Savitljivi Google Pixel Fold će biti ozbiljno težak telefon

Svi očekujemo Google Pixel Fold ove godine i mnogo je razloga za to, ali izgleda da će ovaj savitljivi telefon biti malo drugačiji, posebno zbog jedne promene.

Savitljivi Google Pixel Fold će biti ozbiljno težak telefon

Savitljivi telefoni su osetno teži od klasičnih i to je nešto sa čime njihovi vlasnici moraju da se pomire. Međutim Google Pixel Fold bi mogao da bude osetno teži i od najtežim modela ove klase, a nekoliko je dobrih razloga za to.

Jedan od razloga zbog kojih baterija telefona teško prebacuje jedan dan upotrebe kod većine modela je krajnje jednostavan. Godinama unazad baterije su znatno napredovale, ali iz ugla korisnika to se i ne vidi previše sa novim generacijama telefona.

Razlog za to je jednostavan. Tanje baterije velikog kapaciteta su tu, ali je tu i trend tankih telefona koji to prati. Ovo znači da umesto da tanja baterija znači da njen kapacitet može da se poveća, proizvođači se odlučuju da zadrže stari kapacitet, a smanje dimenzije uređaja. I to je igra mačke i miša. Nego, kakve to veze ima sa Google Pixel Fold telefonom.

Google Pixel Fold baterija

Jedna od najtežih komponenti telefona je njegova baterija, a Google Pixel Fold koji će imati metalno kućište će biti opremljen mamutskom baterijom. Poređenja radi, baterija Samsung Galaxy Fold4 telefona se sastoji iz dva dela i ima 4400 mAh, a telefon ozbiljnih 263 grama. Prema najavama 9to5Google, Google Pixel Fold bi trebao da bude opremljen baterijom od čitavih 5000 mAh, što u kombinaciji sa metalnim kućištem znači da će ovaj telefon najverovatnije biti težak blizu 300 grama. Kao velika gurmanska pljeskavica.

Ovo Google Pixel Fold stavlja bliže kategoriji tableta nego telefona, a to znači i neke kompromise kada je u pitanju njegovo korišćenje. Postoji šansa da će Google prikazati svoj savitljivi telefon, zajedno sa Pixel 7a i novim tabletom na majskoj Google I/O konferenciji.

Velika baterija je kod telefona sa savitljivim ekranima jedna od najbitnijih kategorija, jer su ekrani i dalje najveći potrošači, pa nas ovakav potez kompanije Google ne iznenađuje previše. Još jedan razlog za veliku bateriju je i činjenica da Google u svojim telefonima ne koristi energetski efikasne Snapdragon čipsetove novije generacije već svoje Tensor čipsetove, koji i dalje kaskaju za Qualcomm rešenjima po ovom pitanju.

Google Pixel Fold bi trebao da koristi Tensor G2 koji smo videli u Pixel 7 Pro telefonu čiju ste recenziju mogli da pogledate i pročitate kod nas. Poređenja radi, prošlogodišnji Snapdragon 8 Gen 1 je tvrdio da ima 30% bolju energetsku efikasnost od Tensor čipseta.

Sa druge strane, to i dalje ne mora mnogo da znači dok Google Pixel Fold ne vidi svetlo dana. Tensor je čipset koji je specijalno dizajniran za poslove koji se oslanjaju na veštačku inteligenciju i mašinsko učenje, a upravo na njih se u najvećoj meri oslanjaju Google aplikacije i servisi.

Da li će upravo ovo biti najveća snaga koja će odvojiti savitljivi model kompanije Google od ostatka konkurencije – ostaje da vidimo. Po svemu sudeći uskoro.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (0)

Nema komentara 😞

Trenutno nema komentara vezanih za ovu vest. Priključi se diskusiji na Benchmark forumu i budi prvi koje će ostaviti komentar na ovaj članak!

Pridruži se diskusiji
Možda vam se svidi