Stiže satelitska veza za iPhone 14

Dostupna satelitska veza u svakom trenutku i situacijma kada izgubite GSM konekciju, bi bila funkcionalnost koju malo ko ima, posebno na celoj liniji telefona.

Ukoliko je sudeći po najnovijim informacijama, nova serija iPhone mobilnih telefona mogla bi da dobije novu funkcionalnost koju malo koji pametni telefon poseduje. Naime, kako navodi TheVerge, satelitska veza bi mogla da se pojavi na iPhone 14 seriji telefona, ali samo u dogovoru sa operaterima.

Satelitska veza

U ponedeljak, poznati analitičar svega i svačega vezanog za kompaniju Apple, Ming-Či Kuo, izneo je informacije kako hardverska podrška za satelitsku konekciju unutar iPhone 14 serije telefona postoji i da su uspešno izvršena sva hardverska testiranja ove funkcionalnosti. Međutim, moramo se setiti kako je isti ovaj insajder najavio ovu funkcionalnost i za prethodnu generaciju iPhone pametnih telefona, a svi znamo da se to nije obistinilo.

Kuo navodi kako je samo pitanje vremena pre nego što iPhone telefoni dobiju satelitsku konektivnost, ali da još uvek nije moguće sa stopostotnom sigurnošću utvrditi da li će ova generacija uređaja imati ovu sposobnost zbog određenih potencijalnih poteškoća sa provajderima usluga mobilne telefonije.

Koje su prepreke?

U ovom trenutku Kuo tvrdi kako je hardverska podrška prisutna, ali da potencijalni problem može biti nemogućnost da Apple i kompanije koje pružaju usluge mobilne telefonije sklope dogovor i utvrde adekvatan poslovni model kojim bi ovi telefoni dobili satelitsku konekciju. Još jedan problem jeste činjenica da bi zbog prirode satelitske povezanosti kompanija Apple morala da sklopi i ugovore sa vladama zemalja širom sveta, ne samo sa provajderima usluga.

Kuo dalje navodi kako Apple već neko vreme sarađuje sa kompanijom koja već ima sopstvenu razvijenu mrežu satelitske komunikacije, pa možda Apple uopšte neće morati da koristi infrastrukturu kompanija koje pružaju usluge mobilne telefonije, ali će svejedno biti primorani na sklapanje ugovora koji se tiču slanja SMS poruka i poziva.

Međutim, prema analizi Harolda Felda, analitičara u kompaniji Public Knowledge, brend Apple sa sobom donosi ogromni marketinški potencijal, pa bi tako provajderi mogli da iskoriste popularnost iPhone teleona za promovisanje sopstvenih mogućnosti satelitske komunikacije.

Na kraju, postoji još jedan problem, a to je ko snosi troškove upotrebe satelitske konekcije? Da li će to plaćati korisnici, provajderi, ili Apple i kako bi se ovakav vid usluge izmirio. Za sada, na ova pitanja ne možemo da damo odgovor, ali da Apple želi da donese satelitsku konekciju na iPhone, u to smo sigurni.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Možda vam se svidi