Google I/O 2023: Šta sprema IT gigant?

Google fanovi svake godine s nestrpljenjem iščekuju jedan događaj: Google I/O 2023, a ove godine očekuju se novine vezane za Chrome, Android i Google pretragu.

Google I/O 2023: Šta sprema IT gigant?

Godišnja Google konferencija uvek je ispunjena obiljem najava i iznenađenja, a događaj je prvenstveno namenjen developerima koji žele da saznaju sve o novitetima koji se tiču Chrome, Android i Google pretrage, i kako će te promene uticati na njih. Ipak, Google I/O keynote je odavno postao događaj na kom Google najavljuje i nagoveštava nove proizvode, poput telefona iz Pixel serije. Očekuje se da će Google I/O 2023 i ove godine biti sličan, pa sa nestrpljenjem očekujemo mnoge zanimljive najave.

Kada bi se mogao održati Google I/O 2023?

Google razvojna konferencija se obično održava u maju, pa ne očekujemo da će i ove godine biti drugačije. Kompanija još uvek nije objavila datum, ali ako su proteklih nekoliko godina pokazatelj, očekujemo događaj sredinom maja, piše Android Police.

Google I/O 2023 verojatno biti drugi I/O koji će se održati uživo nakon Google I/O 2022. Google I/O 2020. je otkazan zbog pandemije, a događaj iz 2021. bio je samo online. Izlaganje na otvaranju konferencije i mnoge panel diskusije će i dalje će biti dostupni online kao i do sada.

Što možemo očekivati na Google I/O 2023?

Google još nije zvanično objavio planove za svoju konferenciju, ali postoji nekoliko glasina o onome što možemo očekivati. Google bi se mogao fokusirati na najave vezane uz veštačku inteligenciju, a verovatno je u planu i nekoliko najava hardver, bilo da se radi o povoljnijem Google Pixel 7a ili Google Pixel tabletu. Jedna stvar je gotovo sigurna u ovom trenutku – Google bi mogao predstaviti brojne nove funkcije koje će doneti Android 14 i objasniti developerima kako ih iskoristiti na najbolji način.

Fokus na AI

Glavni fokus Google I/O 2023 konferencije će ipak najverovatnije biti upravo veštačka inteligencija. Kako je detaljno opisano u nedavnom New York Times izveštaju, Google je interno u kompaniji oglasio crveni alarm nakon pokretanja ChatGPT 4.0 i Bingovog pretraživanja zasnovanog na ovoj tehnologiji. Kompanija je već reagovala na brzinu organizovanim događajem uživo iz Pariza na kome je prikazan njihov odgovor nazvan “Bard”. Pomenuti članak ističe da bismo na konferenciji mogli videti i sledeće inovacije:

  • Servis za generisanje i obradu slika
  • Treću generaciju “AI Test Kitchen”, koju kompanija koristi za javno testiranje dolazećih AI mogućnosti
  • “Shopping Try-on” opciju za YouTube koja koristi tehnologiju poput zelenog ekrana omogućavajući vam da isprobate kako odeća izgleda na vama bez odlaska u prodavnicu.
  • “Maya” servis za vizuelizaciju obuće u 3D
  • Alat za sumiranje video sadržaja koji će od postojećeg videa kreirati kraći
  • Alat za kreiranje wallpapera za Google Pixel telefone
  • Alat koji će drugim kompanijama pomoći da kreiraju sopstvene AI aplikacije
Prijavi se na nedeljni Benchmark newsletter
Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Pored toga, mogli bismo videti i nove alate za programere. Nova “Colab” opcija bi mogla da postane deo Android Studio, Google-ovog programerskog okruženja, i pomoći programerima da poprave svoj kod. Alat bi trebao biti sposoban pisati kod na osnovu sugestija programera.

Google Pixel 7a i Google Pixel Tablet

Google je prošle godine na konferenciji otkrio Google Pixel Tablet , ali on godinu dana kasnije još uvek nije javno dostupan. Google će verovatno to promeniti na I/O 2023 i konačno otkriti datum početka prodaje i cenu.

Takođe, mogli bismo videti i objavu Google Pixel 7a, novi budžetski telefon koji navodno dolazi s istim Tensor G2 čipom koji je i u Pixel 7 telefonu. Međutim, verovatno će u prodaju doći nešto kasnije, pošto je Google Pixel 6a najavljen u maju 2022. ali je pušten u prodaju tek krajem jula.

Glasine sugerišu da bi Google Pixel Fold, preklopni Google telefon, trebao biti objavljen u trećem kvartalu 2023. ali to ne znači da ga nećemo videti na Google I/O 2023. Google je poznat po predstavljanju proizvoda kako bi predupredio curenje informacija i kontrolisao narativ, a to je učinio i sa Pixel Tablet i Google Pixel 7 modelima tokom prošlogodišnjeg I/O-a. To znači da bismo mogli dobiti i prvi uvid u Google Pixel 8 seriju koja bi trebala stići krajem ove godine.

Više o Android 14

Android 14 je objavljen kao “developers preview” za programere i sve ostale koji su dovoljno avanturistički raspoloženi za korištenje beta softvera. Iako rani build skoro u potpunosti izgleda i podseća na Androidom 13, radoznali eksperti pronalaze mnoge stvari skrivene ispod haube. Google će verojatno mnoge od njih zvanično predstaviti na Google I/O 2023, što će ubrzo nakon pratiti i objava Android 14 Beta 2, koji bi trebao biti lansiran u maju.

Google I/O 2023 će biti zanimljiv

Google I/O se ubrzano približava, a verovatno ćemo do samog događaja čuti još detalja o onome što možemo očekivati. Jedno je sigurno – ovo je jedan od velikih događa na kome se tradicionalno mogu videti vrlo zanimljive objave i noviteti.
Benchmark će naravno temeljno ispratiti ovaj događaj, pa vam uz naš sajt neće promaći ni jedna zanimljivost sa ove konferencije.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (1)
  1. kUdtiHaEX

    Svi čekamo jedno - Barda.

Pridruži se diskusiji
Komentari su zatvoreni.
Možda vam se svidi