Snapdragon 8 Gen 4 mogao bi da dobije veću radnu frekvenciju, ali samo zbog Geekbench rezultata

Qualcomm će navodno povećati radnu frekvenciju Snapdragon 8 Gen 4 čipa, ali samo da bi parirao Apple konkurentu u Geekbench testu, bez realnih poboljšanja

Snapdragon 8 Gen 4 mogao bi da dobije veću radnu frekvenciju, ali samo zbog Geekbench rezultata

Predstojeći Qualcomm čipset Snapdragon 8 Gen 4 zvanično ćemo videti u oktobru ove godine, a dok ga čekamo o njemu kruže glasine, među kojima je i to da će kompanija svom novom flegšipu povećati radnu frekvenciju do 4,26 GHz, što bi trebalo da mu da prednost u odnosu na nove Apple A18 čipove. Međutim, na osnovu najnovijih informacija ovo povećanje će navodno biti samo u cilju dobijanja prednosti u odnosu na konkurenciju u Geekbench rezultatima, sa potencijalno malo ili nimalo koristi u stvarnosti.

Kada se pogleda Apple M4 procesor, njegova maksimalna brzina od 4,40 GHz na P-jezgrima omogućila mu je postizanje novog svetskog rekorda u Geekbench 6 jednojezgarnom testu. Ovo pokazuje sklonost Geekbench listinga da postavi viši rezultat, ukoliko se frekvencija procesora ili čipa poveća. Ukoliko neko, pak, pretpostavi da predstojeći Snapdragon 8 Gen 4 ne može dugo da održava svoju navodnu frekvenciju od 4,26 GHz, verovatno je da je u pravu, ali Geekbench nikada i nije bio dizajniran da testira kontinuirana opterećenja.

Zapravo, prema interesantnom otkriću koje je objavio Twitter (X) korisnik @lafaiel, Geekbench ima pauzu u trajanju od pet sekundi pre nego što pređe na sledeće radno opterećenje u testu, zato što to pomaže u minimiziranju prigušivanja rada procesora. Priroda Geekbench 6 testa bi tako trebalo da omogući Snapdragon 8 Gen 4 čipu da radi u skladu sa svojim maksimalnim mogućnostima, što bi trebalo da obezbedi bolje rezultate kako u jednojezgarnim, tako i u višejezgarnim testovima.

Međutim, isti rezultat se možda neće ponoviti kada se Snapdragon 8 Gen 4 izloži opterećenju tokom dužeg vremenskog perioda. Zbog toga se na internetu vodi debata o tome da li je glavni cillj kompanije Qualcomm samo da se pohvali boljim Geekbench rezultatima u odnosu na Apple. Jedna od teza na kojoj se temelji ova tvrdnja je to da je Qualcomm ranije već isticao da je njen Snapdragon X Elite do 21 posto brži u odnosu na Apple M3, ali su dalji testovi pokazali suprotno.

Međutim, prave rezultate videćemo po izlasku novog čipa, što će biti na jesen ove godine.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (0)

Nema komentara 😞

Trenutno nema komentara vezanih za ovu vest. Priključi se diskusiji na Benchmark forumu i budi prvi koje će ostaviti komentar na ovaj članak!

Pridruži se diskusiji
Možda vam se svidi