Sony ne odustaje od muzičkih plejera, stižu nam novi Walkman modeli

Dolaze novi Sony Walkman muzički plejeri, razlikovaće se po veličini i cenovnom rangu, a pokretaće Android sistem verzije 12.

Sony je najavio dva nova Walkman modela: NW-A300 i NW-ZX700. Da, tako je, legendarni brend muzičkih plejera iz 1980-ih. Apple je možda odlučio ukidanjem iPod serije da nema mesta ovakvoj tehnologiji u eri pametnih telefona, ali Sony pravi Walkman uređaje sa Android operativnim sistemom već neko vreme.

NWZ-Z1000 bio je prvi ovakav Walkman, objavljen 2012. godine, a njega je pokretao tadašnji Android 2.3 operativni sistem. Sam plejer je izgledao kao da je Sony uzeo kućište Xperia telefona, promenio unutrašnje komponente i pustio ga na tržište. Od tog trenutka je kompanija mnogo više pažnje posvetila dizajnu hardvera, pa danas, nakon kraja pomenutog prelaznog perioda Walkman uređaji poseduju sopstveni, robustan dizajn koji je vidno drugačiji od dizajna telefona, prenosi Ars Technica.

NW-A300 – pristupačniji Sony Walkman

Počnimo sa pristupačnijom verzijom novih Walkman muzičkih plejera – NW-A300. Osnovni dizajn ovog uređaja potiče još iz 2019. godine, koji je posedovao tadašnji NW-A105 model. Razlika je što će novi model zasigurno imati moderniju verziju Android sistema, verziju 12 (u odnosu na tadašnji Android 9). Što se razlika tiče, tu su još i novi čipset, kao i rebrasti dizajn poleđine.

Dimenzije NW-A300 modela su izuzetno male ako ih uporedimo sa današnjim telefonima, i iznose svega 56,6×98,5×12 mm (gotovo kao špil karata). Prednji deo uređaja prekriva LCD ekran dijagonale 3,6 inča, osvežavanja od 60 Hz, kao i rezolucije 1280×720 piksela. Skladišna memorija iznosi, za današnje pojmove veoma skromnih 32 GB, a uređaj podržava Wi-Fi 802.11AC, kao i Bluetooth 5.

Kada govorimo o autonomiji baterije, kompanija napominje duži životni vek, ali ne govori ništa o kapacitetu. Obećane vrednosti iznose: 36 sati reprodukcije 44.1 KHz FLAC muzike, kao i 32 sata kada je u pitanju zvuk višeg kvaliteta – 96 KHz FLAC. Pretpostavka je da je ekran isključen u toku perioda reprodukcije.

Na stranici The Walkman Blog je u oktobru prethodne godine objavljena dokumentacija u kojoj je za A300 navedena baterija kapaciteta 1.500 mAh. Čipset starog NW-A100 modela bio je NXP i.MX8M-Mini, zasnovan na 28 nm arhitekturi, sa samo četiri Arm Cortex-A53 jezgra i 4 GB RAM-a. Jeste u pitanju bio muzički plejer, ali je pokretao kompletnu verziju Android sistema.

Geekbench rezultat prikazuje da će NW-A300 doći sa 4 GB RAM-a, kao i novim, četvorojezgarnim Qualcomm čipom (tačan model još uvek je nepoznat). Za bolju autonomiju baterije će biti zaslužni manji tranzistori novog čipseta.

S obzirom da je u pitanju muzički plejer na dnu uređaja nalaziće se 3,5 mm audio izlaz, kao i USB-C 3.2 Gen1 priključak, i čitač MicroSD kartica.

NW-A300 će biti dostupan u Evropi sa cenom od 399 evra.

NW-ZX700 – bolje specifikacije, ali i znatno viša cena

The NW-ZX700 donosi vidna unapređenja u odnosu na jeftiniji model. Sa cenom od 818 dolara u Japanu (neće biti dostupan u drugim državama) znatno je skuplji od NW-A300 modela, ali je i dalje primetno jeftiniji od najskupljeg Walkman plejera – NW-WM1ZM2 (3.700 dolara).

Za razliku od opreme u telefonima, model od 800 dolara dolazi sa pravim zvučnim pojačalom sa velikim, snažnim kondenzatorima za napajanje analognog audio izlaza. Dimenzije samog uređaja su i znatno veće iz tog razloga, i iznose 72,6×132 mm sa čak 17 mm debljine. Takođe poseduje i dva zvučna izlaza: standardni 3,5 mm ulaz, kao i 4,4 mm audio ulaz koji se koristi kod zvučne opreme visokog kvaliteta.

Na internet stranici The Walkman Blog navedeni čipset je Qualcomm QCS4290, koji sa 11 mm čipom sa osam Kryo 260 jezgara i Adreno 610 grafikom po specifikacijama najviše podseća na Snapdragon 662 model. Zahvaljujući većim dimenzijama tu je i veći ekran dijagonale 5 inča, dok je rezolucija skromna, kao kod manjeg modela i iznosi 1280×720 piksela. Skladišna memorija je takođe skromnih 64 GB, a Sony navodi autonomiju baterije od 23 sata reprodukcije muzike.

Oba modela biće dostupna u februaru. Glavno pitanje koje se postavlja je zbog čega bi neko kupio Sony Walkman i nosio ga u džepu pored svog telefona koji po sličnoj ceni nudi 90% onoga što nudi ovaj muzički plejer.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Možda vam se svidi