da hladi čipset u radu nego što je to bio slučaj sa dosadašnjim rešenjima.

Sam „čipset“ se sastoji od više celina, najčešće u modulu gde se nalaze memorija (RAM) koja je direktno pozicionirana iznad procesora tj silicijumskog jezgra koje sadrži CPU, GPU, NPU i ostale komponente.

Heat Pass Block uvodi još jedan sloj u ovu strukturu: bakarni hladnjak koji se nalazi bliže izvoru toplote. Za razliku od klasičnih „raspršivača“ toplote koji se dodaju nakon sklapanja čipa, HPB je integrisan dublje u samu strukturu, što omogućava efikasnije preuzimanje i odvođenje toplote.

Exynos 2600 će se proizvoditi naprednim Samsung 2 nm Gate-All-Around (GAA) proizvodnim procesom, a očekuje se da će debitovati u okviru Galaxy S26 serije. I dalje postoji mogućnost da pojedini ili svi modeli Galaxy S26 Ultra koriste Snapdragon čipove. Ipak, ostaje da se vidi da li će i drugi modeli S26 serije pratiti pristup koji je primenjen u slučaju Galaxy Z Flip7 uređaja (Exynos za sve regione) ili će izbor čipseta zavisiti od tržišta.

Samsung bi uskoro trebalo da završi testiranje kvaliteta Exynosa 2600 i zvanično ga predstavi, najverovatnije neposredno pred premijeru Galaxy S26 serije, koja se očekuje krajem januara ili početkom februara, prenosi GSM Arena.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (0)

Nema komentara 😞

Trenutno nema komentara vezanih za ovu vest. Priključi se diskusiji na Benchmark forumu i budi prvi koje će ostaviti komentar na ovaj članak!

Pridruži se diskusiji
Možda vam se svidi
Polisa privatnosti

Ova veb stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo.

Informacije o kolačićima se čuvaju u vašem pretraživaču i obavljaju funkcije poput prepoznavanja kada se vratite na našu veb stranicu i pomažu našem timu da razume koje delove veb sajta smatrate najzanimljivijim i najkorisnijim.