Snapdragon 8 Gen 4 će u telefonima biti uparen sa većom baterijom zbog bolje radne autonomije

Postoji zabrinutost kompanije Qualcomm da neće moći da suzbije veliku potrošnju energije Snapdragon 8 Gen 4 čipseta, uprkos TSMC 3 nm „N3E” proizvodnom procesu

Snapdragon 8 Gen 4 će u telefonima biti uparen sa većom baterijom zbog bolje radne autonomije

Iako analitičari očekuju da će Snapdragon 8 Gen 4 ući u masovnu proizvodnju na TSMC 3 nm  „N3E” tehnološkom procesu, strah od njegove velike potrošnje energije je opravdan. To navodi proizvođače pametnih telefona da razmotre ugradnju baterija većeg kapaciteta u svoje modele telefona koji će koristiti pomenuti SoC, i tako osiguraju produženo trajanje baterije.

Prema informacijama koje su objavljene na kineskoj društvenoj platformi Weibo od strane insajdera DigitalChatStation, vodeći modeli telefona sa Snapdragon 8 Gen 4 već se testiraju sa baterijama od 5.500 mAh. Kineski brendovi često koriste baterije većeg kapaciteta, pa nije iznenađenje što se spominje da bi kompanije kao što su Oppo, Xiaomi i Vivo mogle da koriste ove velike baterije. Takođe, OnePlus 12 koji koristi Snapdragon 8 Gen 3 takođe ima bateriju od 5.500 mAh, pa insajderi pretpostavljaju da je jedan od testiranih uređaja OnePlus 13.

Razlog za potencijalno veću potrošnju energije Snapdragon 8 Gen 4 čipseta može da bude želja komapnije Qualcomm da ponudi vrhunske performanse kako u jednojezgarnim tako i u višejezgarnim rezultatima. Navodno, testovi su pokazali brzine jezgara od 4,00 GHz do 4,3 GHz u odeređenim primercima, ali još nije potvrđeno da li su ovakve brzine održive. Osim ugradnje baterija većih kapaciteta, partneri kompanije Qualcomm verovatno će morati da ugrađuju veće rashladne sisteme, kako bi imali efikasnije termalno upravljanje i regulisali toplotu koja se stvara prilikom rada Snapdragon 8 Gen 4 čipseta.

Veća potrošnje energije može da bude rezultat nedostatka efikasnih jezgara, a po glasinama Snapdragon 8 Gen 4 stiže sa konfiguracijom  2+6 performansnih jezgara. To je pristup koji je Qualcomm praktično preuzeo od tajvanske kompanije MediaTek koja je sa svojim Dimensity 9300 čipom poznata po većoj potrošnji energije u odnosu na konkurenciju, jer ima samo P jezgra.

Sve informacije u vezi sa Snapdragon 8 Gen 4 čipsetom treba uzeti sa rezervom zato što još nisu zvanično potvrđene. Međutim, ono što je sigurno je to da prema izjavama direktora kompanie Qualcomm, lansiranje čipseta možemo da očekujemo u oktobru, pa ćemo tada imati više informacija o performansama i potrošnji energije.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Možda vam se svidi